Kanuose - lesbiečių meilės triumfas, Paryžiuje - mūšiai dėl gėjų santuokų

Mažiausiai 150 tūkst.

Policijos pareigūnai pranešė, kad areštavo iš viso 293 asmenis.<br>"Reuters"
Policijos pareigūnai pranešė, kad areštavo iš viso 293 asmenis.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 27, 2013, 10:24 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:48 AM

Policijos pareigūnai pranešė, kad areštavo iš viso 293 asmenis ir kad šeši žmonės – keturi policininkai, AFP fotografas ir protestuotojas - per demonstraciją buvo sužeisti.

Vidaus reikalų ministras Manuelis Vallsas savo pareiškime dėl smurto kaltino „kraštutinę dešinę“.

„Šiuos incidentus išprovokavo keli šimtai asmenų, daugiausia – iš kraštutinės dešinės ir (nacionalistų) Tapatybės bloko, kurie smurtiniu būdu atakavo policiją“, - nurodė jis.

Mitingas vyko tuo metu, kai Kanų kino festivalyje Pietų Prancūzijoje pagrindinis jo apdovanojimas „Auksinė palmės šakelė“ sekmadienį buvo įteiktas seksualiai natūralistiniam pasakojimui apie lesbinę meilę „Adelės gyvenimas“ (La Vie d'Adele - Chapitre 1&2), kurį režisavo iš Tuniso kilęs prancūzų režisierius Abdellatifas Kechiche'as .

Per pagrindinę sekmadienio demonstraciją vyko trys atskiros eisenos, kurios susiliejo Invalidų esplanadoje. Didžiulė promenada buvo užlieta rožine bei melsva spalvomis, kurias pasirinko judėjimas prieš gėjų santuokas.

Policija pranešė, kad protestuoti buvo susirinkę 150 tūkst. žmonių, bet organizatoriai iškart užginčijo šį skaičių ir pareiškė, kad buvo atėję milijonas naujojo įstatymo oponentų.

Kai kurie dešiniųjų aktyvistai buvo trumpam išskleidę transparantą prie valdančiosios Socialistų partijos būstinės, kurio užrašas ragino prezidentą Francois Hollande‘ą atsistatydinti.

Protestuotojams po daugiausia taikios demonstracijos išsiskirsčius, iki 500 žmonių ėmė pulti policininkus, kurie buvo apmėtyti metaliniais barjerais, dūminiais užtaisais ir alaus buteliais, pranešė policija.

Tie jaunuoliai skandavo šūkius prieš vyriausybę, tokius kaip „Socialistų diktatūra“, ir taip pat svaidė daiktus į renginį nušvietusius žurnalistus.

Vėlai šeštadienį policija sulaikė 50 žmonių, dalyvavusių proteste prieš gėjų santuokas judrioje Eliziejaus laukų gatvėje.

Prižiūrėti tvarkos per sekmadienio demonstraciją buvo mobilizuota maždaug 4,5 tūkst. saugumo pajėgų narių.

Demonstracija buvo vadinama naujojo įstatymo oponentų paskutinės minutės jėgos pademonstravimu.

Įstatymas, kuriuo tos pačios lyties asmenų poroms leidžiama tuoktis ir įsivaikinti, buvo priimtas gegužės 18 dieną, po kelis mėnesius trukusių įnirtingų protestų.

Įstatymo šalininkai ir oponentai pradėjo protestuoti praėjusį rudenį, kai jam pritarė vyriausybė, ir reguliariai tęsė protestus šalyje per visą jo priėmimo parlamente procesą. Galutinis balsavimas parlamente įvyko balandžio 23 dieną.

Šis įstatymas buvo vienas F. Hollande'o rinkimų kampanijos pažadų, bet labai suskaldė šalį, kuri oficialiai yra pasaulietinė, bet - daugiausia katalikiška.

Prancūzija yra 14-oji pasaulio valstybė, legalizavusi tos pačios lyties asmenų porų santuokas. Šis klausimas visuomenes skaldė ir daugelyje kitų šalių.

Kaip rodo apklausa, kurios rezultatus sekmadienį paskelbė „Journal du Dimanche“, beveik trys ketvirtadaliai prancūzų yra pavargę nuo protestų prieš šį įstatymą ir galvoja, kad jie turėtų liautis.

Kitas galimas protestų židinys yra Monpeljė šalies pietuose, kur trečiadienį turi įvykti pirmosios šalyje gėjų vestuvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.