Žmogžudystė Londono gatvėje įsiutino britų nacionalistus

Trečiadienį vidury baltos dienos judrioje Londono gatvėje du islamistai užpuolė britų karį, subadė jį peiliais ir nupjovė galvą. Toks žiaurus išpuolis sukėlė britų nacionalistų įniršį. Daugiau kaip 100 Anglų gynybos lygos (EDL) rėmėjų susirinko netoli žmogžudystės vietos ir mėtė į policiją butelius. Policija suformavo kordoną, ir įpykę vyrai netrukus pasišalino. Dalis susirinko vietiniame bare, dainuodami nacionalistines dainas. Tačiau britų musulmonai skundėsi, kad po teroro akto pasipylė išpuoliai prieš mečetes, rašo „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 23, 2013, 12:14 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:27 AM

Vulidže susirinkę EDL rėmėjai mojavo vėliavomis su Šv. Jurgio kryžiais ir skandavo: „Nepasiduosime musulmonų padugnėms“. Apie 20 vyrų buvo užsimovę juodas megztas kaukes su EDL logotipais priekyje.

Jų vadovas Tommy Robinsonas kreipėsi į minią, sakydamas: „Mes turime silpna vadovybę. Jie leido, kad tai nutiko. Žmonės bijo pasakyti žodį „musulmonas“. Jie bijo juos įžeisti. Bet žinote ką? Mes esame įžeisti. Šios šalies žmonės yra pikti. Jau gana“.

Būrys, skanduodamas „Britanija valdo“, „EDL“, „Anglija“, žygiavo prie aptvertos vietos, kur įvyko žmogžudystė. Kiti skandavo: „Nepasiduosime Al Qaeda“.

Vienas vietinis musulmonas, vardu Abdulas, sakė, kad pražygiuojant nacionalistams, į mečetę buvo paleista plyta. „Žmonės, kurie tai padarė, neturi nieko bendro su tikruoju islamu“, - teroristų veiksmą smerkė jis.

Breintryje, Esekso grafystėje sulaikytas 43 metų vyras, įtariamas bandymu padegti mečetę. Į musulmonų maldos namus jis įėjo su peiliu.

„Breintrio mečetę užpuolė vyras su peiliais ir padegamuoju užtaisu. Vyras suimtas. Sužeistų nėra“, - sakė vietos valdžios atstovas Brooksas Newmarkas.

Mečetės sekretorius Sikanderas Saleemy sakė jaučiantis, jog tai buvo „keršto aktas“.

„Policija sako, kad dar per anksti tai sieti su įvykiu Vulidže, bet tie mūsiškiai, kurie buvo čia, jautė, kad tai buvo tam tikras kerštas. Mes absoliučiai smerkiame tai, kas įvyko Vulidže, bet tai su mumis nesusiję. Tai buvo siaubingas teroro aktas, bet jis jokiu būdu ne islamiškas. Aš nenoriu, kad jis būtų taip apibūdinamas, nes dabar žmonės pradeda kaltinti musulmonus“.

Dar viena mečetė užpulta Gilingame, Kento grafystėje. Suimtas vyras, įtariamas padaręs kriminalinę žalą rasistiniu pagrindu.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.