Varšuva kaito nuo „Pasileidėlių maršo“

Varšuvos centre šeštadienį įvyko gundančiai apsirengusių bei pusnuogių merginų eitynės pavadinimu „Pasileidėlių maršas“. Tokiu būdu penki šimtai maršo dalyvių protestavo prieš visuomenėje gajų stereotipą, jog dėl patiriamos prievartos yra kaltos pačios moterys, nes rengiasi išaukiančiai.

Maršo akimirkos.<br>R. Butrimas
Maršo akimirkos.<br>R. Butrimas
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas (specialiai LR, Varšuva)

2013-05-18 20:25, atnaujinta 2018-03-06 13:46

Pirmą kartą Lenkijos sostinėje vykęs paradas buvo solidarumo atsakas į Kanados moterų organizacijų raginimą rengti tokius maršus visame pasaulyje. Kanadietės paradą pavadinimu „Slut Walkow“ inicijavo 2011 metais, protestuodamos prieš policijos vadovo pamokymą universitete, „kad siekdamos išvengti prievartos moterys neturi rengtis kaip pasileidėlės“.

Policijos vadas dėl savo žodžių vėliau atsiprašė, tačiau tai nesustabdė solidarumo su kanadietėmis maršų, kurie įvyko jau keliolikoje šalių.

Varšuvietės per demonstraciją nešė plakatus su šūkiais „Rengiuosi taip kaip noriu, myliuosi kada noriu“, „Ne - reiškia ne“, „Noriu sekso, bet tik tada, kai sakau taip“, „Mano vagina, mano leidimas“. Kartu su moterimis žygiavo ir keliolika vyriškių, kurie nešė plakatus „Ne visi vyrai brutalūs“ bei „Vyrai irgi patiria prievartą“. Kai kurie vyriškiai buvo apsirengę moteriškais rūbais, dėvėjo aukštakulnius batelius.

Maršo išvakarėse organizacija „Feminoteka“ paviešino tyrimų apie lytinę prievartą Lenkijoje rezultatus. Iš jų paaiškėjo, kad policijai apie patirtą išprievartavimą praneša tik kas aštunta moteris, tad oficialiai yra užregistruojama per metus tik apie du tūkstančius tokių nusikaltimų.

Kriminologijos profesorė Beata Gruszczynska spėja, jog tikrumoje per metus Lenkijoje gali būti išprievartaujama net šimtas tūkstančių moterų. Dalis moterų esą patiria besikartojančią prievartą, o jų tylėjimą įtakoja baimė, gėda bei stereotipas, jog žmona privalo.

Už išprievartavimą Lenkijoje gresia kalėjimas iki dvylikos metų, tačiau bausmės vidurkis yra keturgubai mažesnis.

Policininkų abejingumą esą liudija kad ir toks teisėsaugininko pasakymas - „vertimas patenkinti oraliniu būdu nėra lytinis išprievartavimas“.

„Feminotekos“ tyrimas paliudijo ir stereotipo, kad moterys yra prievartaujamos tamsiose vietose ir nepažįstamų iškrypėlių, klaidingumą. Tikrumoje net keturi penktadaliai išprievartavimų atsitinka namuose, o juos įvykdo vyras, draugas ar šiaip gerai pažįstamas asmuo.

Prievartautojai dažniausiai būna 30-40 metų amžiaus. Paniekinantį dalies vyrų požiūrį patyrė net maršo organizatorės. Jų raginimą ateiti į demonstraciją kai kurie internautai pakomentavo pasakymais, „Taip jums ir reikia“, „Už kiek parsiduosit“ ir „Jautis nekaltas, jog karvė pati prašosi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.