Dalase - G. W. Busho bibliotekos atidarymo iškilmės

Tačiau jų motina - buvusi pirmoji šalies ponia Barbara Bush - laikėsi priešingos pozicijos.

66 metų G. W. Bushas, netiesiogiai užsiminė apie visuomenę supriešinusius svarbiausius sprendimus per savo kadenciją, išprovokuodamas juoką tarp klausytojų: „Vienas iš laisvės privalumų - jog žmonės gali nesutarti. Sąžininga sakyti, kad sukūriau apsčiai progų pasinaudoti šia teise.“<br>AP
66 metų G. W. Bushas, netiesiogiai užsiminė apie visuomenę supriešinusius svarbiausius sprendimus per savo kadenciją, išprovokuodamas juoką tarp klausytojų: „Vienas iš laisvės privalumų - jog žmonės gali nesutarti. Sąžininga sakyti, kad sukūriau apsčiai progų pasinaudoti šia teise.“<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 26, 2013, 1:58 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 4:57 PM

Ketvirtadienį Teksaso mieste Dalase vykusioje G. W. Busho bibliotekos, muziejaus ir politikos centro atidarymo ceremonijoje nebuvo minimi karai Irake ir Afganistane, tapę vienais iš pagrindinių ir prieštaringiausiai vertinamų šio lyderio aštuonerius metus trukusios kadencijos akcentų.

Taip pat buvo tik probėgšmais užsiminta apie daug kritikos G. W. Busho administracijos vangų atsaką į uraganą „Katrina“, nuniokojusį Naująjį Orleaną 2005 metais. Tačiau daugelis pasisakiusiųjų liaupsino ryžtą, kurį G. W. Bushas pademonstravo po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų.

66 metų G. W. Bushas, netiesiogiai užsiminė apie visuomenę supriešinusius svarbiausius sprendimus per savo kadenciją, išprovokuodamas juoką tarp klausytojų: „Vienas iš laisvės privalumų - jog žmonės gali nesutarti. Sąžininga sakyti, kad sukūriau apsčiai progų pasinaudoti šia teise.“

Buvęs prezidentas tvirtino, kad dirbdamas Baltuosiuose rūmuose vadovavosi siekiu „plėsti laisvės teritoriją“.

„Tai ne visuomet būdavo lengva ir aiškiai ne visada būdavo populiaru“, - sakė jis.

G. W. Bushas itin retai rodėsi viešumoje pastaruosius ketverius metus, kai paliko postą Baltuosiuose rūmuose, jo populiarumui nusmukus iki 33 procentų.

Nuo to laiko šis rodiklis palaipsniui didėjo, o dienraščio „The Washington Post“ ir televizijos „ABC News“ apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti prieš naujosios bibliotekos atidarymą, rodo, kad šį lyderį palankiai vertina 47 proc. amerikiečių - beveik tiek pat kiek B. Obamą.

Visuomenė linkusi palankiau vertinti prezidentus, kai jie baigia kadenciją, o buvusių prezidentų pasisakymai - bent jau vieši - su laiku taip pat dažniausiai tampa švelnesni.

B. Obama anksčiau griežtai kritikavo G. W. Bushą dėl jo „nevykusios politikos“ ir „katastrofinio“ vadovavimo ekonomikai, išsipūtusio biudžeto deficito bei šalies įtraukimo į karą Irake.

Tačiau ketvirtadienį jis pasirinko neminėti tų problemų, girdamas G. W. Bushą už jo stiprybę, demonstruotą po rugsėjo 11-osios išpuolių; užuojautą kovojant su AIDS epidemija Afrikoje; pastangas atsižvelgti į abiejų pagrindinių partijų pozicijas siekiant švietimo reformų ir iš naujo pradedant „svarbų pokalbį, kalbantis su Amerikos žmonėmis apie mūsų kaip įstatymų šalies ir imigrantų šalies, istoriją“.

Jeigu Jungtinėms Valstijoms šiais metais pagaliau pavyks pradėti pokyčius imigracijos politikoje, „tai nutiks didele dėl sunkaus prezidento George'o W.Busho darbo“, pažymėjo B.Obama.

