Amerikiečiai šokiruoti viesulo padarytos žalos masto

Daugybę tornadų smūgių atlaikiusios JAV bando atsitiesti po dar vieno išbandymo. Oklahoma Sičio priemiesčio Mūro gyventojai vakar skubiai ieškojo per stichiją dingusių artimųjų, augintinių ir svarbių daiktų, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Fox News”, „USA Today”, „Mashable” ir AP informacija.

Mūro mieste išsigelbėti pavyko tiems, kurie laiku suspėjo į slėptuves, virš kurių esantys namai buvo visiškai sugriauti. O štai mėginimas slėptis pradinės mokyklos patalpose baigėsi tragiškai.<br>AP
Mūro mieste išsigelbėti pavyko tiems, kurie laiku suspėjo į slėptuves, virš kurių esantys namai buvo visiškai sugriauti. O štai mėginimas slėptis pradinės mokyklos patalpose baigėsi tragiškai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 22, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:52 AM

Mūro gyventojai daugiau nei dešimtmetį bijojo pasikartosiančios 1999 metų tragedijos. Tuomet miestą, turintį apie 55 tūkst. gyventojų, nusiaubęs viesulas nusinešė 44 žmonių gyvybę.

Pirmadienį Oklahoma Sičio priemiesčiui stichija smogė irgi skaudžiai – tornadas nusinešė mažiausiai 24 žmonių, tarp jų vaikų, gyvybę. Dauguma mažamečių žuvo vienoje tornado sugriautoje mokykloje.

Apskritai amerikiečiai šokiruoti viesulo padarytos žalos masto – sugriauti kvartalas po kvartalo. Bet sunkiomis šaliai valandomis amerikiečiai nepalūžo – virš griuvėsių kaip vilties ženklai kilo JAV vėliavos, o žmonės iki šiol bando kiek įmanoma labiau padėti aukoms.

Pagalba – įvairiais būdais

„Facebook” vakar virė gyvenimas specialiai sukurtose grupėse, kuriose žmonės dalijosi informacija apie per stichiją dingusius žmones, surastus ir pamestus svarbius daiktus, viešino pasimetusių gyvūnų nuotraukas.

Netrūko pasiūlymų paaukoti ar pagelbėti nukentėjusiesiems, kiti amerikiečiai pagalbos prašė patys.

„Sužinojau, kad mano draugo duktė buvo Mūre su šeima. Jie gyveno už vienos pradinės mokyklos, nukentėjusios nuo tornado. Draugui nepavyksta išsiaiškinti, ar dukteriai viskas gerai. Man reikia jūsų pagalbos”, – buvo rašoma vienoje „Facebook” paviešintų žinučių.

Kitoje paskelbta, kad tornado aukos gali apsistoti viešbutyje „Laquinta Inn”. „Klientas paaukojo tūkstančius nuolaidų taškų, kad kambariuose galėtų apsistoti tie, kuriems to reikia”, – buvo rašoma į socialinį tinklą įdėtame skelbime.

Pagalbą Mūrui skubėjo siūlyti netgi 2011-aisiais tornado nuo žemės paviršiaus tiesiog nušluoto Misūrio valstijos Džoplino miesto pareigūnai. Jie surinko policininkų ir ugniagesių komandą ir išsiuntė ją į Oklahoma Sičio priemiestį.

Džoplino valdžia paskelbė, kad miesto bendruomenė vis dar prisimena, kokios pagalbos ji pati sulaukė po 2011-ųjų stichijos, nusinešusios 158 žmonių gyvybę, todėl jaučia pareigą Mūrui ištiesti ranką.

Sezonas įsibėgėjęs

Specialistai atkreipia dėmesį, jog Mūre praūžė 4-osios kategorijos 3 kilometrų pločio tornadas. Jo vėjai siekė 320 kilometrų per valandą greitį – tai būdinga mažiau nei 1 proc. visų viesulų.

