Įtariamų Bostono maratono sprogdintojų tėvas laiko juos nekaltomis FTB sąmokslo aukomis

Jis neigė, kad Tamerlanas išpažino radikalųjį islamą.

Tamerlanas ir Džocharas Carnajevai įtariami surengę žiaurų teroro aktą.<br>AP
Tamerlanas ir Džocharas Carnajevai įtariami surengę žiaurų teroro aktą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 22, 2013, 4:40 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 9:52 PM

Tėvas Anzoras Carnajevas, duodamas interviu Rusijos dienraščiui „Komsomolskaja pravda“, sakė, kad jo sūnūs turėjo planų dėl ateities, įskaitant galimybę grįžti dirbti į Rusiją. Jis pridūrė, kad tikisi nuvykti į Jungtines Valstijas, kur per dramatiškas gaudynes sunkiai sužeistas 19-metis Džocharas yra gydomas ligoninėje.

„Žinau tik tai, ką rodo per televiziją. Tai visiška apgaulė. Ruošiamės važiuoti pas jį į Ameriką, jeigu Dievas panorės“, - teigė Anzoras.

Jo abu sūnūs „studijavo ir dirbo“ Jungtinėse Valstijose, tėvas pareiškė atsakydamas į klausimą, ką žino apie sūnaus Džocharo likimą.

A. Carnajevas sakė paskutinį kartą kalbėjęsis su 26 metų Tamerlanu po sprogdinimų Bostone. Sūnus esą jam tuomet sakė, kad jam skambino JAV pareigūnai ir nurodė, kad jis laikomas įtariamuoju.

Brolių tėvas tvirtino, kad tas išpuolis buvo kažkaip organizuotas JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB).

„Mano Tamerlaną jie nuolat stebėjo, - sakė A.Carnajevas. - Tai prasidėjo prieš dvejus metus. Atėjo iš FTB, sakė, kad atlieka profilaktiką, kad pas mus nesprogdintų gatvėse. Reiškia, jie jau prieš pusantrų metų žinojo, kad pas juos sprogdins? Jie sakė: „Tamerlanai, tu lyderis, toks kietas - žiūrėk, nieko neprikrėsk“. Sakė, kad žino, ką jie valgo, kur būna, kuo užsiima. Tas šou visam pasauliui buvo iš anksto suplanuotas.“

„Tamerlanas jį (Džocharą. - Red.) vežė į mokyklą, kai į juos pradėjo šaudyti. Dar kalba apie kažkokį nuvarytą automobilį - iš pradžių „Mercedes“, po to - „Honda“. Viso šito nebuvo. Viskas melas, - aiškino tėvas. - Tai sąmokslas, politinis užsakymas, Holivudo šou. Mano vaikus įtraukė į Holivudo vaidinimą!“

Tamerlanas paskutinį kartą lankėsi Rusijoje sausį, norėdamas išsiimti naują pasą, kai jam sukako 25 metai, nurodė Anzoras Carnajevas. Jis tikriausiai turėjo omenyje praeitus metus, nes Tamerlanui šiemet sukako 26 metai.

„Jis nenorėjo išvažiuoti (iš Rusijos). Sakė, kad nori atsivežti čia savo šeimą. Ten jam nepatiko, nors jis buvo Bostone pagarsėjęs boksininkas“, - pridūrė tėvas.

Jis neigė, kad Tamerlanas išpažino radikalųjį islamą.

„Tamerlanas po vestuvių išties pasinėrė į religiją. Mečetę lankė kiekvieną penktadienį. Penkis kartus per dieną atlikdavo namazą (musulmonų maldos ritualą). Jis buvo tikratikis musulmonas ir negalėjo padaryti to, kuo yra kaltinamas“, - tvirtino Anzoras.

Jo kitas sūnus Džocharas „pavyzdingai mokėsi Kembridže (Masačusetse). Papildomai dirbdavo gelbėtoju baseine. Jis turėjo didelių planų - tapti gydytoju, įkurti verslą, atvažiuoti čia“, sakė tėvas.

„Jis man visada sakydavo: tėve, nesijaudink - baigsiu mokslus, atvažiuosiu, padėsiu jums, - prisiminė jis. - Štai toks buvo jo gyvenimas. Staiga kažkokie sprogmenys, teroro aktai. Iš kur? Ten šovinio neįmanoma nusipirkti, juo labiau gauti bombą.“

Brolių tėvas prieš kelerius metus grįžo į Rusiją iš Jungtinių Valstijų dėl sunkios ligos. Jis teigė norėjęs rami

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.