Atsakymai į svarbias Bostono sprogdinimų mįsles – ligoninėje

Tamerlano Carnajevo – vieno iš dviejų sprogdinimus per Bostono maratoną surengusių brolių čečėnų – apklausti jau nepavyks. Jis žuvo. Bet profesionaliausi JAV tyrėjai jau laukia, kol prabils jaunėlis Džocharas.

T.Carnajevas (nuotr. kairėje viršuje) per susišaudymą su policija žuvo, bet jaunesnįjį jo brolį Džocharą gausioms Bostono pareigūnų pajėgoms pavyko sulaikyti gyvą, nors ir sunkiai sužeistą.<br>AP nuotr.
T.Carnajevas (nuotr. kairėje viršuje) per susišaudymą su policija žuvo, bet jaunesnįjį jo brolį Džocharą gausioms Bostono pareigūnų pajėgoms pavyko sulaikyti gyvą, nors ir sunkiai sužeistą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

Apr 22, 2013, 8:28 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 10:40 PM

Bostonas pagaliau gali atsikvėpti. Vienas brolis jau nukautas, o kitas penktadienio vakarą buvo suimtas.

Dž. Carnajevas tebėra sunkios būklės – jis buvo sunkiai sužeistas ir neteko daug kraujo.

Manoma, kad čečėnas mėgino nusižudyti. Vis dėlto tikimasi, kad 19-metis pasveiks ir galiausiai prabils.

Šios svarbios akimirkos ligoninėje laukia vieni profesionaliausių JAV tardytojų – Svarbių sulaikytųjų tardymo grupė, dažniausiai kamantinėjanti įtariamus teroristus.

Vis dėlto kol kas atsakymų į klausimus, kodėl du broliai pasiryžo taip skaudžiai smogti maratonui – vienam Bostono simbolių ir kaip jie pasirengė išpuoliui, tenka ieškoti Carnajevų praeityje.

Netgi labai netolimoje – štai „Daily Mail” praneša, kad Dž.Carnajevas jau po sprogdinimų linksminosi viename studentiškame vakarėlyje ir atrodė visiškai ramus.

Kirgizijoje nesijautė saugiai

Kaip liudija brolius pažinoję žmonės, 26 metų Tamerlanas buvo raumeningas boksininkas mėgėjas – pakankamai ištvermingas, kad per laisvąją kovą nenaudotų apsauginės įrangos.

Savo ruožtu jaunesnysis jo brolis Džocharas buvo populiarus vidurinėje mokykloje – jis buvo laimėjęs miesto stipendiją studijuoti koledže ir mėgo leisti laiką su savo draugais rusais.

Tad kodėl du broliai, atvykę į Ameriką prieš dešimtmetį, nusigręžė nuo savo naujosios šalies ir surengė ataką prieš branginamą tradiciją – Bostono maratoną?

Carnajevų šeima į Jungtines Amerikos Valstijas atvyko 2003 metais gelbėdamasi nuo neramumų savo tėvynėje.

„Kodėl žmonės keliauja į Ameriką? Jūs žinote, kodėl, – samprotavo Rusijoje gyvenantis brolių tėvas Anzoras Carnajevas. – Dėl mūsų politinės sistemos Rusijoje. Čečėnai buvo persekiojami Kirgizijoje – jie buvo laikomi problema.”

Šeima persikėlė gyventi iš Kirgizijos į Dagestaną – musulmonišką respubliką Rusijos Šiaurės Kaukazo regione, kurioje aktyviai veikia islamistai sukilėliai, daugelis atvykę iš kaimyninės Čečėnijos.

Nevartojo alkoholio ir nerūkė

Amerikoje tėvas remontavo automobilius – tiesiog gatvėje prašydamas 10 dolerių už valandą darbo. Broliai, ir dvi jų seserys, mokėsi mokykloje.

Džocharas galiausiai buvo priimtas į Bostono priemiesčio Keimbridžo Rindge’o ir lotynų mokyklą – prestižinę viešąją mokyklą, esančią keli kvartalai nuo Harvardo universiteto miestelio.

Tuomet brolių keliai išsiskyrė – bent jau kuriam laikui.

Tamerlanas, kuris buvo nukautas per susišaudymą penktadienį paryčiais, metė buhalterijos studijas Banker Hilio bendruomenės koledže – praėjus vos trims semestrams.

„Neturiu nė vieno draugo amerikiečio. Aš jų nesuprantu”, – jis buvo cituojamas viename straipsnyje, išspausdintame Bostono universiteto studentų žurnale 2010 metais.

Tuomet jis nurodė esantis musulmonas – nevartojantis alkoholio ir nerūkantis. „Dievas liepė nevartoti alkoholio”, – aiškino Tamerlanas.

Tamerlanas yra sakęs, kad siekia tapti olimpiniu boksininku, tačiau mieliau atstovautų JAV, o ne Rusijai, nesuteikusiai nepriklausomybės Čečėnijai.

Tarp boksininkų jis garsėjo ryžtingumu. Su atvykėliu iš Čečėnijos dirbęs treneris Kendrickas Ballas jį vadino išties kovingu vaikinu, kuris labai pasitikėjo savimi.

Tyrėjus domina ilga kelionė

Vis dėlto pastaruoju metu kažkas, regis, pasikeitė. Tamerlanas, kuris buvo susituokęs ir turėjo mažą dukrelę, vis daugiau meldėsi – anot jo tetos Maret Carnajevos, jis jau buvo tapęs uoliu musulmonu ir meldėsi penkis kartus per dieną.

Brolių kaimynas 18-metis Albrechtas Ammonas pasakojo visai neseniai užkandžiavęs su Tamerlanu vienoje picerijoje, kur juodu ginčijosi dėl religijos ir JAV užsienio politikos.

