Amerikietės vienuolės žygdarbio pasaulis nesuprato

Vykdė sabotažą. Tokį nuosprendį išgirdo 83 metų amerikietė vienuolė Megan Rice. Pernai su dviem pagyvenusiais bendražygiais ji įsibrovė į branduolinių ginklų saugyklą, ten tepliojo sienas krauju ir dainavo, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis BBC informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 10, 2013, 8:59 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:45 PM

Tiek M. Rice, tiek jos bendrininkai – 64 metų Michaelas Walli ir 56 metų Gregas Boertje-Obedas – sakė nesigailintys dėl savo poelgio. Vienuolė, kuri nuosprendį išklausė šypsodamasi, pridūrė, jog gailisi tik dėl to, kad prieš imdamasi veiksmų laukė 70 metų.

„Čia gaminama tai, kas gali lemti tik mirtį”, – savo įsitikinimus apie branduolinių ginklų saugyklą teisme dėstė senolė.

„Branduoliniai ginklai nesuteikia saugumo. Savo veiksmais pademonstravome tikrą saugumą ir atkreipėme dėmesį į netikrą saugumą”, – savo žodį teismui tarė ir G. Boertje-Obedas.

Trijų taikos aktyvistų žygis į Tenesio valstijoje, Ouk Ridže, esančią branduolinių ginklų saugyklą įvyko pernai liepą. Jie prakirpo tvoras ir į objekto Y-12 teritoriją, kur perdirbamas ir saugomas uranas.

Dvi valandas jie netrukdomi ten vaikščiojo, ant sienų purškė žodžius ir jas daužė.

Netgi sugebėjo įsigauti į komplekso patalpas ir sienas iš vidaus išterliojo vaikiškuose buteliukuose atsineštu žmogaus krauju. Kai pagaliau pasirodė apsaugininkas, trijulė pasiūlė jam užkąsti ir pradėjo dainuoti.

Apskaičiuota, kad jų šėlionės valstybei padarė 8,5 tūkst. JAV dolerių žalos. Po šio įvykio kilo skandalas dėl branduolinių objektų saugumo. Ritosi valstybės tarnautojų ir ginklų saugyklos darbuotojų galvos.

Teisiamųjų gynėjai tai pavertė savo klientams naudingu argumentu. Advokato Francio Lloydo teigimu, aktyvistų poelgis buvo simbolinis ir jie niekada nebūtų patekę į tokią vietą, jeigu ji būtų tinkamai saugoma.

„Saugumo spragos vienoje pavojingiausių planetos vietų sugėdino daug žmonių, – kalbėjo advokatas F.Lloydas. – Jūs žiūrite į tris atpirkimo ožius, kurie stovi už manęs.”

Prokuroras kalbėjo kitaip: „Mes esame įstatymus turinti šalis. Negali įstatymo pakeisti ir savo pažiūrų primesti kitiems žmonėms.”

Prieš priimdami sprendimą pripažinti teisiamuosius kaltais dėl sabotažo prisiekusieji tarėsi pustrečios valandos. Kai teisėjas išėjo iš salės, čia susirinkę teisiamųjų rėmėjai dūsavo, braukė ašaras ir giedojo himną.

Už sabotažą M. Rice, M. Walli ir G. Boertje-Obedas gali gauti po 20 metų kalėjimo. Dar po 10 metų jiems gali tekti už valstybės turto niokojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio