Pagrobtų moterų tikrovė: pančiai rūsyje ir nuo veido plėšiama lipni juosta

„Jos buvo lyg karo belaisvės“, - apie Klivlande pagrobtas ir dešimt metų nelaisvėje laikytas moteris sako medikai. Ginos DeJesus ir Michellės Knight laikymo sąlygos buvo žiaurios, moterys badavo. Po daugybės metų, praleistų prirakintai rūsyje, G. DeJesus negali pasukti galvos. Moterims prireiks ilgo gydymo. Jos praradusios klausą, pažeisti sąnariai ir raumenys, rašo „Daily Mail“.

Iš visų trijų moterų po išvadavimo fotografuotis drįso tik A. Berry (dešinėje).<br>AP
Iš visų trijų moterų po išvadavimo fotografuotis drįso tik A. Berry (dešinėje).<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 15, 2013, 2:12 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:47 PM

Nuotraukose – tik Amanda

Rūsyje, kur moterys buvo laikomos, rastos prie sienų pritvirtintos grandinės, o prie lubų – šunų pavadėliai. Moterys buvo prirakinamos grandinėmis, pavadėliais, suvaržomos lipniomis juostomis ir ilgą laiką laikomos nepatogiose pozose. Dėl to ant jų kūnų atsirado pragulos ir kiti sužalojimai.

G. DeJesus ir M. Knight buvo laikomos blogesnėmis sąlygomis, nei Amanda Berry. Panašu, kad pagrobėjas Arielis Castro su pastarąja elgėsi geriau, nei su kitomis dviem.

„Tai priežastis, kodėl galite matyti tiktai Amandos nuotraukas“, - aiškina panorėjęs likti nežinomas su tyrimu susijęs asmuo.

A. Berry, kuri prieš savaitę padedama kaimyno išlaužė duris ir ištrūko į laisvę, pasakė policijai apie dvi kitas moteris, buvo nufotografuota besišypsanti iškart po dramatiško pabėgimo. Nelaisvėje ji nuo A. Castro pagimdė dukterį, kuriai dabar šešeri metai.

Tuo tarpu G. DeJesus, grįždama namo praėjusią savaitę, slėpė galvą po plonos striukės gobtuvu. M. Knight liko ligoninėje dar keletui dienų ir nepasirodė viešai.

Pasak šaltinių, G. DeJesus ir M. Knight atrodė labai išvargusios, jų plaukai buvo trumpai apkarpyti. Jos sakė daug laiko praleidusios rūsyje.

„Vienai merginai dėl to, kad būdavo prirakinta, sunku sukioti galvą“, - teigia vienas šaltinis, o kitas nurodo, kad ta mergina – G. DeJesus.

„Jos buvo lyg karo belaisvės. Būdavo paliekamos toje pačioje pozoje ilgą laiką, dėl to atsirado pragulos“, - sako šaltinis.

Nuo veido plėšė lipnią juostą

Visų name esančių miegamųjų durys iš išorės turėjo spynas, o ant grindų buvo tik patiesti čiužiniai. Moterų vaikščiojimas po namą buvo labai apribotas.

„Jeigu jis išvykdavo ilgesniam laikui, kartais apvyniodavo moterims lipnia juosta visą veidą, netgi akis, palikdamas tiktai plyšį, kad jos galėtų kvėpuoti. Po to tiesiog nuplėšdavo juostą, lupdamas odą ir plaukus“, - sako vienas iš šaltinių.

Policija pranešė, kad siekiant sukelti persileidimą, M. Knight buvo ištisas savaites marinama badu ir mušama į pilvą. A. Castro ketinama pateikti kaltinimus ir dėl vaisių nužudymo.

Moterys, ypač G. DeJesus ir M. Knight, yra nusilpusios dėl prastos mitybos. A. Castro maistą naudojo kaip priemonę jas kankinti.

M. Knight ir G. DeJesus pavogdavo maisto viena kitai.

A. Castro paprastai vieną moterį laikydavo viršuje, o kitas dvi – dažniausiai M. Knight ir G. DeJesus – rūsyje.

Ryšys išliks ir laisvėje

Klivlando miesto tarybos atstovo teigimu, nepaisant patirtų išbandymų, dabar moterys džiaugiasi laisve.

„Joms dabar gerai, labai gerai. Jos patenkintos ir mėgaujasi laisve“, - sakė miesto tarybos narys Brianas Cumminsas.

Mažai žinoma apie santykius tarp trijų moterų. Nei 32 m. M. Knight, nei 27 m. A. Berry, nei 23 m. G. DeJesus nėra kalbėjusios viešai.

Psichologų nuomone, moterys, iki pagrobimo viena kitos nepažinojusios, galėjo sudaryti sąjungą, kuri dar labiau sustiprėjo, kai nelaisvėje gimė mažoji mergaitė.

M. Knight priėmė A. Berry gimdymą vaikiškame plastikiniame baseine ir atliko jai dirbtinį kvėpavimą.

„Geriausias palyginimas galėtų būti karo belaisviai“, - apie galimus moterų santykius sakė psichologė Sherry Hamby.

A. Berry su mažąja dukrele ir G. DeJesus jau grįžo į savo šeimas. M. Knight, kurios santykiai su šeima prasti, likusi viena.

Psichologė Terri Weaver sako, kad nors lieka neaišku, ar dažnai merginos bendravo, panašu, kad jos padėdavo viena kitai.

Psichologų teigimu, žmonėms, išgyvenusiems traumuojančią patirtį, sugrįžus į normalų gyvenimą, nelaisvėje susiformavęs ryšys dažniausiai išlieka.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?