Arabai švelnina poziciją dėl Izraelio sienų

Arabų šalys pirmadienį

Šeichas nurodė, kad Izraelis ir Palestina galėtų susitarti dėl „tolygių“ ir „nedidelių“ apsikeitimų teritorijomis.<br>AP
Šeichas nurodė, kad Izraelis ir Palestina galėtų susitarti dėl „tolygių“ ir „nedidelių“ apsikeitimų teritorijomis.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 30, 2013, 2:12 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:16 PM

Kalbėdamas į Vašingtoną atvykusios Arabų Lygos delegacijos vardu, Kataro premjeras šeichas Hamadas Bin Jassemas Al Thani paragino sudaryti susitarimą tarp Izraelio ir būsimosios Palestinos valstybės, numatant, kad žydų valstybės sienos atitiktų buvusias iki 1967 metais kilusio Artimųjų Rytų karo.

Tačiau, kitaip nei per ankstesnius panašius pasiūlymus, šeichas nurodė, kad Izraelis ir Palestina galėtų susitarti dėl „tolygių“ ir „nedidelių“ apsikeitimų teritorijomis.

H. Bin Jassemas Al Thani pasisakė po to, kai jos delegacija kitapus gatvės nuo Baltųjų rūmų susitiko su JAV viceprezidentu Joe Bidenu ir valstybės sekretoriumi Johnu Kerry, kuris ragino arabų lyderius priimti prieš dešimtmetį pasiūlytos „Arabų taikos iniciatyvos“ atnaujintą versiją, JAV vadovaujant vėliausioms pastangoms grąžinti Izraelį ir palestiniečius prie tiesioginių taikos derybų stalo.

Pastaruosius puspenktų metų tos derybos beveik nevyko, tęsiantis dideliems nesutarimams dėl žydų nausėdijų statybų teritorijose, kuriose palestiniečiai tikisi įkurti savo valstybę.

Izraelio vyriausioji taikos derybininkė Tzipi Livni gyrė „svarbią“ Arabų Lygos nuolaidą, kad žydų valstybė ir palestiniečiai galėtų apsikeisti kai kuriomis teritorijomis, jeigu tai užtikrintų pažangą taikos procese.

„Neabejoti, jog tai svarbus žingsnis - aš jį sveikinu“, - sakė Tz.Livni.

„Žingsnis, kurį atliko Arabų Lyga, išties didina galimybę“ pasiekti susitarimą, pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.