JAV vadovo pokštai – ir po teroro išpuolių

Nuo sprogdinimų per Bostono maratoną praėjo beveik dvi savaitės. Bet tragedija tradicijai nesutrukdė – JAV prezidentas Barackas Obama žarstė pokštus apie save, savo politinius oponentus ir žiniasklaidą per kasmetę Baltųjų rūmų korespondentų vakarienę.

Baltųjų rūmų kalbų rašytojai pasistengė, kad per kasmetę tradicinę vakarienę Vašingtone JAV prezidentui B.Obamai neišsprūstų neskoningas pokštas.<br>AP nuotr.
Baltųjų rūmų kalbų rašytojai pasistengė, kad per kasmetę tradicinę vakarienę Vašingtone JAV prezidentui B.Obamai neišsprūstų neskoningas pokštas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

Apr 29, 2013, 8:57 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 2:10 PM

Tradicinis renginys Amerikos vadovui tampa puikia proga geranoriškai paironizuoti apie savo priešininkus.

Tiesa, šįkart buvo sunkiau. Pranešama, kad Baltųjų rūmų kalbų rašytojai turėjo gerokai pasistengti, jog B.Obamos pokštai būtų kuo skoningesni ir neįžeistų išpuolio Bostone aukų ir sužeistųjų.

Juokeliai – apie respublikonus

B.Obama juokavo, kad perrinkimas jam suteikia galimybę įgyvendinti radikalią programą. Vis dėlto dirbdamas šalies vadovo poste esą jis tapo santūresnis.

„Šiomis dienomis pažvelgęs į veidrodį turiu pripažinti, jog jau nesu toks augalotas jaunas musulmonas socialistas, koks buvau anksčiau”, – pareiškė prezidentas, pašiepdamas įsitikinimus apie jo pažiūras, sklandančius radikalių konservatyviųjų amerikiečių stovykloje.

Vėliau B.Obama parodė sumontuotas nuotraukas, kuriose jis matomas su kirpčiukais, panašiais į jo žmonos Michelle šukuoseną prezidento inauguracijos dieną.

Tarp B.Obamos pašaipų taikinių atsidūrė milijardierius Sheldonas Adelsonas, kuris išleido daug pinigų remdamas Mittą Romney ir kitus respublikonų kandidatus per praėjusiais metais vykusią prezidento rinkimų kampaniją.

Taip pat – trys dideli kabelinės televizijos tinklai ir keli Kongreso nariai respublikonai.

Tiesa, savo kalbą B.Obama pabaigė rimta gaida girdamas žiniasklaidą ir gelbėtojus, pirmuosius reagavusius į sprogdinimus Bostono maratone ir pražūtingą sprogimą vienoje trąšų gamykloje Teksase.

Ištiesė ir raudonąjį kilimą

Ši kasmet rengiama vakarienė, per kurią apie tris tūkstančius svečių susirenka didelėje viešbučio pokylių salėje, itin dirgliai vertinama Vašingtone.

Mat paprastai garsenybės statusą santūriame mieste dažniausiai lemia turima politinė galia, o ne už parduotus bilietus uždirbta pinigų suma.

Pastaraisiais metais ši vakarienė iš renginio, kuriame žurnalistai, redaktoriai ir žiniasklaidos verslo valdytojai turėdavo galimybę pabendrauti su vyriausybės pareigūnais neoficialioje aplinkoje, virto tikra garsenybių puota.

Daugelio vakarienės apšilimo ir pabaigtuvių vakarėlių, finansuojamų žiniasklaidos milžinių, tokių kaip MSNBC ir „Bloomberg”, organizatoriai stengiasi pritraukti garsiausių vardų.

Šį kartą tarp pastebėtų žvaigždžių buvo Pietų Korėjos reperis Psy, dainininkė Barbra Streisand, Holivudo aktoriai Bradley Cooperis, Michaelas J.Foxas, Kevinas Spacey ir Michaelas Douglasas.

Renginio kviestiniu svečiu tapo komikas Conanas O’Brienas, kuris savo pasirodymą baigė nuotraukų montažu su animacinių filmų personažais, kurie esą galėtų vaidinti Vašingtono politinio elito veikėjus, jeigu kada nors būtų kuriamas toks filmas.

O garsenybių pasaulį nušviečianti kabelinė televizija „E!” pirmąkart per šią vakarienę organizavo „Oskarų” teikimo ceremonijas primenantį garsenybių sutikimą ant raudonojo kilimo.

Tviskesys nedaro garbės

Vis dėlto tokia Holivudo ir Vašingtono įvaizdžių samplaika gali smogti antruoju galu: daugelio nuomone, ketvirtosios valdžios koketavimas su Holivudo elitu ir politikos grietinėle nedaro jai garbės.

Garsus televizijos „NBC News” žinių laidų vedėjas Tomas Brokaw sukėlė tikrą sąmyšį praėjusiais metais griežtai pasisakęs prieš didėjantį šios vakarienės tviskesį ir atsisakęs joje dalyvauti šiemet.

„Man lūžio taškas buvo Holivudo aktorė Lindsay Lohan, – tinklalapiui Politico pareiškė T.Brokaw. – Ji tapo didele žvaigžde Baltųjų rūmų korespondentų vakarienėje. Gal jau liaukitės!”

Šiemet Baltųjų rūmų korespondentų asociacijos prezidentas Edas Henry, dirbantis televizijoje „Fox News”, netgi ėmėsi priemonių Holivudo įtakai apriboti, rezervuodamas stalus žiniasklaidos organizacijoms, kurios daugiausia nušviečia darbą Baltuosiuose rūmuose.

Tiesa, E.Henry pažymėjo, kad per tradicinę vakarienę surenkama dešimtys tūkstančių dolerių, o lėšos naudojamos mokant stipendijas neturtingiems žurnalistikos studentams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.