Religingas lenkų ministras sukėlė politinę trintį tarp Varšuvos ir Berlyno

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Apr 26, 2013, 8:36 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:21 PM

Katalikų bažnyčios interesus Lenkijos vyriausybėje uoliausiai ginantis konservatyvus Lenkijos teisingumo ministras 51 metų Jaroslawas Gowinas netikėtai sukėlė politinę Varšuvos ir Berlyno trintį. Bet nukentės, regis, ir pats.

Karštas dirbtinio apvaisinimo priešininkas apkaltino Lenkijos medikus, kad jie pelnosi parduodami embrionus kolegoms vokiečiams, kurie su jais esą daro slaptus bandymus.

Šie kaltinimai nuskambėjo tuo metu, kai Varšuva mini septyniasdešimtąsias sukilimo prieš nacius žydų gete metines, tad į ministro teiginius visuomenė reagavo labai jautriai.

J. Gowinas per Lenkijos televiziją TVN pareiškė, jog bandymams į Vokietiją galėjo būti išvežta dešimtys tūkstančių embrionų iš Lenkijos, mat Berlynas leidžia eksperimentuoti tik su importuotais embrionais.

Ministro žodžiai sukėlė šoką tiek Varšuvoje, tiek Berlyne. Garsi Lenkijos politikos apžvalgininkė Janina Paradowska pareiškė, jog ministras J.Gowinas paskelbė karą Vokietijai.

Pavaldinio žodžiai į keblią padėtį įstūmė ir premjerą Donaldą Tuską, kuris tuo metu Berlyne dalyvavo Vokietijos kanclerės Angelos Merkel knygos pristatyme.

Kaltinimai be įrodymų

Vokietijos institucijos paneigė J. Gowino kaltinimus ir priminė, jog jų šalies įstatymai draudžia eksperimentus su žmogaus embrionais.

Vokietijoje leidžiama vien tirti atskiras ląsteles, kurios pagal specialų leidimą yra atsivežamos iš kitų šalių, daugiausia iš klinikų JAV bei Izraelyje.

Berlyno valdininkams pareiškus, jog nėra išdavę leidimų importuoti embrionų ląsteles iš Lenkijos, Vokietijos ambasada Varšuvoje paprašė, jog J. Gowinas pasidalytų turima informacija su ja arba teisėsaugininkais.

Į šiuos ir analogiškus lenkų politikų raginimus apie nusikaltimą pranešti prokuratūrai J. Gowinas nereagavo.

Varšuvos žiniasklaida išsiaiškino, jog J. Gowinas savo kaltinimus parėmė vien abejotinais įtarimais, kilusiais Poznanės akių klinikoje „Lexum”.

Klinika neseniai perpirko mažesnę kliniką, kuri anksčiau užsiėmė ir dirbtiniu apvaisinimu.

Nupirktos bendrovės patalpose „Lexum” darbuotojai aptiko plastikinį indą, naudojamą embrionams saugoti, ir apie radinį pranešė prokuratūrai.

Ekspertams nespėjus išsiaiškinti, ar minėtame inde buvo neteisėtai saugomi vėliau sunaikinti žmogaus embrionai, J. Gowinas pareiškė neabejojąs, jog bendrovė pelnėsi embrionus parduodama vokiečiams.

Lenkijos medikai jau seniai pyksta ant J. Gowino už tai, jog jis, vadovaudamas konservatyvių seimūnų frakcijai valdančiojoje koalicijoje, blokuoja ir vilkina įstatymo dėl dirbtinio apvaisinimo priėmimą.

Šiuo metu dirbtinio apvaisinimo klinikos gali daryti bet kokius eksperimentus, nes jų veiklos niekas nekontroliuoja.

Apkaltino žiniasklaidą

Kilus tarptautiniam skandalui D. Tuskas nurodė, kad J. Gowinas pasiaiškintų vyriausybei.

Ministras savo teiginių išsižadėjo ir apkaltino žiniasklaidą, kad iškraipė jo žodžius, mat iš tikrųjų jis esą gyrė Vokietiją už bandymų su embrionais draudimus ir griežtą kontrolę.

Tokiu pasiaiškinimu patikėjęs D. Tuskas ėmė pavaldinį ginti – pareiškė, jog įvyko nesusipratimas.

Situacija pasikeitė, kai televizija TVN paviešino visą pokalbio su ministru įrašą, o dienraštis „Gazeta Wyborcza” pranešė, jog ministras pats redagavo tekstą su kaltinimais Vokietijai.

Po šių demaskavimų D. Tuskas pareiškė, jog J. Gowino pasiaiškinimai neatlaikė konfrontacijos su žiniasklaida, todėl jis neatmeta galimybės kitą savaitę ministrą atstatydinti.

Grėsmė vyriausybės stabilumui

Konfliktiškiausiu D. Tusko pavaldiniu vadinamas J. Gowinas ne pirmą kartą sukelia krizę vyriausybėje, tačiau iki šiol vis išsisukdavo.

Mat premjeras bijo, jog ministrą nušalinus su juo iš Piliečių platformos partijos (PPP) gali pasitraukti visa grupė konservatyvių šalininkų.

Tuomet valdančiajai koalicijai pritrūktų balsų sudaryti daugumą Seime ir galbūt reikėtų rengti pirmalaikius rinkimus.

Dėl tos priežasties premjeras nenušalino iš pareigų J. Gowino prieš du mėnesius, kai šis su šalininkais parėmė opoziciją ir užblokavo partnerystės įstatymo svarstymą.

Apžvalgininkai vis dėlto neatmeta galimybės, jog šįsyk premjeras pavaldinio nepasigailės. Mat toks ryžtingumas esą galėtų padidinti premjero populiarumą, kuris yra rekordiškai žemas.

J. Gowino atstatydinimas drauge padidintų vienybę PPP, kuri išgyvena krizę dėl pralaimėtų rinkimų į atsilaisvinusio senatoriaus vietą.

Rinkimus Rybniko mieste laimėjo opozicinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) atstovas, o minėta partija apklausose beveik susilygino su PPP.

Atstatyti J. Gowiną premjeras gali ryžtis ir siekdamas pamiršti kompromitaciją Elbingo mieste. Čia per referendumą gyventojai atstatydino PPP priklausiusį merą, nes jo veiklą įvertino neigiamai.

Atstatydamas religingą ministrą D. Tuskas užsitrauktų Bažnyčios kritiką, gal todėl iš anksto perspėjo, jog savo sprendimą turi gerai apgalvoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.