Britų žodžio laisvė – visiems, išskyrus savus

Po tragedijos, kai du musulmonai Londone žiauriai nužudė britų kareivį, nerimsta aistros tiek šį poelgį smerkiančių britų, tiek jį giriančių musulmonų radikalų pusėje. Kraują primenančia raudona spalva aprašinėjami britų karių memorialai, lekia akmenys į mečetes. Britų policininkai rūpestingai dangsto musulmoniškas terliones ant paminklų ir negailestingai baudžia savo piliečius, išdrįsusius viešai piktintis visiškai suįžūlėjusiais islamistais. Žmonės, po Vulidžo tragedijos socialiniuose tinkluose parašę rasistinius ar antimusulmoniškus komentarus, suimami vidury nakties.

Ant paminklų raudonais kraują primenančiais dažais išpurkšti žodžiai „Islam“.<br>Youtube
Ant paminklų raudonais kraują primenančiais dažais išpurkšti žodžiai „Islam“.<br>Youtube
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

2013-05-28 15:08, atnaujinta 2018-03-06 04:29

„Business Insider“ rašo apie tris vyrus iš Bristolio, pakliuvusius į areštinę už tai, kad „Twitter“ ir „Facebook“ kritikavo musulmonus. Vienam pareikšti kaltinimai už pagiežingus komentarus „Facebook“ tinkle, kitiems dviems – už rasinės ar religinės neapykantos kurstymą.

„Šie komentarai buvo nukreipti prieš mūsų bendruomenės dalį. Šitokio pobūdžio komentarai yra visiškai nepriimtini ir žalingi mūsų bendruomenei Bristolyje. Žmonės turi sustoti ir pagalvoti apie tai, ką sako socialiniuose tinkluose, prieš darydami tokius pareiškimus, nes pasekmės gali būti rimtos“, - pranešime žiniasklaidai aiškino tyrėjas.

Po britų kario Lee Rigby nužudymo Didžiojoje Britanijoje gyvenantys musulmonai pradėjo skųstis bijantys keršto – tuo iš esmės ir paremtas suintensyvėjęs pasisakančiųjų prieš juos persekiojimas socialiniuose tinkluose.

Musulmonų bendruomenės ir policija teigia, kad vienokių ar kitokių prieš musulmonus nukreiptų epizodų būta visoje šalyje. Bet dauguma tų epizodų apsiriboja viso labo užgauliojimais „Twitter“ ir „Facebook“ tinkluose. Dėl šito žmonės suimami net trečią valandą nakties, jiems pateikiami ir kriminaliniai kaltinimai.

Žvelgiant iš šalies, susidaro įspūdis, kad žodžio laisvės principas šioje šalyje taikomas visiems kitiems, išskyrus savus. Neapykantą atvirai kurstantiems musulmonų radikalams leidžiama ir toliau džiūgauti dėl įvykdytos žmogžudystės. „Google“ vadovai atsisako riboti islamistinę propagandą savo paieškose.

Negana to, islamistams netgi suteikiamas valstybinės televizijos eteris.

BBC suteikė tribūną islamistų neapykantos pamokslininkui Anjemui Choudary. Televizijos eteryje jis atsisakė pasmerkti kruviną teroro aktą. „Kai pamačiau, kas įvyko, buvau šokiruotas. Tačiau retas musulmonas nesutiktų su tuo, ką jis (žudikas. – Red.) pasakė vaizdo įraše”, - įžūliai kalbėjo A. Choudary.

Vandalai sekmadienį išniekino du Londono centre esančius britų karinius memorialus – Antrajame pasauliniame kare žuvusiems britų oro pajėgų kariams skirtą memorialą ir XX a. karuose tarnavusiems, kentėjusiems ir žuvusiems gyvūnams skirtą memorialą.

Ant paminklų raudonais kraują primenančiais dažais išpurkšti žodžiai „Islam“. Policija uždangstė užrašus ir pareiškė tirianti incidentą. Kaip viena iš versijų buvo iškelta islamui priešiškų jėgų provokacija, tarsi siekiant užbėgti už akių ir bet kokia kaina nuimti nuo musulmonų ant jų krentantį šešėlį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.