Beatrix - karalienė, kuri transformavo olandų monarchiją

Sūnus - komos būsenos

AP
AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Apr 30, 2013, 6:07 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:51 AM

1980 metais užėmusi sostą, kurį jai užleido mylima motina Juliana, Beatrix greitai ėmė daryti poveikį šaliai.

Priešingai nei motina, kuri valdė nekrisdama į akis, 42-ejus metus tuomet turėjusi Beatrix atsisakė apsiriboti juostų perkirpimais, kreipinį „mano ponia“ pakeitė žodžiu „didenybė“ ir vienus iš karališkųjų rūmų Hagoje, kur įsikūrusi vyriausybė, pavertė darbo rūmais.

Čia ji savo miela, bet oficialia maniera priiminėdavo valstybių vadovus ir kas savaitę susitikdavo su premjerais aptarti vyriausybės darbo. Tuo ji pelnė pravardę „vyriausioji Nyderlandų pareigūnė“.

Ji taip pat pasirašinėjo įstatymus ir vaidino svarbų vaidmenį šalies politikoje - skirdama vadinamuosius formuotojus, kurie po visuotinių rinkimų aiškinasi koalicinių vyriausybių formavimo galimybes.

Praėjusių metų rinkimai, per kuriuos vadovauti vyriausybei buvo perrinktas Markas Rutte, buvo pirmas kartas, kai karalienė aktyviai nedalyvavo paskiriant „formuotoją“.

1938 metų sausio 31 dieną gimusi Oraniečių-Nasau dinastijos princesė Beatrix Wilhelmina Armgard yra pirmasis karalienės Julianos ir princo Bernhardto vaikas. Per Antrąjį pasaulinį karą, kai Nyderlandus okupavo nacių Vokietija, ji su šeima gyveno Didžiojoje Britanijoje ir Kanadoje.

Baigusi teisės studijas Beatrix 1966 metų kovą ištekėjo už tuometinės Vakarų Vokietijos diplomato Clauso von Amsbergo ir tai sukėlė didžiules demonstracijas - žmonės protestavo prieš būsimos karalienės sąjungą su žmogumi, kuris vaikystėje nešiojo hitlerjugendo uniformą.

Riaušės vyko ir prieš Beatrix karūnavimą 1980 metų balandžio 30-ąją, po to, kai 31 metus valdžiusi jos motina netikėtai paskelbė atsisakanti sosto. Tuomet Amsterdamo skvoteriai protestavo prieš didelę ceremonijos kainą.

Tačiau naujosios karalienės kuklumas netrukus ėmė pelnyti jai pavaldinių palankumą.

„Ne galia, asmeniniai troškimai, ne pretenzijos į paveldėtą valdžią, o tik troškimas tarnauti bendruomenei gali suteikti turinį šiuolaikinei monarchijai“, - karūnavimo kalboje sakė ji.

Paprastai „Trix“ vadinama 75 metų monarchė spinduliuoja buržuazinį žavesį - savo nepriekaištingai išlygintomis, praktiškomis suknelėmis ir kostiumais, griežta papurusių plaukų šukuosena, kurios niekada niekaip nepaveikia įspūdingos skrybėlės.

„Jai tiko tik tobulumas. Ji dirbo labai sistemingai, aukštai danguje kaip plėšrusis paukštis, pro jos akis neprasprūsdavo jokia detalė žemėje“, - apie karalienę sakė buvęs premjeras Driesas van Agtas.

„Rūmai tikrai valdomi kaip koks verslas“, - sakė istorikas ir rūmų patarėjas Henkas Wesselingas.

Vienas buvęs tarnas pasakojo: „Ji gali ne juokais supykti, kai kas nors aplink ją klostosi ne taip arba jeigu ji susiduria su netikėtomis situacijomis. Bet kokiomis aplinkybėmis ji nori kontroliuoti situaciją“.

Amerikiečių žurnalas „Forbes“ 2011 metais skyrė Beatrix 14-ąją vietą turtingiausių pasaulio karališkųjų asmenų sąraše ir įvertino jos turtą 200 mln. dolerių (150 mln. eurų).

Ji turi tris sūnus, kurių vyriausiasis, Willemas-Alexanderis, pakeičia ją soste.

Sūnus - komos būsenos

Pastaraisiais metais virtinę monarchės nelaimių pavaldiniai sutiko su neslepiama užuojauta.

Naujausia tragedija įvyko pernai, kai jos vidurinis sūnus Friso slidinėdamas už trasų ribų Austrijoje pateko į laviną ir liko komos būsenos, pažeistais smegenimis.

Karalienės vyras, princas Clausas, mirė būdamas 76 metų 2002-aisiais, 2004-aisiais mirė jos motina, o paskui ir tėvas.

O 2009-aisiais, per Karalienės dieną balandžio 30-ąją, šalį sukrėtė tragiškas incidentas Apeldorne šalies centriniame regione: vyras automobiliu rėžėsi į linksmybių dalyvius, vos nepataikydamas į atvirą autobusą, kuriuo važiavo Beatrix ir jos šeimos nariai.

Žuvo septyni praeiviai. To automobilio vairuotojas prisipažino, kad tai buvo išpuolis prieš karališkąją šeimą.

Netrukus po tos nelaimės per televiziją kreipdamasi į šalies gyventojus, Beatrix emocingai kalbėjo apie savo „didelį šoką“.

Kelios dienos po to surengtos apklausos rodė, kad parama karalienei smarkiai padidėjo, 43 proc. respondentų sakė, kad ji turėtų likti soste. Prieš tą išpuolį taip galvojo 27 proc. olandų.

Tačiau Beatrix niekada nevergavo apklausoms.

„Man populiarumas atrodo pavojingas, ... paviršutiniškas ir laikinas“, - kartą sakė ji interviu olandų visuomeninei televizijai.

Kalbos apie galimą sosto atsisakymą suintensyvėjo 2006-aisiais, kai buvo paskelbta apie renovaciją Beatrix aštuonkampėje Drakensteino pilyje, į kurią ji persikraustys vėliau šiais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.