Paryžiaus katedroje nusižudžiusiam istorikui – liaupsės

Užsispyrėlis, drąsuolis, vertybių gynėjas. Tokiais apibūdinimais žarstosi Prancūzijos Nacionalinio fronto politikai, šlovindami kraupų Paryžiaus Dievo Motinos katedroje nusišovusio radikalo poelgį. Remdamasis „Huffington Post”, BBC apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Katedros rektorius monsinjoras sakė, kad D. Venneris prieš nusižudydamas ant altoriaus padėjo laišką.<br>AP
Katedros rektorius monsinjoras sakė, kad D. Venneris prieš nusižudydamas ant altoriaus padėjo laišką.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 23, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:46 AM

„Visą savo pagarbą skiriame Dominique’ui Vennerui, kurio paskutinis gestas, neabejotinai politinis, buvo skirtas Prancūzijos žmonėms pažadinti”, – interneto mikrodienoraštyje „Twitter” parašė Nacionalinio fronto lyderė Marine Le Pen.

Ši įtakingos politikės žinutė pasirodė praėjus trims valandoms po akcijos, pribloškusios istorinės šventovės lankytojus.

Apie 16 val. vietos laiku senyvas vyras nuėjo prie altoriaus, padėjo ant jo laišką, išsitraukė šautuvą ir šovė sau į burną.

Turistai buvo skubiai evakuoti iš XII amžiaus pastato, o netrukus nustatyta ir savižudžio tapatybė – 78 metų kraštutinių dešiniųjų pažiūrų rašytojas ir istorikas D. Venneras.

Prieš mirtį savo interneto dienoraštyje vyras pasmerkė praėjusį šeštadienį įteisintas gėjų santuokas ir musulmonų emigraciją iš Afrikos. Jo nuomone, prancūzams reikėjo „naujų įspūdingų ir simboliškų veiksmų, kurie pažadintų lunatikus, supurtytų nuskausmintą sąmonę ir prikeltų prisiminimus apie tautos šaknis”.

Nors Prancūzija Vakarų Europoje pirmauja pagal savižudybių skaičių, ne tik M.Le Pen, bet ir kiti kraštutinių dešiniųjų pažiūrų politikai reiškė pagarbą Alžyro nepriklausomybės karo veteranui.

„Mano jausmai ir mintys skirti tragiškai D. Vennero netekčiai. Jis buvo užsispyręs ir drąsus mūsų civilizacijos vertybių gynėjas”, – „Twitter” rašė Nacionalinio fronto viceprezidentas ir M. Le Pen gyvenimo partneris Louis Aliot.

Kita šios partijos figūra Bruno Gollnischas irgi pasidalijo savo įžvalga. Anot jo, D. Venneras gėjų santuokų įteisinimą „regėjo taip, kaip tai dera regėti – kaip nuosmukio populiarinimą ir santuokos iškraipymą”.

B. Gollnischas sakė, kad D. Vennero protestas prieš homoseksualų santuokas nebuvo vienintelis: „Jis protestavo prieš užprogramuotą prancūzų išnykimą, laipsnišką jų pakeitimą kitomis populiacijomis.”

Nacionalinio fronto jaunimo grupės vadovas Julienas Rochedy taip pat reiškė apgailestavimą. Pasak jo, dabar D. Venneras susitiks su „Iliados” herojais, kuriuos taip mėgo.

Tačiau visus pralenkė Nacionalinio fronto garbės pirmininkas, M. Le Pen tėvas Jeanas Marie Le Penas, palyginęs D. Vennero poelgį su prancūzų rašytojo, nacių kolaboranto Pierre’o Drieu La Rochelle’io savižudybe 1945-aisiais.

„Intelektuali savižudybė, kai mirtis tampa liudijimu”, – naujienų agentūrai AFP sakė Nacionalinio fronto įkūrėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.