Prancūzijoje įregistruota pirmoji gėjų santuoka

Vincentas ir Bruno trečiadienį ištarė „Taip“ per pirmąsias gėjų vedybas.

Vincentas Aubinas ir Bruno Boileau pateko į istoriją.<br>"Reuters"
Vincentas Aubinas ir Bruno Boileau pateko į istoriją.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 29, 2013, 8:33 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:53 AM

Jiedu visą dieną „didžiai nekantraudami, didžiai laimingi!“ ruošėsi įregistruoti pirmą oficialią gėjų santuokai Prancūzijoje, po mėnesių mėnesius trukusių visuomenės protestų.

Pietinio Monpeljė miesto merė paskelbė Vincentą Autiną ir Bruno Boileau „vyru ir vyru“, dalyvaujant šimtams iškilmių svečių, pasaulio žiniasklaidos atstovams ir tvarką prižiūrintiems policijos pareigūnams.

„Liko diena, iki tos akimirkos, kai mes ištarsime „TAIP“. Didžiai nekantraudami, didžiai laimingi“, - antradienį rašė būsimas jaunavedys socialinio tinklo „Twitter“ savo paskyroje apie santuoką su savo 30-mečiu partneriu B. Boileau, su kuriuo jie kartu beveik septynerius metus.

Iškilminga ceremonija, kurioje taip pat dalyvaus socialistų vyriausybės atstovė Najat Vallaud-Belkacem, vyksta po ilgus mėnesius trukusių šalies visuomenę suskaldžiusių diskusijų dėl įstatymo, įteisinančio tos pačios lyties asmenų santuokas ir galimybę įsivaikinti vaikus.

Gegužės 18 dienos priimtą įstatymą džiaugsmingai sveikino jo šalininkai, tačiau priešininkai pažadėjo nenuleisti rankų ir sekmadienį Paryžiuje dešimtys tūkstančių žmonių susirinko į demonstraciją, kuri baigėsi smurto protrūkiu.

Protestuotojai pažadėjo surengti demonstraciją ir Monpeljė, kuris dėl tolerancijos gėjams yra vadinamas Prancūzijos San Francisku, todėl prižiūrėti viešąją tvarką čia buvo iškviesta apie 100 policijos pareigūnų ir dar maždaug 80 pareigūnų rezervas.

Anksčiau miesto valdžia ketino transliuoti šią ceremoniją dideliuose ekranuose, išstatytuose visame mieste, bet saugumo sumetimais šios minties buvo atsisakyta.

Trečiadienį vyko paskutiniai pasiruošimo darbai. Didžiulio susidomėjimo susilaukusią vestuvių ceremoniją buvo nutarta perkelti iš miesto rotušės nedelio santuokų registravimo kambario į didesnę banketų salę.

Priešais vietą, kurioje šalia prezidento Fancois Hollande'o nuotraukos ir keturių vėliavų stovės Monpeljė merė Helene Mandroux, buvo pastatyti du krėslai jaunavedžiams.

Tikėtasi, kad ceremonijoje dalyvaus maždaug 500 svečių, apie ją pasauliui praneš daugiau nei 230 Prancūzijos ir užsienio žurnalistų iš daugiau nei 100 žiniasklaidos priemonių. Paskutinės akreditacijos šią savaitę buvo išduotos Kinijos ir Ukrainos žurnalistams.

„Esame 14-oji šalis, įteisinusi gėjų santuokas“, - anksčiau sakė H. Mandroux.

„Galbūt čia yra tiek daug žurnalistų todėl, kad juos nustebino priešininkų reakcija. Jie buvo priblokšti, kad toks smurtas gali kilti žmogaus teises ginančioje šalyje“, - kalbėjo merė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.