„Tai tikrai galingiausias tornadas, kokį man teko matyti per 20 metų darbo praktiką”, – kalbėjo Nacionalinės orų tarnybos meteorologas Rockas Smithas, dirbantis Oklahomos valstijoje.

Tvarkytis po tragedijos Mūrui kliudo ir kitų viesulų baimė. JAV nuo pavasario iki maždaug birželio vidurio trunka tornadų sezonas. O Mūras yra šalies vidurio vakarų regione, vadinamame Viesulų alėja. Meteorologai prognozuoja centrinei JAV daliai smogsiant daugiau stichijų.

Apie galimus tornadus Oklahomoje ir kitose vietose buvo pranešama nuo praėjusio trečiadienio. O savaitgalį, tornadams nuniokojus Kanzaso, Oklahomos ir Ajovos valstijas ir nusinešus mažiausiai vieno žmogaus gyvybę, pranešta, kad sąlygos darosi palankios galingiems tornadams.

Ieško būdų perspėti žmones

Mokslininkai pripažįsta, kad jiems sunku prognozuoti, kada ir kur smogs galingi viesulai. Ieškoma ir patikimesnių gyventojų įspėjimo apie artėjančias stichijas būdų.

Pavyzdžiui, 2011 metų balandį Viskonsine mažiausiai dvylika sirenų, kuriomis turėjo būti pranešta apie artėjančius tornadus, nesuveikė.

Tad nuspręsta, kad, be sirenų, Viskonsino gyventojams apie artėjančius viesulus bus pranešama ir išmaniaisiais telefonais.

Viskonsino nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros atstovas Todas Pritchardas aiškino, kad išmanusis telefonas yra kaip mini radijas, gaunantis signalus iš aplinkinių mobiliųjų operatorių bokštų. Kai paskelbiamas įspėjimas apie tornadą tam tikrai apygardai, kiekvienas mobiliojo operatoriaus bokštas perduos įspėjimą į telefonus.

Įspėjamąją žinutę gavęs telefonas suskamba kitaip nei įprastai. Tiesa, tokių pranešimų negaus senesni mobilieji telefonai.

Kol kas apie tornadus pranešančios sirenos, kurios JAV buvo įdiegtos per šaltąjį karą, Viskonsine veiks toliau. Prognozuojama, kad kada nors sirenos, kurias net ir veikiančias žmonės ne visada išgirsta, bus visiškai pakeistos naujomis įspėjimo technologijomis.

Pražūtingiausi viesulai JAV istorijoje

1925 m. kovo 18 d. Misūryje, Ilinojuje ir Indianoje praūžęs tornadas yra daugiausia žmonių gyvybių nusinešęs viesulas JAV istorijoje. Žuvo 695 žmonės, daugiau nei 2 tūkst. buvo sužeista.

1936 m. balandžio 5 d. Misisipėje praūžęs tornadas pasiglemžė 216 žmonių gyvybę, o kitą dieną Džordžijoje viesulas pražudė 203 žmones.

Pražūtingiausias Oklahomos tornadas smogė 1947 m. balandžio 9 d. Vudvarde. Žuvo 181 žmogus.

1953 m. gegužės 11 d. Teksase, Veike, per tornadą žuvo 114 žmonių.

1953 m. birželio 8 d. smogė daugiausia aukų Mičigane kada nors pasiglemžęs tornadas. Viesulas 116 asmenų pražudė Flinte. Sužeista daugiau nei 800 žmonių.

Oklahoma Sičio Mūro priemiesčiui viesulas smogė ir 1999 metais. Žuvo 44 žmonės. Tada vėjų greitis buvo didžiausias kada nors užregistruotas Žemės paviršiuje – 486 km per valandą.

2011 m. gegužės 22 d. Misūrio valstijoje, Džopline, per stichiją žuvo 158 žmonės. Tai buvo trečiasis viesulas, smogęs Džoplinui nuo 1971 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.