Teismas prancūzės neparklupdys?

Užvakar žurnalas „Forbes” jai skyrė septintą vietą galingiausių pasaulio moterų sąraše, o vakar ji stojo prieš teismą. Tokie Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovės Christine Lagarde karjeros vingiai. Remdamasis BBC ir ELTA apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Ch. Lagarde, nepaisant įtarimų, yra viena populiariausių politikių šalyje.<br>AP
Ch. Lagarde, nepaisant įtarimų, yra viena populiariausių politikių šalyje.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-24 06:00, atnaujinta 2018-03-06 08:26

Atvykusi į teismą Paryžiuje žymioji prancūzė nusišypsojo prie pastato susirinkusiems žurnalistams ir pasisveikino: „Malonu jus matyti.”

Ch.Lagarde davė parodymus dėl galimo įgaliojimų viršijimo 2008 metais, kai ji ėjo finansų ministro pareigas.

Prokurorai siekia nustatyti, ar ji nesuklydo patvirtindama arbitrų kolegijos išmoką, skirtą verslininkui Bernard’ui Tapie.

B. Tapie tada bylinėjosi su banku „Credit Lyonnais”, kurį valdė valstybė. Verslininkas tvirtino, kad bankas jį apgavo, kai jis dešimtajame dešimtmetyje bankui pardavė turėtas sportinės aprangos bendrovės „Adidas” akcijas. Netrukus bankas akcijas perpardavė brangiau.

Verslininkas aukščiausiajame šalies teisme bylą pralaimėjo, bet norėjo apskųsti teismo sprendimą.

Po keleto mėnesių naujoji finansų ministrė Ch. Lagarde įsikišo į bylą ir paragino banko ir B. Tapie bylą perduoti arbitražui. Ginčas baigėsi tuo, kad B. Tapie buvo išmokėta 400 mln. eurų.

Šių metų kovą Prancūzijos policija atliko kratą TVF vadovės bute Paryžiuje. Politikė nekaltinama pasipelnymu, bet apklausiama dėl netinkamo viešųjų finansų panaudojimo.

Ch. Lagarde neigia padariusi nusikaltimą, o darbdavys ją palaiko – kovo mėnesį TVF valdyba parėmė ją, tvirtindama, kad prancūzę į šias pareigas paskyrė žinodama apie gresiančią bylą.

Ch. Lagarde palaiko ir Prancūzijos tauta.

Įtakingoji ekonomistė yra viena populiariausių dešiniųjų pažiūrų politikų šalyje. Neatmetama, kad ji gali dalyvauti 2017-ųjų Prancūzijos prezidento rinkimuose ir galbūt tapti pirmąja šios šalies vadove moterimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.