Teroristų laisvė – sėti neapykantą

Į ekstremizmą linkusiam jaunuoliui nesunku rasti paskatinimą. Vos kelios sekundės paieškų internete, ir prieš tave – tūkstančiai vaizdo įrašų su neapykantos persmelktais islamistiniais pamokslais, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis BBC, „Daily Mail” ir „Express”.

Kol britų kariai pagerbė nužudyto kario atminimą, pavojingiausiu šalies žmogumi vadinamas A. Choudary (nuotr. dešinėje, viduryje) šlovino teroristų veiksmus.<br>„Reuters”
Kol britų kariai pagerbė nužudyto kario atminimą, pavojingiausiu šalies žmogumi vadinamas A. Choudary (nuotr. dešinėje, viduryje) šlovino teroristų veiksmus.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2013, 8:21 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:54 AM

Vienas tokių pamokslininkų – Jungtinėje Karalystėje gyvenantis musulmonas Anjemas Choudary, kartais vadinamas pavojingiausiu šalies žmogumi. Arba tiesiog neapykantos pamokslininku.

Jokio religinio išsilavinimo neturintis 46 metų ekstremistas sėkmingai pluša radikalizuojant britų jaunimą.

Po praėjusią savaitę Londone įvykdytos britų kario Lee Rigby egzekucijos jo kruvinarankį žudiką Michaelą Adebolajo pamokslininkas apibūdino kaip „nepriekaištingo charakterio”.

A. Choudary anksčiau padėjo įkurti dvi islamistines grupuotes, kurios dabar yra uždraustos. Nepaisant to, jo tulžingų pamokslų internete – apstu. Būsimiems teroristams ši svetainė apskritai yra neišsemiamas šaltinis – nuo automatinio šautuvo surinkimo pamokų iki ugningų „Al Qaeda” dvasinių lyderių kalbų ir mirtininkų manifestų.

Todėl britų vidaus reikalų sekretorė Theresa May užsimojo pasiekti, kad ekstremistai negalėtų laisvai naudotis žiniasklaidos kanalais.

Eteris – ekstremistui

Tokį politikės pasiryžimą paskatino ne tik islamistų galimybės internete. Jos pareiškimai nuskambėjo po to, kai televizijos BBC2 ir „Channel 4” praėjus porai dienų po kario nužudymo į studiją pasikvietė A. Choudary.

„Lyg jis būtų ekspertas, kuris gali pasakyti, kodėl tie jauni vyrai nusprendė žudyti”, – vėliau šaipėsi kitų leidinių žurnalistai.

Anot britų žiniasklaidos, neapykantos pamokslininkas į studiją atvyko kaip žvaigždė – jį atvežė automobilis su vairuotoju, o prieš laidą jis buvęs kruopščiai nupudruotas ir sušukuotas.

Stebint tūkstančiams žiūrovų A. Choudary atsisakė pasmerkti teroro ataką.

„Kai pamačiau, kas įvyko, buvau šokiruotas. Tačiau retas musulmonas nesutiktų su tuo, ką jis (žudikas. – Red.) pasakė vaizdo įraše”, – nesidrovėjo pareikšti pamokslininkas.

Tribūna valstybės priešui

Už šį interviu kitos žiniasklaidos priemonės griežtai kritikavo BBC. „Žodžio laisvė – ne tas pat, kas tribūna valstybės priešui”, – rašė „Daily Mail”.

Vidaus reikalų sekretorė islamisto požiūrį pavadino „pasibjaurėtinu” ir pažadėjo kreiptis į transliavimo priežiūros organą „Ofcom”.

Jis turės įvertinti, ar islamistų pamokslininkus galima rodyti per televiziją.

Politikė pažymėjo, kad sieks išplėsti saugumo tarnybų galias – kad jie galėtų sekti visų šalies žmonių susirašinėjimą elektroniniais laiškais, telefonu ir interneto žinutėmis.

Th.May atkreipė dėmesį, kad Jungtinėje Karalystėje yra tūkstančiai ekstremistų, kurie svarsto apie teroro išpuolius.

Todėl ji paragino interneto paslaugų milžinę „Google” ir jos antrinę bendrovę „YouTube” pašalinti vaizdo įrašus, kurie gali skatinti smurtą. Th.May pagrasino, kad priešingu atveju su bendrove bylinėsis.

Kvietimai prie saldainių

Tačiau „Google” vadovas Ericas Schmidtas imtis ypatingų veiksmų, regis, neketina.

„Mes negalime iš pirmo įspūdžio nustatyti, kad tai – blogis, ir iš karto jį numarinti. Esame priėmę sprendimą, kad legali informacija, nors ir nepriimtina, bus randama per naršyklę”, – savo bendrovės politiką nusakė E. Schmidtas.

Verslininkas taip pat pažymėjo, kad islamistų veikla internete padeda policijai susekti potencialius teroristus.

Tuo metu britų leidinys „Express” atkreipė dėmesį, kad britų musulmonai radikalizuojami ne tik internete, bet tiesiog sostinės gatvėse. Tiksliau, jos saldainių parduotuvėse.

A. Choudary savo turtingo brolio įsteigtose saldumynų prekyvietėse Rytų Londone platina lankstinukus, kuriuose vaikai ir jų tėvai raginami jungtis prie „Islamo revoliucijos”.

Kol kas veikia dvi tokios parduotuvės, bet netrukus bus atidaryta ir trečia.

Ministrą pirmininką kaltina dėl poilsio

Jungtinės Karalystės premjerui Davidui Cameronui – nemalonumai. Londone neatlėgus teroro siaubui, politikas savaitgalį buvo nufotografuotas Ispanijai priklausančioje Ibisos saloje su žmona Samantha besimėgaujantis pajūriu ir rytmečio kava (nuotr.).

Tiesa, kartu su premjeru skrido ir specialistų komanda, kuri jį nuolat informavo apie išpuolio tyrimą Londone. Konservatorių lyderis taip pat pasiėmė įrangą, reikalingą vaizdo konferencijoms rengti. Tačiau tai neapsaugojo D.Camerono nuo kritikos strėlių.

Ministras pirmininkas buvo gėdijamas, kad mėgavosi šiltųjų kraštų saule tuo metu, kai žuvusio kario artimieji dalyvavo širdį veriančioje gedulingoje procesijoje į žmogžudystės vietą.

„Pono Camerono sprendimas išvykti atostogauti sukėlė klausimų, kaip jis suvokia įvykį, kuris yra didžiausia teroro ataka britų žemėje nuo 2005-ųjų liepos 7-osios”, – rašė „The Telegraph”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.