ES panaikino ginklų embargą Sirijai (papildyta)

Tačiau per derybas buvo atskleisti ir nesutarimai pačioje ES.

2011 metų kovą įvestas ginklų embargas galiojo ir Sirijos vyriausybei, ir sukilėliams.<br>AP
2011 metų kovą įvestas ginklų embargas galiojo ir Sirijos vyriausybei, ir sukilėliams.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2013-05-28 08:46, atnaujinta 2018-03-06 04:54

Po 12 valandų trukusių sunkių derybų Briuselyje britų užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as paskelbė apie susitarimą panaikinti ginklų embargą sukilėliams, paliekant galioti likusią dalį didelio sankcijų paketo Basharo al Assado režimui.

Be tokio susitarimo visas sankcijų paketas, kuris apima B.al Assado ir jo aplinkos žmonių sąskaitų įšaldymą, taip pat - prekybos ir finansinių transakcijų suvaržymą, būtų baigęs galioti penktadienio vidurnaktį.

Tačiau per derybas buvo atskleisti ir nesutarimai pačioje ES.

Britanija ir Prancūzija spaudė savo partnerius pakoreguoti dabartinį ginklų embargą, padedant karinei jėgų pusiausvyrai pasikeisti sukilėlių naudai, o Austrija, Švedija, Suomija ir Čekija priešinosi tam, kad į konfliktą, kuris jau pareikalavo 94 tūkst. gyvybių, būtų nusiųsta daugiau ginklų.

Ginklų siuntimas prieštarauja Europos principams, kurie yra „taikos bendruomenė“, sakė Austrijos užsienio reikalų ministras Michaelis Spindeleggeris.

Vienas prancūzų pareigūnas Paryžiuje pabrėžė, kad „tai yra teorinis embargo panaikinimas“.

„Kalbant konkrečiai, jokių sprendimų dėl bet kokio tiekimo nebus iki rugpjūčio 1-osios“, - nurodė jis.

Toks atidėjimas leis kitą mėnesį surengti JAV ir Rusijos remiamą tarptautinę taikos konferenciją dėl Sirijos, kurioje, kaip viliamasi, dalyvaus ir B.al Assado režimas, ir opozicijos veikėjai.

Pagal Briuselyje pasiektą susitarimą sprendimus dėl ginklų tiekimo Sirijos sukilėliams priiminės kiekviena ES valstybė. Vis dėlto ministrai pažadėjo laikytis apsaugos nuo piktnaudžiavimo nuostatų ir gerbti ES taisykles dėl ginklų eksporto.

„Nė viena valstybė narė šiuo etapu neketina realiai tiekti ginklų“, - pridūrė olandų ministras Fransas Timmermansas, kuris bandė siekti kompromiso.

„Gana nemažai ginklų jau patenka ne į tas rankas, - pridūrė jis. - To konflikto šalims, atvirai kalbant, ginklų netrūksta“.

W.Hague'as pabrėžė, kad Britanija, nors ir siekė embargo panaikinimo, taip pat neturi „skubių“ planų tiekti ginklus sukilėliams, kovojantiems su Sirijos prezidento B. al Assado režimu.

Pasak jo, Britanija mato tik politinį ir diplomatiškai paremtą sprendimą Sirijai, bet pirmadienio sprendimas „pasiunčia labai aiškų signalą iš Europos Assado režimui (dėl to), ką mes galvojame apie besitęsiantį brutalumą, žudymą ir jo režimo nusikalstamumą“.

Stambule Sirijos opozicijos koalicijos atstovas Khaledas al Salehas (Chalidas Salehas) ES sprendimą pavadino „tiesos akimirka“, kurios sukilėliai laukė „mėnesius“.

Jis dalyvavo koalicijos derybose, kurios po kelių dienų diskusijų virto visiška netvarka ir per kurias nepavyko susitarti, ar dalyvauti JAV ir Rusijos taikos iniciatyvoje, ypač tuo atveju, jeigu joje dalyvaus ir B.al Assado režimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.