Kinijoje mirę pareigūnai buvo nukankinti slapčia?

Slapti Kinijos komunistų partijos sulaikymo centrai nekart sulaukė žmogaus teisių gynėjų kritikos. Įstatymų nereguliuojama sistema vėl aptarinėjama, pasklidus žiniai apie paslaptingą dviejų pareigūnų mirtį, rašo „Lietuvos rytas” remdamasis „The Guardian” ir CNN informacija.

Į slaptus kalėjimus Kinijoje patekę sulaikytieji iš ten ne visuomet išeina gyvi.
Į slaptus kalėjimus Kinijoje patekę sulaikytieji iš ten ne visuomet išeina gyvi.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-25 08:19, atnaujinta 2018-03-07 18:42

Kodėl per porą savaičių Kinijoje mirė du slaptoje vietoje laikyti suimti pareigūnai? To klausia šalies gyventojai ir žmogaus teisių gynėjai paskelbus apie Sanmenksijos miesto teismo viceprezidento 49-erių Jia Jiuxiang’o mirtį.

Vyras buvo sulaikytas Komunistų partijos disciplinos tyrimų komiteto pareigūnų, besiaiškinančių korupcijos atvejus. 11 dienų Jia Jiuxiang’as praleido slaptoje vietoje už grotų, o galiausiai paslaptingomis aplinkybėmis mirė.

Pirmadienį vėlai vakare vyras atvežtas į ligoninę, o antradienio rytą jau buvo negyvas.

Aukšto rango pareigūno kūną matę artimieji įsitikinę, kad jis per sulaikymą buvo kankinamas. O jo žmona pabrėžia, jog laisvėje jos vyro sveikata buvo gera.

Mįslingai balandį mirė ir Vendžou mieste veikiančios valstybinės investicijų kompanijos vyriausiasis inžinierius Yu Qiyi. 41 metų vyrą taip pat buvo sulaikę korupcijos atvejus tiriantys Komunistų partijos pareigūnai. Po 38 kalinimo dienų inžinierius jau buvo negyvas.

Pastaraisiais metais Kinijoje pranešta apie daug neįtikėtinų slapta laikytų suimtųjų mirties atvejų. 2009-aisiais vienas kinas esą užduso miegodamas po antklode. Paskelbta ir apie atvejį, kai žmogus esą mirė žaisdamas slėpynių, susapnavęs košmarą, atsigėręs virinto vandens.

Kinijos pareigūnai jau ilgai kritikuojami dėl įtariamųjų laikymo slaptose vietose – vadinamuosiuose juoduosiuose kalėjimuose. Jais dažnai tampa priemiesčių viešbučiai ar kitos patalpos.

Slaptas įtariamųjų laikymas įteisintas įstatymais.

Pagal praėjusiais metais priimtus Baudžiamojo kodekso pakeitimus, kinų policija gali asmenis, įtariamus pavojaus kėlimu nacionaliniam saugumui, terorizmu arba labai rimtu kyšininkavimu, iki 6 mėnesių laikyti slaptose vietose.

Sulaikytųjų artimiesiems turi būti pranešama apie sulaikymą, tačiau vieta neturi būti atskleista.

Kritikai pabrėžia, kad slaptose kalinimo vietose atsiduriančių kinų žmogaus teisės tiesiog neegzistuoja.

Negana to, dauguma į tokią vietą pakliuvusių asmenų praranda galimybę siekti karjeros, kai kurie nusižudo dar nesulaukę teismo.

Kinijos valdančiosios partijos slaptą sulaikymo sistemą perėjusios bylos galiausiai atsiduria įprastuose teismuose, kurie kaltinamiesiems dažniausiai skiria ilgas kalėjimo arba mirties bausmes.

Pavyzdžiui, visame pasaulyje pagarsėjęs susikompromitavęs buvęs Čongčingo miesto Komunistų partijos vadovas Bo Xilai slaptoje sulaikymo vietoje praleido 10 mėnesių.

Tik tada jo byla pasiekė Kinijos teismus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.