Irano vyrai spraudžiasi į sukneles

Iranas garsėja ne tik itin žiauriomis, bet ir keistomis bausmėmis. Vagims nukertamos rankos, homoseksualai kariami viešai. O štai vienas namuose smurtavęs vyras nubaustas dėvėti moteriškus drabužius, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis BBC ir „The Daily Mail” informacija.

Protestuodami prieš teismo paskirtą bausmę kurdui jo tautiečiai Irane persirengė moteriškais drabužiais.
Protestuodami prieš teismo paskirtą bausmę kurdui jo tautiečiai Irane persirengė moteriškais drabužiais.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-27 19:55, atnaujinta 2018-03-07 15:22

Vienas Irane gyvenantis kurdas, regis, nesitikėjo, kad jo susidūrimas su šalies teisėsauga išprovokuos milžinišką jį palaikančių vyrų kampaniją visoje šalyje.

Teismas nusprendė, kad geriausia bausmė smurtautojui – viešas pažeminimas. Todėl vyriškis buvo perrengtas moteriškais drabužiais ir vežiotas po vieną Irano miestą.

Tačiau bausme ir pajuoka turėjusi tapti akcija sulaukė pasmerkimo.

Daugiau nei 150 kurdų kilmės vyrų internete pradėjo platinti nuotraukas, kuriose jie užfiksuoti persirengę moteriškais drabužiais.

Kas įsispraudė į suknelę, kas vilkosi moteriškus hidžabus, o kai kurie vyrai netgi ryškino lūpas ir antakius, nors nėra homoseksualūs.

Tokia kurdų vyrų kampanija už lygybę protestuota prieš seksistinę Irano teismo bausmę, o pasipiktinusių vyrų šūkis skambėjo tikrai drąsiai: „Būti moterimi nėra joks pažeminimas ar bausmė.”

Prieš savaitę kilęs judėjimas sulaukė tūkstančių vyrų paramos ir vis plečiasi. Taip iraniečiai siekė paneigti mitą, kad jų šalyje moterys yra engiamos.

„Daugelį metų moterys mano šalyje kentėjo kartu su vyrais. Šiandien aš esu laimingas ir pagerbtas galėdamas dėvėti moteriškus drabužius ir taip išreikšti savo padėką mūsų šalies moterims”, – teigė vienas kampanijos dalyvis.

Beje, įdomu tai, kad aktyviai persirenginėti ėmė ne tiktai vyrai, bet ir moterys. Jos persirengė vyriškais drabužiais.

Skandalas pasiekė ir šalies parlamentą, kurio 17 narių pasirašė laišką, smerkiantį bausmę kaip antiislamišką ir žeminančią musulmones.

Tai jau ne pirmas kartas, kai Irane vyrai persirengia moteriškais drabužiais.

2009 metais šalyje kilus protestams, vienas žmogaus teisių aktyvistas Majidas Tavakoli iš mitingo buvo pastebėtas sprunkantis persirengęs moteriškais drabužiais.

Ir nors policija vėliau teigė, kad šitaip aktyvistas siekė išvengti arešto, šimtai liudininkų patvirtino, jog moteriškais drabužiais jį apvilko pareigūnai, siekę pažeminti opozicijos atstovą.

Reaguodami į tai šimtai iraniečių tada irgi persirengė moteriškais drabužiais.

Tokiu būdu Irano gyventojai demonstravo paramą žmogaus teisių gynėjui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.