Nyderlandų ambasadorius Lietuvoje: „Karalius vaizduoja šalies vieningumą“

Nyderlandų gyventojai ir šalies svečiai suplūdo į gatves norėdami tapti istorinio įvykio liudininkais. Ambasados uždarytos, įprastas šalies gyvenimas sujauktas, šiandien olandai švenčia turėdami naują karalių.

Nyderlandų Karalystėje per 123 metus pirmą kartą karūnuojamas karalius Willemas Alexanderis.<br>AP
Nyderlandų Karalystėje per 123 metus pirmą kartą karūnuojamas karalius Willemas Alexanderis.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Apr 30, 2013, 2:36 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:06 PM

Karalienė Beatrix šiandien atsisako sosto sūnaus Willemo Alexanderio naudai. Per beveik 33 valdymo metus karalienė užkariavo olandų širdis. Modernizuodama monarchiją Beatrix sukūrė daug dirbančios institucijos įvaizdį, kurį labai pamėgo olandai. Norėdamas išlaikyti olandų palankumą, anot Nyderlandų ambasadoriaus Vilniuje Kornelio Spaanso, naujasis karalius Willemas Alexanderis turės tęsti savo mamos pradėtus darbus.

Olandiją moterys valdė 123 metus, tačiau ambasadoriaus K. Spaanso tikinimu, karalius Willemas Alexanderis tęs mamos pradėtus darbus, kuriuos labai vertino olandai.

„Nemanome, kad bus kokių nors pokyčių. Karalienės ar karaliaus vaidmuo valstybėje – labiau simbolinis nei politinis, jis nevykdo politikos šalyje. Karalius – valstybės simbolis, vaizduojantis šalies vieningumą“, – pastebėjo jis.

Anot ambasadoriaus, karalius, kaip ir jo mama, didžiulį dėmesį skirs socialiniams klausimams, tačiau jie gali nežymiai skirtis nuo to, kuo domėjosi karalienė Beatrix.

Svarbiausia karaliaus atsakomybė – pasirašyti įstatymus: „Karalius kartu su ministru pirmininku pasirašo įstatymus, tačiau už jų įgyvendinimą atsakingas premjeras. Svarbiausias karaliaus uždavinys – užmegzti ryšius su įvairiomis socialinėmis grupėmis, bendrauti su žmonėmis.“

K. Spaanso teigimu, karalius Willemas Alexanderis ir jo žmona Maxima labai populiarūs visuomenėje. Karalius Leideno universitete, Nyderlanduose, įgijo istoriko kvalifikaciją. Olandijoje jis taip pat žinomas kaip vandens vadybos specialistas, išmanantis apie vandens valymą, tausų naudojimą.

Ambasadoriaus pasakojimu, karūnavimo išvakarėse Amsterdame buvo organizuojamas turgus, kuriame žmonės pardavinėjo rankdarbius ir skanėstus. Šiuo metu Amsterdamo pilyje vyksta karūnavimo ceremonija, kurią stebi Nyderlandų gyventojai.

Vėliau karalienė ir karalius sostinės kanalais plauks per Amsterdamą, į rūmus, kuruose bus organizuota oficiali vakarienė: „Vakare kiekviename Nyderlandų mieste bus organizuojamos miesto šventės svečiams ir miestelėnams.“

K. Spaanso teigimu, karalius planuoja aplankyti kaimynines ir kitas pasaulio šalis, stiprinti kultūrinius ir ekonominius ryšius. Per valstybinius vizitus karalių lydės verslo ir kultūros pasaulio atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.