Per sprogimą Prahos senamiestyje sužeisti mažiausiai 55 žmonės (video)

Čekijos policija pranešė, kad pirmadienį per galingą sprogimą sostinės Prahos centre buvo apgadintas pastatas ir manoma, kad po griuvėsiais gali būti žmonių, informuoja AP.

Sprogimo banga išmušė pastatų langus, esančius kelių šimtų metrų aplink sugriautą namą spinduliu, taip pat ir Nacionaliniame teatre.<br>AP
Sprogimo banga išmušė pastatų langus, esančius kelių šimtų metrų aplink sugriautą namą spinduliu, taip pat ir Nacionaliniame teatre.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2013, 8:23 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:42 PM

Pasak policijos atstovo, dar neaišku, dėl ko pirmadienį ryte įvyko sprogimas. Nuo sprogimo bangos išdužo už kelių šimtų metrų nuo sprogimo epicentro stovinčių pastatų langai.

Pareigūnai užtvėrė nuolaužų pilną gatvę. Pranešama, kad po griuvėsiais gali būti žmonių. Mažiausiai 55 žmonės buvo sužeisti.

Policijos duomenimis, tikėtina, kad po namo griuvėsiais yra įstrigusių žmonių. Jų skaičius tikslinamas.

„Radio Praha“ duomenimis, Prahos senamiestyje netoli krantinės sprogimas nugriaudėjo apie 10 val. vietos laiku. Į įvykio vietą nedelsiant atvyko policijos, ugniagesių, gelbėtojų ir greitosios pagalbos medikų ekipažai.

Kol kas nėra aišku, dėl ko įvyko sprogimas. Kai kuriais duomenimis, sprogimas susijęs su dujų nuotėkiu.

Pasak liudininkų, Divadelni (Teatro) gatvė nuklota šiukšlėmis ir nuolaužomis.

Sprogimo banga išmušė pastatų langus, esančius kelių šimtų metrų aplink sugriautą namą spinduliu, taip pat ir Nacionaliniame teatre.

Lietuviai nenukentėjo

Lietuvos ambasadoriaus Prahoje patarėja Asta Chaladauskienė lrytas.lt sakė, kad, ambasados žiniomis, lietuvių tarp sužeistųjų nėra.

Sprogimas įvyko Kino akademijos pastate. Čia studijuoja ir lietuvių, bet jie nenukentėjo.

„Turim studentų, studijuojančių Kino akademijoje, kur įvyko sprogimas, bet jie patys atsiliepė, kad viskas gerai“, - sakė A. Chaladauskienė.

Vieta, kur įvyko sprogimas, pasak ambasados atstovės, nėra tarp labiausiai turistų lankomų. „Aišku, yra turistų, nes Prahoje jų visada gausu, bet čia nėra pats turizmo epicentras. Čia eina tie, kurie kiek daugiau pažįsta Prahą, tai ne pats masiškiausias turistų takas“, - aiškino pašnekovė.

Pasak A. Chaladauskienės, sprogimas nugriaudėjo ryte, kai dar tik prasideda diena, todėl aukų ne tiek daug.

Neatmetama kriminalinė versija

Sužeistieji operatyviai vežami į ligonines. Kaip rašo „Ceske Noviny“, dauguma nukentėjusiųjų patyrė traumas nuo lekiančių stiklų šukių. Pasak Prahos greitosios pagalbos tarnybos vadovo, keturių žmonių sužeidimai rimti.

Policijos atstovas Tomašas Hulanas žurnalistams sakė, kad kol kas neaišku, kokia sprogimo priežastis. Kai kuriais duomenimis, tai susiję su buitinių dujų nuotėkiu pastate. Bet neatmetama ir kriminalinė versija. Dėl viso pikto gelbėtojai skubiai atjungia dujas visuose artimiausiuose pastatuose.

Novinky.cz duomenimis, sprogimas įvyko antrajame pastato aukšte. Preliminariais duomenimis, pastate, kuriame įsikūrusios Tarptautinė oro transporto asociacija ir dailės galerija, per sprogimą buvo 15 žmonių.

Čekų spauda rašo, kad Divadelni gatvėje esančioje Nacionalinėje mokslų akademijoje išdužo langai ir nukrito sietynai, sprogimas apgadino duris. Visi darbuotojai buvo evakuoti. Žmonės taip pat skubiai paliko Prahos universiteto Socialinių mokslų fakulteto pastatą, kuris stovi greta sugriuvusio namo. Pasak dekano, evakuota 300-400 studentų, tarp jų yra užsieniečių.

Pasak liudininkų, sprogimas buvo kurtinantis. „Reuters“ duomenimis, sprogimas buvo girdimas ir kitoje Vltavos upės pusėje, už 1,6 km nuo epicentro. Divaldelni gatvė padengta šiukšlėmis, stiklo šukėmis, betono nuolaužomis. Teritoriją aptvėrė policija. Gelbėtojai ardo griuvėsius, ieškodami žmonių, galimai pakliuvusių po jais.

Baiminamasi naujo sprogimo

Po sprogimo praėjus keletui valandų, Prahos centre vis dar jaučiamas dujų kvapas. Gelbėtojai, dirbantys griuvėsiuose ir ieškantys juose žmonių, baiminasi naujų sprogimų.

Nors Prahos valdžia iš karto priėmė sprendimą sustabdyti dujų tiekimą nukentėjusiame rajone, ši priemonė gali pasirodyti neveiksminga. Ugniagesiai įtaria, kad sprogimas galėjo įvykti ne nutekėjus buitinėms dujoms, o sprogus metanui, susikaupusiam kanalizacijoje. Šią versiją patvirtina ir faktas, kad sprogimo epicentras buvo ne pirmajame pastato aukšte, kaip buvo pranešama anksčiau, o pastato rūsyje.

Taip pat yra tikimybė, kad gali sugriūti nukentėjęs pastatas. Šiuo metu pavojus gresia tik gelbėtojams, ieškantiems gyvųjų ar žuvusiųjų, ir pastatą saugantiems policininkams. Studentai, turistai ir kiti piliečiai iš pavojingo rajono evakuoti.

Naujausiais duomenimis, sunki būklė yra tik vieno nukentėjusiojo. Visi kiti patyrė lengvesnes traumas – buvo sužeisti stiklo šukių. Galutinis nukentėjusiųjų skaičius dar bus tikslinamas.

Neatmetama galimybė, kad atsiras ir aukų. Sprendžiant pagal tai, kiek per sprogimą pastate buvo žmonių, po griuvėsiais gali būti rasti trys ar keturi žuvusieji. Jų ieško gelbėtojai su tarnybiniais šunimis.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.