Mirtį Bostone sėjęs antrasis teroristas surastas kateryje (atnaujinta)

Maždaug parą trukusi Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) policijos antiteroristinė operacija baigėsi. Įtampa Bostone atslūgo. Antrasis terorizmu įtariamas čečėnas Džocharas A. Carnajevas suimtas. Jis rastas kruvinas kateryje Bostono priemiesčiuose. Iki įtariamojo atvedė kraujo pėdsakai. Apie tai pranešė CNN.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Apr 20, 2013, 11:01 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:02 AM

Sužeistas ir išsekęs

„Suimtas! Medžioklė baigta. Paieškos baigėsi. Teroras baigėsi. Teisingumas laimėjo. Įtariamasis suimtas“, - tai savo „Twitter“ paskyroje paskelbė JAV pareigūnai.

Tai viena didžiausių JAV teisėsaugos pergalių. Antrojo įtariamojo brolis 26 metų Tamerlanas Carnajevas buvo nukautas per susišaudymą, kai tik prasidėjo policijos operacija (apie tai skaitykite žemiau. - Red.).

19 metų Džocharas A. Carnajevas buvo surastas Bostono priemiesčiuose. Žiauriu nusikaltimu įtariamą vaikiną savo kateryje aptiko Bostono priemiesčių gyventojas Davidas Henneberry.

Skelbiama, kad vaikinas buvo sužeistas ir nusilpęs.

Atsekė pagal kraujo pėdsakus

Policija ir FTB agentai sužinojo, kad persekiojamasis slepiasi laive Franklino gatvėje po to, kai vienas žmogus, išėjęs iš savo namo į kiemą, pamatė ant katerio kraują.

Pasak policijos viršininko, pakėlęs brezentą, kuriuo buvo uždengtas kateris, ir pamatęs, kad jo viduje guli krauju paplūdęs žmogus, vyras iškvietė policiją.

Tada Masačusetso universiteto studentą apsupo policijos pajėgos, kurios jį galop sulaikė po beveik dvi valandas trukusios galutinės gaudynių operacijos.

Kaip sakė pareigūnai mėginimai su juo derėtis žlugo, nes jis „nebendravo“.

„Dvi valandas mes keitėmės ugnimi su įtariamuoju, kuris buvo kateryje. Galiausiai FTB įkaitų vadavimo būrys įsiveržė į katerį ir išvilko įtariamąjį, kuris buvo vis dar gyvas“. “, - sakė Bostono policijos viršininkas Edas Davisas.  

Po sulaikymo įtariamasis, kurio būklė sunki, buvo nuvežtas į ligoninę.

Amerikiečiai džiūgavo

Pasklidus žiniai apie sugautą antrąjį įtariamąjį Bostono maratono išpuolio organizatorių, amerikiečiai džiūgaudami išėjo į gatves.

Šimtai žmonių išėjo Bostone į gatves švęsti ir skandavo „JAV! JAV!“

Bostono policijos viršininkas E. Davisas informavo, kad po įtariamojo arešto, Bostono miesto ir regiono gyventojai gali būti tikri, kad grėsmės nebeliko.

Broliai į JAV atvyko prieš 10 metų

Įtariamųjų sulaikymo drama prasidėjo penktadienio vakarą prie Bostono esančiame studentų miestelyje Votertaune. Po didžiulio susišaudymo vienas iš teroristų buvo nukautas, o kitam pavyko pasprukti. Jo ieškojo gausios pareigūnų pajėgos. Buvo pranešama, kad jaunuolis su savimi galėjo turėti sprogmenų ir kelti grėsmę aplinkiniams. Policija netrukus patvirtino, kad įtariamieji - broliai čečėnai 19 metų Džocharas A. Carnajevas ir 26 metų Tamerlanas Carnajevas. Pastarasis buvo nušautas. JAV gyvenantis įtariamų teroristų dėdė Ruslanas Carni sakė, kad jaunuoliai gyveno drauge šalia Bostono, o į JAV atvyko maždaug prieš 10 metų. Vienas vaikinų turėjo vadinamąją žaliąją kortą ir Amerikoje gyveno legaliai. Įtariamųjų dėdė ragino Džocharą pasiduoti. Jis sakė, kad vaikinas užtraukė gėdą visai čečėnų etninei grupei. Terorizmu įtariamų vaikinų tėvas Anzoras Carnajevas kalbėdamas su naujienų agentūra AP telefonu iš Machačkalos sakė, kad jo sūnus Džocharas yra protingas ir kultūringas jaunuolis.