Pasak A.Ammono, T.Carnajevas tvirtino, kad daugelis JAV karų kyla iš Biblijos, kuri naudojama „kaip pateisinimas įsiveržti į kitas šalis”.

T.Carnajevas esą aiškino neturintis nieko prieš Amerikos žmones, tačiau nusistatęs prieš Amerikos vyriausybę.

„Biblija yra pigi Korano kopija”, – A.Ammonas citavo savo pašnekovo žodžius.

Be to, Tamerlanas pernai buvo išvykęs į Rusijos Dagestano Respubliką ir į JAV grįžo tik po pusmečio.

Būtent ši jauno vyro kelionė dabar labiausiai domina tyrėjus – siekiama išsiaiškinti, ar broliai turėjo pagalbininkų.

Dar vienu svarbiu veiksniu, galbūt nulėmusiu Carnajevų pasiryžimą surengti sprogdinimus Bostone, galėjo tapti tai, kad Tamerlanas 2009 metais buvo suimtas dėl savo merginos užpuolimo ir sumušimo.

Nors kaltinimai jam buvo panaikinti, neabejojama, kad incidentas sužlugdė Tamerlano viltis tapti JAV piliečiu.

Į jaunėlį – šeimos viltys

Savo ruožtu jaunesniojo iš brolių – Džocharo suradikalėjimu patikėti sunkiau. Mat jis Amerikoje bent iš pažiūros jautėsi visiškai gerai.

Dž.Carnajevą draugai apibūdina kaip puikiai pritapusį ir mėgstamą tiek vidurinėje mokykloje, tiek koledže, nors jis esą galėjo mokytis ir geriau.

„Esu visiškai sukrėsta, – sakė 19-metė Rose Schutzberg, baigusi vidurinę kartu su Džocharu, o dabar studijuojanti Barnardo koledže Niujorke. – Jis buvo uolus mokinys. Išties populiarus. Jis buvo imtynininkas. Žmonės jį mėgo.”

R.Schutzberg netgi prisipažino buvusi „truputį įsimylėjusi” Džocharą vidurinėje mokykloje.

„Jis – puikus vaikinas, – pasakojo mergina. – Jis protingas, sąmojingas. Jis neabejotinai mielas žmogus – labai švelnios širdies, malonios sielos.”

Džocharas buvo mokyklos imtynininkų komandos narys. 2011 metų gegužę, kai buvo abiturientas, pelnė 2,5 tūkst. dolerių (6,6 tūkst. litų) Bostono savivaldybės stipendiją studijuoti aukštojoje mokykloje.

19-metė Florida Addy, kilusi iš Lino miesto Masačusetse, sakė šiemet gyvenusi tame pačiame bendrabutyje su Džocharu.

Pernai juodu gyveno viename aukšte. Mergina jį vadino savo draugu.

F.Addy sakė mačiusi Džocharą maždaug prieš 10 dienų, kai pasiskolino iš jo cigaretę. Ji teigė dažnai užsukdavusi pas jį į svečius bendrabutyje.

Mergina teigė, kad Džocharas buvo paprastas ir draugiškas vaikinas – netgi šiek tiek paslaptingas, tačiau žavus.

Ji žinojo, kad jis turi merginą, nors ji universitete nesimokė.

Kitaip tariant, Džocharas buvo laikomas normaliu studentu. Kad jis būtų galėjęs planuoti sprogdinimus, atrodo neįtikima ir jo dėdei Ruslanui Tsarni.

„Dėl jo nekeista, – sakė Merilande gyvenantis R.Tsarni, kalbėdamas apie Tamerlaną. – Jaunesnysis – visai kas kita. Šeima dėjo į jį daug vilčių.” (BBC, AP, BNS, LR)

Praha primena: „Čečėnai – ne čekai”

Čečėnai nėra čekai. Čekija – ne Čečėnija. Tokią paprastą žinią Čekijos vyriausybė nori perduoti amerikiečiams po teroro išpuolio per Bostono maratoną, kurį įvykdė du čečėnų kilmės broliai.

Čekijos ambasadorius JAV Petras Gandalovičius šeštadienį jautė būtinybę paaiškinti tai, ką pavadino „labiausiai nelemtu nesusipratimu”, kurį kai kurie amerikiečiai pastarosiomis dienomis reiškė tinkle „Twitter”.

„Čekija ir Čečėnija yra du labai skirtingi dariniai, – paskelbė diplomatas. – Čekija yra Vidurio Europos valstybė. Čečėnija yra Rusijos Federacijos dalis.”

Amerikiečiai garsėja tuo, kad jiems geografija sukelia sunkumų. Bet P.Gandalovičius pareiškė viltį, kad jam pavyko paaiškinti skirtumą tarp Čekijos ir Čečėnijos, kurių pavadinimai skamba panašiai.

„Čekija yra aktyvi ir patikima JAV partnerė kovoje su terorizmu, – tikino čekas. – Esame pasiryžę šiuo atžvilgiu palaikyti savo sąjungininkus – dėl to nėra jokių abejonių.”

Savo ruožtu Rusija, paaiškėjus, kad sprogdinimus surengė čečėnai, nepraleido progos pabrėžti kovojusi su čečėnų sukilėliais dviejuose kruvinuose karuose.

Su Kremliumi glaudžius ryšius palaikantis įstatymų leidėjas Aleksejus Puškovas pareiškė, kad sukrečianti ataka Bostone turėtų nutildyti Vašingtono kritiką dėl Rusijos prezidento Vladimiro Putino veiksmų Šiaurės Kaukaze nuo jo iškilimo į valdžią 1999 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.