Dž. Carnajevas atgavo sąmonę - pareigūnai pradėjo apklausą dėl Bostono sprogdinimų (papildyta)

Amerikos televizijos kanalai  „NBC News“,  „ABC News“ ir  „USA Today“ vėlai sekmadienį citavo savo šaltinius, kurių teigimu Dž. Carnajevas į policijos klausimus atsakinėja raštu. Jis negalįs kalbėti dėl kaklo sužalojimo - peršautos gerklės. Šuviu sužeista ir jo koja. Spėjama, kad per penktadienį vykusias gaudynes susižaloti galėjo jis pats. 

Gydytojams pavyko atgaivinti per susišaudymą su policija sunkiai sužeistą Dž. Carnajevą.<br>AP
Gydytojams pavyko atgaivinti per susišaudymą su policija sunkiai sužeistą Dž. Carnajevą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 22, 2013, 4:06 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 9:52 PM

Amerikos televizijos kanalai  „NBC News“,  „ABC News“ ir  „USA Today“ vėlai sekmadienį citavo savo šaltinius, kurių teigimu Dž. Carnajevas į policijos klausimus atsakinėja raštu. Jis negalįs kalbėti dėl kaklo sužalojimo - peršautos gerklės. Šuviu sužeista ir jo koja. Spėjama, kad per penktadienį vykusias gaudynes susižaloti galėjo jis pats. 

Teigiama, kad tyrėjai siekia sužinoti, ar yra ir daugiau kuopelės narių, ar buvo planuojama daugiau teroro išpuolių.    Anksčiau sekmadienį Bostono policijos komisaras  Edas Davisas žurnalistams sakė, kad Dž. Carnajevas yra „kritinės, bet stabilios būklės“.

Įtariamasis sprogdintojas guli Bostono ligoninėje „Beth Israel Deaconess Medical Center".  Čia gydomos ir Dž. Carnajevo bei jo vyresniojo brolio Tamerlano surengto išpuolio aukos. Iš viso prieš savaitę per teroro aktą Bostono maratone žuvo 3 žmonės ir 180 buvo sužeisti.

Per susišaudymą penktadienio naktį žuvęs T. Carnajevas taip pat laikomas įtariamuoju. 

Žuvusiojo žmonos apklausti nepavyko

Naujienų agentūra AP praneša, kad JAV federaliniai pareigūnai kreipėsi į žuvusio 26 metų T. Carnajevo žmonos advokatą, prašydami leisti ją apklausti. 

Moters advokatas Amato DeLuca teigė, jog už čečėno ištekėjusi Katherine Russell Carnajeva apie įtarimus savo vyrui sužinojo tik per televiziją. Paskutinę dieną, kai jis buvo gyvas, ji išėjo į darbą, o jis liko namuose. Sekmadienį federaliniai pareigūnai atvyko į K. Russell Carnajevos tėvų namus, kur ji glaudžiasi nuo vyro mirties dienos. Tačiau moteris su jais nesikalbėjo. 

Vietoj jos su teisingumo atstovais kalbėjosi  A. DeLuca.  Tačiau detalių apie pokalbį nepateikė. „Mes sprendžiame, ką norime daryti, ir kaip visa tai vertinsime", - teigė jis.

Advokato teigimu, T. Carnajevo žmona neįtarė savo vyro jokiais nusikaltimais. Ji sakė dirbusi slauge 70-80 val. per savaitę be laisvadienių. Moteris dirbo, o jos sutuoktinis rūpinosi jų maža dukrele.

K. Russel Carnajeva su būsimuoju vyru susipažino lankydama universitetą Bostone. Juos supažindino draugai naktiniame klube. Pora susituokė 2009 ar 2010 metais. 

Moteris buvo auginama kaip krikščionė, bet pradėjusi susitikinėti su T. Carnajevu atsivertė į islamą. 

Paklaustas, kodėl ji pasirinko islamą, advokatas atsakė: „Ji tiki islamo ir Korano principais. Ji tiki į dievą."

Planavo daugiau išpuolių?

Bostono policijos komisaras  E. Davisas  nurodė, kad du įtariami sprogdinimų organizatoriai turėjo daug ginklų ir tikriausiai planavo surengti kitų atakų.

Pareigūnai rado daug nesprogusių savadarbių sprogstamųjų užtaisų, taip pat apie 250 šovinių toje vietoje, kur penktadienį paryčiais vyko susišaudymas su įtariamaisiais broliais čečėnais.

„Įvykio vietoje buvo daug nesprogusių savadarbių sprogstamųjų užtaisų“, - pridūrė jis, pažymėjęs, kad viena bomba buvo rasta visureigyje „Mercedes-Benz“, kurį paliko įtariamieji.

Tie sprogmenys ir šaudmenys buvo „pavojingiausi, su kokiais susiduria miestų policija“, sakė E. Davisas.

„Turime priežasčių manyti - remiantis įvykio vietoje rastais įrodymais: jų paliktais sprogmenimis, sprogstamaisiais užtaisais, kurie buvo nesprogę, ir jų turėta ugnies galia, kad jie ketino atakuoti kitus asmenis“, - pareigūnas aiškino televizijai CBS.

E. Davisas televizijai „Fox News“ sakė, kad pareigūnai negali užtikrinti, jog kur nors nesama sprogmenų, kurie dar nebuvo rasti. Tačiau komisaras teigė, kad Bostono žmonės yra saugūs.

Tyrėjai kol kas nepateikė jokių Bostono maratono sprogdinimo motyvų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.