„Mano sūnus tikras angelas. Džocharas yra antro kurso medicinos studentas. Jis toks protingas berniukas. Mes tikėjomės, kad jis grįš namo atostogų", - sakė vyras. Jam buvo pranešta apie vyresnėlio žūtį ir vykusią jaunėlio medžioklę.

Drama, trukusi visą parą 

20 val. 47 min. Turkijos vidaus reikalų ministras Muammeras Giuleras teigė, kad vienas iš išpuolių per Bostono maratoną įtariamųjų prieš dešimt metų dešimt dienų praleido Turkijoje. Tačiau daugiau jokių ryšių su šalimi neturėjo. Apie tai praneša AP. M. Giuleras teigė penktadienį, kad Tamerlanas Carnajevas į Turkiją atvyko su Kirgizijos pasu kartu su dar trimis žmonėmis 2003 metų liepą. Ministro teigimu, jie atvyko į Stambulą liepos 9 dieną, o po dešimties dienų šalį paliko išskrisdami iš Ankaros.  

19 val. 27 min. Naujienų agentūra AP praneša, kad įtariamųjų dėdė R.s Carni paragino tebeieškomą Džocharą Carnajevą pasiduoti teisėsaugai: „Sakau, Džocharai, jei esi gyvas, pasiduok, paprašyk aukų, sužeistųjų atleidimo.“

Prie jo namo Montgomerio kaime, Merilande, susirinkusiems žurnalistams R. Tsarni sakė, kad Džocharas ir jo brolis Tamerlanas padarė gėdą ne tik savo šeimai, bet ir visai čečėnų etninei grupei. Jis sakė, kad čečėnai taikūs žmonės.

R. Tsarni teigė, kad jo šeima kenčia kaip ir pirmadienį buvusių sprogimų aukos, bet paprašė dar jų atleidimo: „Kartu su nukentėjusiųjų artimaisiais, mes kenčiame su jais, su jų skausmu. Pasiryžęs atsiklaupti prieš juos ir paprašyti atleidimo.“

19 val. Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas penktadienį paragino brolių Tamerlano ir Džocharo Carnajevų nusikaltimo Bostone šaknų ieškoti ne Čečėnijoje, o JAV.  „Bet kurie mėginimai sieti Čečėniją su Carnajevais, jeigu jie kalti, yra beprasmiai. Jie užaugo JAV, jų pažiūros ir įsitikinimai formavosi ten. Piktybės šaknų reikia ieškoti JAV. Su terorizmu reikia kovoti visiems kartu. Mes tai žinome geriau negu bet kas“, - parašė R. Kadyrovas socialiniame tinkle „Instagram“. „Tragiški įvykiai buvo Bostone. Per teroro aktą žuvo žmonių. Mes jau pareiškėme savo užuojautą miesto gyventojams ir Amerikos tautai. Šiandien, kaip praneša žiniasklaida, mėginant sulaikyti buvo nukautas kažkoks Carnajevas. Logiška būtų, jeigu jis būtų sulaikytas ir atliktas tyrimas, išaiškintos visos aplinkybės ir jo kaltės laipsnis. Matyt, specialiosioms tarnyboms reikėjo rezultato bet kuria kaina - visuomenei nuraminti“, - pažymėjo R. Kadyrovas,. Jis palinkėjo per teroro aktą Bostone nukentėjusiems pasveikti ir pareiškė, kad dalijasi skausmu su amerikiečiais.  

