Vietoj karališkųjų vedybų – bėgte į kitą pasaulio kraštą

Ištekėti už karaliaus. Regis, tokia galėtų būti ne vienos merginos svajonė. Tik ne 22 metų Tintswalo Ngobeni. Nuo santuokos su Svazilando karaliumi ji spruko lyg nuo ugnies. Kodėl?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-20 06:00, atnaujinta 2018-03-06 13:08

Kai T. Ngobeni buvo 15 metų, ji patyrė šoką sužinojusi, kad ją nusižiūrėjo pats Svazilando karalius Mswati III. 45 metų mažytės, vos 1,18 mln. gyventojų turinčios šalies absoliutus monarchas tuomet dar paauglę T. Ngobeni nusižiūrėjo savo 4-osios žmonos LaNgangazos rūmuose, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „The Daily Mail” informacija.

Negalima sakyti, kad Pietų Afrikoje esančio Svazilando karaliui trūksta moteriškos šilumos – jis dabar turi net 13 žmonų ir naują gali rinktis kasmet. T. Ngobeni nelaimei, būtent ji krito į akį pagal poligamijos principus monarchui.

„Jis pradėjo man skambinėti į mokyklą ir klausinėjo, ar nenorėčiau tapti karališkosios šeimos nare. Turėjau nutylėti dėl baimės, bet tikrai žinojau, kad nenoriu už jo tekėti, nenoriu savo gyvenimo aukoti karaliui”, – pasakojo Jungtinėje Karalystėje dabar gyvenanti mergina.

Čia ji jau netgi pasiprašė politinio prieglobsčio, mat Mswati III, regis, yra itin užsispyręs ir net po 7 metų neatsisako savo norų vesti T. Ngobeni. Mergina sako patyrusi psichologinį negeidžiamo monarcho spaudimą, tad jai esą labai pasisekė, kad vienas sargybinis sudarė sąlygas sprukti iš gimtinės.

Atvykusi į Birmingamo miestą, kur prieš 5 metus persikėlė gyventi jos motina, T. Ngobeni tapo viena aktyviausių Svazilando režimo kritikų. Suprantama, labiausiai kliuvo 27 vaikus turinčiam karaliui.

„Jo žmonos laikomos rūmuose ir akylai saugomos. Jos negali niekur išeiti, nebent leidžia karalius. Vienintelis kartas per metus būna, kai jis jas išleidžia į Ameriką apsipirkti”, – sakė mergina.

Anot pabėgėlės, niekas Svazilande nedrįsta paprieštarauti karaliui arba atsisakyti jo pasiūlymų.

Čia neleidžiama kritikuoti monarcho, o opozicinės partijos yra uždraustos. Tie, kurie dar išdrįsta pasakyti „ne”, esą yra persekiojami, mušami, sodinami į kalėjimus.

Dabar protestus prie Svazilando ambasados su kitais aktyvistais, daugiausia išeiviais, rengianti mergina sako netgi bijanti dėl savo gyvybės.

„Neseniai sužinojau, jog iš Svazilando atvyko žmonės, kad mane pargabentų atgal. Žinau, kad jei grįžčiau, būčiau suimta, o gal net dar blogiau – už politinį aktyvumą žmonės yra mušami ar net žudomi”, – teigė T. Ngobeni.

Ji ne veltui baiminasi būti sugrąžinta į Svazilandą, kuris kenčia ir nuo ŽIV epidemijos – šiuo virusu užsikrėtęs kas ketvirtas karalystės gyventojas. 2007 ir 2011 metais merginos prašymas suteikti politinį prieglobstį Jungtinėje Karalystėje buvo atmestas. Mergina buvo sulaikyta, o imigracijos tarnyba sprendė jos likimą.

Tiesa, kelių britų parlamentarų bei gabių advokatų pastangomis T. Ngobeni leista teikti dar vieną apeliaciją. Taip tikimasi, kad užtrukus teisiniams ginčams karalius Mswati III praras susidomėjimą T. Ngobeni ir susiras kitą žmoną. Tiesa, pranokti 125 žmonas turėjusį Mswati III tėvą Sobhuzą II bus sunku.

Juolab kad Mswati III reputacija pernai gerokai pašlijo. Iš haremo sugebėjusi pasprukti jo 6-oji žmona vėliau pasakojo iš vyro patyrusi vien emocinį ir net fizinį smurtą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.