George'o W. Busho prezidentinio centro atidarymas Teksase tapo retu dabartinio šalies vadovo ir visų tebegyvenančių jo pirmtakų bendru pasirodymu. Per šį renginį buvę lyderiai atidėjo į šalį didelius ideologinius skirtumus, kurie buvo juos atskyrę per ilgesnį nei trijų dešimtmečių neramų laikotarpį.

Trys iš jų yra demokratai: B. Obama, Billas Clintonas ir Jimmy Carteris. Respublikonų stovyklai atstovauja G. W. Bushas ir jo tėvas George'as H. W. Bushas.

J. Carteris gyrė G. W. Bushą už jo vaidmenį 2005 metais padedant užtikrinti taiką tarp Šiaurės ir Pietų Sudano, taip pat jo pritarimą sprendimui išplėsti pagalbos programą Afrikos šalims.

„Pone prezidente, leiskite man pasakyti, kad esu kupinas susižavėjimo jumis ir gilaus dėkingumo dėl jūsų didelio indėlio, kurį padarėte dėl neturtingiausių pasaulyje žmonių“, - sakė J. Carteris.

B. Clintonas juokavo, kad šios bibliotekos atidarymas yra „naujausias ir didingiausias buvusių prezidentų amžinos kovos perrašyti istoriją pavyzdys“.

Tačiau jis taip pat gyrė G. W. Bushą už šiame centre sukurtas interaktyvias ekspozicijas, kurios suteikia galimybę lankytojams patiems pamėginti priimti sprendimus dėl svarbiausių krizių, su kuriomis susidūrė šis lyderis.

Prezidentus sveikino daug buvusių Baltųjų rūmų pareigūnų ir pasaulio lyderių, kai jie įžengė į sceną visi kartu, atidarydami naująjį kompleksą.

Ta ceremonija buvo puiki galimybę atnaujinti lyderių šeimų ryšius ir itin jaudinantis renginys: G. W. Busho balsas strigo nuo emocijų, kai jis pasiekė savo kalbos kulminaciją.

43-asis prezidentas pagerbė savo 88 metų tėvą - 41-ąjį JAV vadovą - sakydamas: „41-asis, nuostabu, kad šiandien esi čia.“

Vyresnysis Bushas, mūvintis elegantiškas rausvas kojines, kalbėjo trumpiau nei minutę, sėdėdamas savo vežimėlyje, tuomet atsigręžė į sūnų ir šyptelėjo: „Per ilgai?“

G. H. W. Bušas serga Parkinsono liga ir neseniai buvo paguldytas į ligoninę dėl bronchito.

Nors ketvirtadienį tribūnoje nebuvo vietos politikai, ji išliko svarbia potekste.

George'as W. Bushas pastarosiomis dienomis išsakė palaikymą savo jaunesnio brolio, buvusio Floridos gubernatoriaus, siekiui užimti Baltuosius rūmus. Duodamas interviu kabelinei televizijai C-SPAN, jis sakė: „Mano pirmasis patarimas: kandidatuok.“

Tačiau jų motina - buvusi pirmoji šalies ponia Barbara Bush - laikėsi priešingos pozicijos.

„Turėjom jau pakankamai Bushų“, - ji ketvirtadienį sakė televizijos NBC laidai „Today“.

Naujoje bibliotekoje, įsikūrusioje Pietų Metodistų universiteto komplekse, saugoma daugiau nei 70 mln. puslapių popierinių dokumentų, 200 mln. elektroninių laiškų, 4 mln. skaitmeninių nuotraukų ir 43 tūkst. muziejaus eksponatų. G. W. Busho bibliotekos elektroninis archyvas bus didžiausias iš 13 prezidentinių bibliotekų, pavaldžių Nacionalinei archyvų ir įrašų administracijai.

Naujajame centre įrengta natūralaus dydžio Ovalinio kabineto, kaip jis atrodė per G. W. Busho kadenciją, kopija, taip pat eksponuojama plieninė sija iš Pasaulio prekybos centro dangoraižių griuvėsių ir megafonas, per kurį prezidentas kalbėjo rugsėjo 11-osios atakų epicentre Niujorke.

Muziejuje lankytojai taip pat galės pamatyti konteinerį, pilną popieriaus skrituliukų - liekanų iš garsiųjų skylamušiais pažymėtų Floridos balsalapių, kurie atliko esminį vaidmenį per ginčijamus 2000 rinkimus, atvėrusius G. W. Bushui kelią į Baltuosius rūmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.