18 val. 27 min. Žiniasklaidoje pasirodė nukautojo 26 metų Tamerlano Carnajevo nuotraukų. Jos iliustruoja pasakojimą apie tai, kad jaunuolis siekė atstovauti JAV boksininkų rinktinei. 

17 val. 47 min. Visi žmonės ir žurnalistai yra išvedami iš stebimos teritorijos dėl bombos grėsmės. Atvyko dar daugiau policininkų.

17 val. 30 min. Pranešta, kad per susišaudymą su policija nukautas sprogdintojas yra siejamas su teroristais ir islamo mokytojais. Portalo „YouTube“ rusiškame tinkle 26 metų Tamerlano Carnajevo tinklaraštyje įdėti keli albumai, kurių vienas pavadintas „Teroristas“, kitas „Islamas“. Albume nurodyti du vaizdo įrašai, kurie šiuo metu nepasiekiami, nes ši paskyra pašalinta.

16 val. 43 min. Identifikuotas naktį įtariamųjų nušautas policininkas  - 26 metų Seanas Collieras. Šis pareigūnas pirmasis atpažino įtariamus Bostono maratono sprogdintojus ir dėl to buvo jų nužudytas. Išplatinta jo nuotrauka. Jis buvo civilis policijos savanoris.

16 val. 32 min. Policijos pareigūnai teigia, jog Dž. A. Carnajevas galimai vilki mirtininko liemenę.

16 val. 06 min. Žurnalistai siunčiami iš kvartalo.

15 val. 56 min. Ginkluoti policininkai ant pastatų stogų, žiūri ta pačia kryptimi. 

15 val. 45 min. Policijos greitojo reagavimo būriai važiuoja į Votertauną, kur įvyko naktinis susišaudymas. Ten skraido ir sraigtasparnis. 

15 val. 41 min. Įtariamąjį pažinoję žmonęs sako, kad jis atrodė normalus, švelnaus būdo.

15 val. 32 min. Į uždarytą miestą atvyko dar daugiau policijos.

15 val. 10 min. Galimai ten pat gyveno ir jaunesnioji įtariamųjų sesuo. Tai galėjo būti mergina, kurią policija anksčiau išsivedė iš vieno iš namų.

15 val. 05 min. Policija patvirtino įtariamųjų tapatybę - tai broliai čečėnai Džocharas A. Carnajevas ir Tamerlanas Carnajevas. Pastarasis buvo nušautas.

14 val. 35 min. Iš įvykio vietos žurnalistai praneša, kad miesto gatvėse beveik nėra žmonių, išskyrus policijos pareigūnus.

14 val. 06 min.  Patikslinta, kad nušautam policijos pareigūnui buvo 33 metai, jis buvo vedęs ir augino 6 mėn. kūdikį. 

14 val. 02 min. Prieš 40 minučių policijos sulaikytas žmogus nėra ieškomas įtariamas sprogdintojas.

14 val. Rastas mažiausiai vienas greitpuodis. Manoma, kad įtariamieji dalyvavę koviniuose mokymuose. Policijos pareigūnai vaikšto iš namo į namą ir apieško gyvenamąsias patalpas.

13 val. 50 min. Pasak AP šaltinių, policijos ieškomas asmuo yra Džocharas A. Tsarnajevas, kuriam 19 metų. Pastaruosius vienerius metus jis esą gyveno Kembridže. Anksčiau buvo skelbiami kiti įtariamųjų vardai - Mike'as Mulugeta (nukautas) ir Sunilas Tripathi. 

13 val. 48 min. Asmuo, iš kurio įtariamieji pavogė automobilį, sakė, kad grobikai jam pasakė, jog tai jie surengė sprogimus per Bostono maratoną.

