Lenkijos turtuoliai – ne patriotai?

Vakarų šalyse kilęs pasipiktinimas dėl to, kad turtingi verslininkai ir politikai savo pajamas slapta gabena į mažų mokesčių šalis, pasiekė ir Lenkiją. Ką su pinigais veikia šios šalies turtuoliai?

Turtingiausią lenką J. Kulczyką jo tautiečiai kaltina vengimu mokėti mokesčius gimtinėje.
Turtingiausią lenką J. Kulczyką jo tautiečiai kaltina vengimu mokėti mokesčius gimtinėje.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas”)

2013-05-13 08:21, atnaujinta 2018-03-06 21:21

Dienraščiui „Gazeta Wyborcza” paviešinus, kad visi didžiausi vietos turtuoliai Janas Kulczykas, Zygmuntas Slorzas-Zakas, Michalas Solowowas ir Leszekas Czarneckis mokesčius moka kitose šalyse, Varšuvoje kilo pasipiktinimo audra.

Dauguma komentatorių ir paprastų žmonių solidarizavosi su garsios publicistės Dominykos Wielowiejskos nuomone, kad taip elgdamiesi milijardieriai demonstruoja egoizmą ir patriotizmo stoką.

Žurnalistei pritarė Mokslų akademijos sociologijos profesorius Henrykas Domanskis. Jis pareiškė, kad elitas privalo rodyti patriotizmo pavyzdį tautiečiams ir mokesčius mokėti čia, nes tai naudinga valstybei.

Vis dėlto dalis komentatorių ir ekspertų užtarė milijardierius, dėl susidariusios situacijos labiau kaltindami painius ir nuolat besikeičiančius vietos įstatymus ir nepaslankius biurokratus.

Verslininkas Wojciechas Fibakas bendrovių registravimą svetur teisino tuo, kad verslas tapo tarptautinis, ir priminė, jog vienintelė Vakarų šalis, kurios visi piliečiai moka mokesčius tėvynėje, yra JAV.

Verslo rūmų pirmininkas, ekonomikos eksministras Januszas Steinhofas pareiškė, kad verslininkų siekis firmas registruoti ten, kur mažesni mokesčiai ir geresnės veiklos sąlygos, liudija jų apsukrumą ir neturi nieko bendra su patriotizmu.

Tai neįtikino Seimo opozicijos ir ji ėmė raginti premjerą į užsienio keliones nebeimti minėtų verslininkų, o jų įmonių nebeprileisti prie valstybinių užsakymų konkursų.

Reaguodama į kilusį pasipiktinimą Finansų ministerija pranešė kursianti specialią instituciją, kovosiančią su mokesčių vengimu.

Nuo kitų metų vidurio turėtų įsigalioti įstatymas, leisiantis mažus mokesčius užsienyje mokančias firmas apdėti papildomais mokesčiais Lenkijoje.

Bus įkurtas specialus kontrolierių padalinys, tikrinsiantis finansines bendrovių ataskaitas ir sieksiantis nustatyti, kur ir kokio dydžio mokesčius moka firmos.

Dalis ekonomistų tokius planus vadina neįgyvendinamais ir ragina susitelkti gerinant vietos įstatymus, kad čia mokesčius norėtų mokėti ir vietos, ir užsienio verslininkai.

Privačių verslininkų sąjunga „Lewiatan” paskelbė dešimties didžiausių barjerų, trukdančių verslininkystei Lenkijoje, sąrašą. Pirmoje vietoje atsidūrė per dideli mokesčiai, po jų – neaiškūs ir nuolat besikeičiantys mokesčių įstatymai ir firmoms taikomi per dideli suvaržymai ir įsipareigojimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.