Venesueloje ėmė trūkti net tualetinio popieriaus

Venesueloje sirpsta nepasitenkinimas. Iš pradžių iš parduotuvių lentynų dingo pienas, sviestas, kava ir kukurūzų miltai. O dabar su žiburiu tenka ieškoti ir tualetinio popieriaus.

Venesueliečiai iš parduotuvių dideliais kiekiais šluoja tualetinį popierių.<br>AP nuotr.
Venesueliečiai iš parduotuvių dideliais kiekiais šluoja tualetinį popierių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

May 17, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:42 PM

„Man 71 metai, bet tokį dalyką matau pirmą kartą”, – stebėjosi sostinės Karakaso gyventojas Manuelis Fagundesas. Trečiadienį vyras patraukė į tualetinio popieriaus medžioklę, nes namuose liko paskutinis ritinėlis.

Bet kuriame prekybos centre jo nerasi. O jei pavyksta aptikti, tenka rymoti eilėje viliantis, kad iš panosės nenugvelbs paskutinės pakuotės. Tokia sunerimusių piliečių minia trečiadienį užplūdo vieną Karakaso parduotuvę. Čia juos atginė žinia apie tualetinio popieriaus siuntą.

„Ieškojau jo dvi savaites, – guodėsi ir džiaugėsi Cristina Ramos. – Man pasakė, kad čia šiek tiek jo yra. Todėl aš eilėje.”

Kaip Sovietų Sąjunga

Ekonomistų nuomone, tualetinio popieriaus ir kitų produktų deficitą Venesueloje lėmė dvi pagrindinės priežastys.

Pirmiausia, socialistų vyriausybės vykdoma kainų kontrolė.

Jos tikslas – padaryti prekes prieinamas skurdžiausiems šalies gyventojams.

„Kai vyriausybė nustato žemesnes nei rinkos kainas, tai visada baigiasi prekių stygiumi. Nepriteklius tik didės, taip buvo ir Sovietų Sąjungoje”, – prognozavo JAV ekonomikos profesorius Steve’as Hanke’as.

Antroji priežastis – velionio šalies lyderio Hugo Chavezo prieš dešimtmetį pradėta užsienio valiutos kontrolė.

Ribotas dolerių srautas turėjo užtikrinti, kad Venesuelos kapitalas nenutekėtų svetur.

Dėl to daugelis gamyklų gali dirbti tik puse pajėgumų: verslininkai neturi kuo atsiskaityti už importuotas žaliavas.

Kaltina opoziciją

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro, kurį mirdamas savo įpėdiniu paskyrė H.Chavezas, pareiškė, kad dėl deficito kaltos opozicinės jėgos ir privatus sektorius. Esą tai jų pastangos destabilizuoti valstybę.

Neatsiliko ir prekybos ministras Alejandro Flemingas.

Esą „perdėtą paklausą” lėmė „žiniasklaidos kampanija, skirta šaliai sužlugdyti”.

Kad nuramintų žmones, vyriausybė šią savaitę pažadėjo importuoti 760 tūkst. tonų maisto produktų ir 50 mln. tualetinio popieriaus ritinėlių.

Venesuelos finansų ministras Nelsonas Merentesas pranešė dar vieną gerą žinią – vyriausybė patenkins 1,5 tūkst. mažų ir vidutinių įmonių prašymus leisti pirkti JAV dolerių. Bus apsvarstyti ir analogiški didesnių bendrovių prašymai. Jų taip pat – apie pusantro tūkstančio.

Didėja infliacija

Karakase apsilankiusių „Associated Press” žurnalistų teigimu, Venesuelos gyventojų kantrybė – ant išsekimo ribos. Būtiniausių prekių kartais tenka ieškoti keletą dienų. Parduotuvėse ir vaistinėse – nesibaigiančios eilės.

Nuo sausio infliacija šalyje padidėjo 8 proc. ir balandį siekė beveik 30 proc. Bet dabar didžiausias rūpestis – tualetinis popierius. Prekybos ministras A.Flemingas pastebėjo, kad anksčiau per mėnesį šalis sunaudodavo 125 mln. ritinėlių, bet dabartinė paklausa „privertė suprasti, kad trūksta dar 40 mln.”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.