13 val. 42 min. Naujienų agentūros AP šaltiniai Vašingtone praneša, kad įtariamieji Bostono sprogdintojai yra kilę iš Čečėnijos, kurie JAV gyveno mažiausiai vienerius metus.

 Ekspertai primena, kad teroristų tinklas „Al Qaeda" kartais verbuoja čečėnus, kurie pernelyg nesiskiria savo išvaizda nuo vakariečių ir kuriems lengva infiltruotis į demokratinę Vakarų visuomenę.

13 val. 23 min. Policija patvirtino, kad sulaikė asmenį, tačiau nepatvirtino, kad tai - ieškomas įtariamasis. Paieška tęsiama.

13 val. 19 min. Pranešama, kad galimai pastebėtas antrasis įtariamasis. Žurnalistai teigia girdėję, kaip kilo triukšmas, policininkas sušuko: „Turim jį!", o vėliau - "Asmuo sulaikytas".

12 val. 50 min. Viešojo saugumo tarnyba prašo, kad Votertaune, Kembridže, Belmonte, Niutone gyvenantys žmonės neitų iš namų, neatidarytų čia veikiančių įmonių. Stabdomas visų rūšių viešojo transporto eismas. Pranešama, kad JAV prezidentas visą naktį buvo informuojamas apie įvykius studentų miestelyje.

12 val. 38 min. Policijos pareigūnų žodžiais, įtariamieji elgėsi kaip bepročiai, mėtė į policininkus granatas. Pabėgusiojo įtariamojo ieškoma aplinkiniuose 20-tyje kvartalų ir toliau. Pareigūnams padeda brėkštanti aušra ir šunys, apmokyti užuosti sprogmenis. Studentams šiandien  nereikės eiti į paskaitas. Harvardo universitetas šiandien uždarytas.

12 val. 36 min. Nušautam policijos pareigūnui buvo 26 metai.

12 val. 24 min. Spaudos konferencija Bostono ligoninėje „Beth Israel", kur buvo atvežtas sužeistas įtariamasis. Medikai teigia bandę atgaivinti vyrą, bet nesėkmingai. Medikai nurodė, kad suaugęs baltasis vyras buvo sužeistas į liemenį. Sužeidimai buvo suderinami su sprogimo sukeltais sužalojimais. Buvo nudegimų ir kulkų padarytų sužeidimų. Pacientui ligoninėje sustojo širdis. Vyras buvo atvežtas po vidurnakčio vietos laiku. Jo mirtis konstatuota 01 val. 35 min. vietos laiku.

11 val. 56 min. Policija žada pranešti apie įvykių eigą po 40 minučių.

11 val. 50 min. Policininkai su žibintais vaikšto po Votertauną, o studentai evakuojami iš teritorijos, kur sprukdami įtariamieji išmetė sprogmenis. 

11 val. 20 min. Per policijos spaudos konferenciją pranešama, kad pagrobtasis automobilis - policijos rankose. Policija prašo visų pasilikti savo namuose, neatidaryti durų niekam, išskyrus policijos pareigūną, nesustoti pakelėje. Pranešama, kad įtariamasis yra baltasis garbanotais plaukais, vilki tamsų megztinį. Jis gali būti labai pavojingas. Gyventojų prašoma skambinti 911, jeigu pamatys, ką nors įtartino. Policija šukuoja 20 kvartalų.

11 val. 17 min. Policijos išplatintame pranešime teigiama, kad balandžio 18 d. apie 22 val. 20 min. vietos laiku policija gavo pranešimą apie Votertaune paleistus šūvius. 22 val. 30 min. buvo rastas savo automobilyje nušautas policijos pareigūnas. Į jį buvo paleista daug šūvių. Jis buvo nuvežtas į Masačusetso pagrindinę ligoninę ir ten pripažintas mirusiu.

Pareigūnai pradėjo tyrimą ir nustatė, kad šaudė du vyrai. 

