Pietų Korėjos lyderę persekioja skandalai

Pietų Korėjos prezidentės darbus temdo kvaili skandalai. Per vizitą Vašingtone politikei gėdą užtraukė jos atstovas spaudai, apgraibęs jauną merginą. Bet ir tėvynėje laukė nemalonumai.

Park Guen-hye kadencija prasidėjo ne taip sklandžiai, kaip tikėtasi.<br>AP nuotr.
Park Guen-hye kadencija prasidėjo ne taip sklandžiai, kaip tikėtasi.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

May 14, 2013, 8:45 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:57 PM

Prezidentės Park Geun-hye apsilankymą JAV sugadino 56 metų Yoon Chang-jung’as – buvęs žurnalistas ir apžvalgininkas, kuris iki praėjusios savaitės turėjo garbės kalbėti valstybės vadovės vardu.

Incidentas įvyko praėjusio antradienio vakarą vieno Vašingtono viešbučio bare. Įtakinga svita, baigdama vizitą JAV sostinėje ir ruošdamasi rytojaus skrydžiui į Los Andželą, čia vaišinosi alkoholiniais gėrimais.

Anot neįvardijamos nukentėjusiosios, kuriai kiek per 20 metų, Yoon Chang-jung’as grybštelėjo jai per sėdmenis.

Mergina, kurią Pietų Korėjos ambasada įdarbino specialiai šiam vizitui, sakė pasijutusi sugėdinta ir pažeminta, todėl ji paskambino policijai.

Yoon Chang-jung’as nebuvo sulaikytas, tačiau kitą dieną jis skrido ne į Kaliforniją, o namo. Be to, Yoon Chang-jung’ui teko atsisveikinti ir su prezidentės atstovo postu.

Pats Yoon Chang-jung’as neprisipažįsta lytiškai priekabiavęs prie korėjiečių kilmės amerikietės.

Apžvalgininko teigimu, mergina jį blogai suprato dėl kultūrinių skirtumų. Jis esą tik patapšnojo jai per liemenį norėdamas paskatinti.

„Jeigu ją užgavau, prašau jos supratimo ir atleidimo”, – šeštadienį apgailestavo žurnalistas.

Pietų Korėjos prezidentūra nepaisė šių pasiteisinimų, viešai atsiprašė aukos, jos šeimos ir visų pietų korėjiečių. Tiesa, prezidentės Park Geun-hye įvaizdis Pietų Korėjoje kenčia ne tik dėl šio skandalo.

Šalies gyventojų dėmesio centre – šalies žvalgybos tarnyba. Įtariama, kad tarnybos agentai prieš gruodį vykusius prezidento rinkimus komentarais internete agitavo balsuoti už Park Geun-hye.

Tuose komentaruose ji buvo vadinama geriausia iš visų, o jos varžovas vaizduotas kaip kriminalinis nusikaltėlis.

Policija domėjosi šių komentarų šaltiniais, kai buvo likusios kelios savaitės iki rinkimų. Bet likus 3 dienoms iki balsavimo pareigūnai pranešė, kad niekas nepadarė jokio nusikaltimo.

Šis tyrimas dabar atidžiai tikrinamas. Mat dabar teisėsaugininkai teigia, kad mažiausiai du agentai pažeidė įstatymus. Esą žvalgybininkai ir dar vienas jų užverbuotas asmuo keliose interneto svetainėse publikavo apie šimtą Park Geun-hye šlovinusių komentarų.

Tiesa, niekas neabejoja, kad šimtas komentarų negalėjo paveikti rinkimų, kuriuose balsuoja milijonai žmonių. Tačiau tai pakenkė žvalgybos tarnybos įvaizdžiui.

Šią instituciją 1961 metais įsteigė dabartinės prezidentės tėvas, ilgametis šalies diktatorius Park Chung-hee.

Jo laikais žvalgybos agentai sulaikydavo, kankindavo ir net, kaip įtariama, žudydavo jo politinius priešininkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.