Kunigą pedofilu apšaukė gobšuolis?

Buvęs JAV dvasininkas Gordonas MacRae už lytinį 4 berniukų išnaudojimą buvo nuteistas kalėti dešimtis metų. Bet ar gali būti, kad kunigas tapo tik didelių kompensacijų siekusių žmonių auka?

Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

May 17, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:42 PM

Teismas artimiausiu metu nuspręs, ar reikėtų G. MacRae byloje išklausyti parodymus, kuriuos dvasininko gynėjai pristato kaip naujus. Esą net pavyks įrodyti, kad kunigas buvo nuteistas nekaltas.

JAV jau kurį laiką svarstoma, ar negalėjo melagingi liudijimai, kurių praėjusio amžiaus 9-ąjį–10-ąjį dešimtmečiais netrūko JAV lytinių nusikaltimų bylose, padėti G.MacRae pripažinti kaltu pedofilijos byloje.

Tokiu būdu šalyje buvo sužlugdytas daugybės žmonių gyvenimas. O apie lytinius nusikaltimus prakalbusios aukos ir jų advokatai gaudavo nemažas išmokas.

Kaltę visada neigė

Buvęs Naujojo Hampšyro dvasininkas G.MacRae 1994 metais buvo nuteistas 33,5–67 metų kalėjimo bausme dėl 15-mečio lytinio išnaudojimo.

Dar po mėnesio neturėdamas kitos išeities dvasininkas prisipažino kaltu dėl dar trijų berniukų išnaudojimo.

Griežtojo režimo kalėjime laikomas G.MacRae nuolat neigė savo kaltę, o 1993 metais netgi bandė nusižudyti.

Tada dvasininkas paliko raštelį, kuriame jo aukos kaltintos melu.

Siūlė išgalvoti kaltinimus

Dabar bylos persvarstymo siekiantys G.MacRae advokatai sako, kad viena kunigo aukų pasakojo savo draugams ir šeimos nariams, jog ji meluoja apie patirtą prievartą.

Tačiau meluoti apsimokėjo: auka gavo maždaug 200 tūkst. dolerių kompensaciją iš Bažnyčios, kuri tuo metu ragino kunigų pedofilijos aukas prabilti.

Vien Mančesterio vyskupija, kurioje dirbo G.MacRae, iki 2004 metų išmokėjo daugiau nei 22 mln. JAV dolerių asmenims, kaltinusiems vyskupijos dvasininkus prievarta.

Problemų su teisėsauga turėjęs Stevenas Wollschlageris prisimena, kad tais laikais visi vietos jaunuoliai norėjo prisijungti prie kaltinimų dvasininkams, nes už tai buvo siūlomi dideli pinigai.

Į jį patį 1994 metais kreipėsi detektyvas Jamesas McLaughlinas. Jis pasiūlė S.Wollschlageriui išgalvoti istoriją apie lytinę prievartą, neva patirtą per G.MacRae konsultacijas, ir gauti kompensaciją. Detektyvas pabrėžė, kad pinigai labai palengvintų S.Wollschlageriui gyvenimą.

Suviliotas pasiūlymo S.Wollschlageris istoriją sugalvojo, bet paskutinę akimirką atsisakė duoti parodymus.

Vakarėlyje mojavo kupiūromis

Bylos prieš G.MacRae ašimi tapo Thomo Groverio – žmogaus, jau jaunystėje turėjusio problemų su pareigūnais dėl smurto, vagysčių ir narkotikų vartojimo, kaltinimai.

Stebėjusieji Th.Groverio parodymų davimą prisimena, kaip kaltintojo terapeutė kartais braukė pirštu nuo akies žemyn – imitavo verkimą.

Netrukus po šių specialistės judesių Th.Groveris pratrūkdavo garsiai verkti.

Dvasininko gynėjai tikina, kad Th.Groverio parodymai taip pat nebuvo patikimi ir jie nuolat keitėsi. Pavyzdžiui, vyras teigė, kad būdamas penkiolikametis jis nuolat grįždavo į G.MacRae konsultacijas, nes neprisimindavo, jog ankstesnėje patyrė lytinį išnaudojimą.

Kai Th.Groveris ir jo teisininkai gavo minėtą 200 tūkst. dolerių kompensaciją, surengė vakarėlį, nors žadėjo pinigus naudoti tik terapeutų konsultacijoms. Per linksmybes buvo mojuojama 50 JAV dolerių kupiūromis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.