Netrukus policija gavo pranešimą apie ginkluotą automobilio užgrobimą.  Kartu su automobiliu buvo pagrobtas ir jo vairuotojas, kurį grobikai paleido po pusvalandžio degalinėje. Jis nesužeistas.

Policija pradėjo automobilio paiešką ir vėliau jo gaudynes.

Tuo metu įtariamieji išmetė iš automobilio sprogmenų. Įvyko susišaudymas. Per jį buvo rimtai sužeistas dar vienas policininkas ir nuvežtas į ligoninę. Jo būklė kritinė.

Per susišaudymą buvo sunkiai sužeistas ir vienas įtariamasis. Jis nuvežtas į ligoninę, kur konstatuota jo mirtis.

11 val. 06 min. Įtariamasis nr. 2 (su balta kepuraite), pabėgo pėsčiomis.

Policija praneša, kad netrukus susprogdins jaunuolių paliktus sprogmenis. Tuo metu kauks sirenos.

10 val. 52 min. Pranešama, kad įtariamasis nr. 2 mokosi Browno universitete, o kitas - Masačusetso technologijų institute (MIT). Pareigūnas atpažino pastarąjį, tada jis šovė į policininką, nubėgo į degalinę, pagrobė automobilį, šaudė ir mėtė granatas. Du policininkai buvo pašauti. Įtariamasis nr. 1 yra sulaikytas, o nr. 2 slapstosi, galimai ginkluotas sprogmenimis ir ilgu šaunamuoju ginklu.

Universiteto pranešime nurodoma, kad pirmieji šūviai prie MIT pasigirdo 22 val. 48 min. vietos (5 val. 48 min, Lietuvos) laiku ir kad pastatas, kuriame buvo šaudoma, buvo „apsuptas reaguojančių agentūrų“.

„Ta teritorija uždaryta. Prašome laikytis atokiai nuo tos teritorijos iki tolesnio pranešimo“, - perspėjo MIT.

Naujienų pranešimuose sakoma, kad išpuolio vietoje sutelktos didelės policijos pajėgos, įskaitant šautuvais ginkluotus pareigūnus ir policijos paieškų sraigtasparnius.

Į įvykio vietą atvažiavusiems korespondentams buvo nurodyta išsijungti mobiliuosius telefonus. Vienas pareigūnas esą pasakė: „Jeigu norite gyventi, išjunkite savo mobiliuosius telefonus.“ 

 Tiesiogiai įvykį transliuojantis naujienų portalas wcvb.com pranešė, kad iš pradžių įtariamieji nušovė policininką, o tada bandė sprukti vogtu automobiliu. Pasak liudininkų, aidėjo sprogimai ir šūviai.

Vėliau per televiziją buvo parodytas veidu į žemę gulinčio vyro vaizdas. Studentai patvirtino pro langus matę tą patį. Jį buvo apsupę keliasdešimt policijos pareigūnų. Žurnalistai pranešė, kad įtariamasis veikiausiai sulaikytas.  Viena studentė tikino, kad policija nušovė įtariamą Bostono maratono sprogdintoją nr. 1.

Federalinis tyrimų biuras išplatino pranešimą, kuriame rašo, jog žino apie įvykius Bostono pašonėje. Pasak tarnybos, policijos operacija tebevyksta ir jie laukia, kuo tai baigsis. 

Universitetas ir policija perspėjo studentus likti patalpose. Gatvėse buvo matomi policininkai, ginkluoti šautuvais, o virš MIT komplekso skraidė paieškų sraigtasparniai.

MIT yra įsikūręs Kembridžo miestelyje, esančiame kitapus Čarlzo upės nuo Bostono, kuriame pirmadienį per dvigubą sprogdinimą tradiciniame maratone žuvo trys žmonės, o dar apie 180 buvo sužeisti. 

MIT turi apie 11 tūkst. studentų ir laikomas vienu iš geriausių pasaulyje universitetų. Daugybė policijos pareigūnų ir automobilių vis dar būriuojasi studentų miestelyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.