JAV grasinimas privertė pasipustyti padus

Vašingtonas, regis, pasiryžęs agresyviai persekioti informaciją apie slaptas JAV žvalgybos sekimo programas nutekinusį Edwardą Snowdeną. Spaudimas didelis – vyras jau nutarė sprukti iš viešbučio Honkonge, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis BBC ir „Reuters” informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-06-12 08:15, atnaujinta 2018-03-05 15:37

Kongresas sutaria nors vienu klausimu. Tiek respublikonai, tiek demokratai reikalauja, kad Honkongas tuoj pat išduotų JAV E. Snowdeną, nutekinusį sensacingą informaciją apie Amerikos žvalgybos sekimo programas.

Tiesa, 29 metų technologijų ekspertas šiuo metu yra dingęs – vos atskleidęs savo tapatybę jis paskubėjo išsiregistruoti iš viešbučio Honkonge.

JAV valdžia nusiteikusi agresyviai ir leidžia suprasti, kad kitų šalių atsisakymas išduoti E. Snowdeną bus priimtas kaip piktybinis trukdymas teisingumui.

Bėglį kaltina išdavyste

E. Snowdenas akimirksniu tapo didvyriu skaidrumo šalininkams, kai atskleidė, kad JAV nacionalinė saugumo agentūra stebi internautų veiklą visame pasaulyje ir renka duomenis apie asmenų pokalbius telefonu.

Kongrese iš pradžių dar buvo girdėti protestų dėl tokios žvalgybininkų veiklos. Bet įtakingiausi įstatymų leidėjai kaip išdavystę įvardijo būtent E. Snowdeno veiksmus.

Štai Kalifornijos senatorė demokratė Dianne Feinstein, kuri yra Senato nuolatinio žvalgybos komiteto pirmininkė, pareiškė, kad JAV institucijos jau pradėjo aktyvius teisinio persekiojimo veiksmus prieš E. Snowdeną.

„Tikiuosi, jog seksime E. Snowdeną iki pasaulio krašto, kad perduotume jį teisingumui”, – pridūrė ir respublikonas Lindsey Grahamas.

Signalai – nepalankūs

Išskirtinis dėmesys – Honkongui. E. Snowdenas teigė čia pabėgęs dėl šios Kinijos specialiosios administracinės teritorijos dėmesio ir pagarbos žmogaus teisėms bei demokratijai.

Tačiau JAV politikai netruko pabrėžti, kad Honkongo ekstradicijos sutartis su JAV galioja jau ilgiau nei dešimtmetį.

Be to, Honkonge įtakinga Kinija, o Pekinas kažin ar nori susigadinti santykius su Vašingtonu. Kalifornijoje savaitgalį įvyko sėkmingas JAV prezidento Baracko Obamos ir Kinijos lyderio Xi Jinping’o susitikimas.

Lyg tyčia įtakinga Honkongo politikė Regina Ip pažymėjo, kad E. Snowdenui vertėtų palikti miestą, nes valdžia „įpareigota vykdyti susitarimų su JAV sąlygas”. Taigi – ir dėl bėglių ekstradicijos.

Kur nusidrieks maršrutas?

Turbūt nenuostabu, kad Honkonge E. Snowdenas nusprendė palikti bent jau viešbutį, kuriame buvo apsistojęs pastarąsias tris savaites.

Juolab kad viešbutį pagal lempos, kuri yra matoma nufilmuotame dienraščio „The Guardian” pokalbyje su E. Snowdenu, formą nustatė Vakarų žurnalistai. Pasirodė, kad amerikietis gyveno viešbutyje „The Mira”.

Koks tolesnis jo maršrutas, neaišku. Neatmetama, kad E. Snowdenas bandys prisiglausti kurios nors jo istorijai neabejingos šalies konsulate.

Štai Rusija, kurios konsulatas yra Honkonge, jau paskelbė, kad jei E. Snowdenas pasiprašytų politinio prieglobsčio Rusijoje, jo prašymas būtų svarstomas.

„Veiksime pagal faktą. Jeigu toks prašymas bus gautas, jis bus svarstomas”, – dienraščiui „Komersant” sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Paviešinimų bus daugiau

Britų dienraščio „The Guardian” žurnalistas Glennas Greenwaldas, į kurį su slapta žvalgybos informacija kreipėsi E. Snowdenas, vakar pareiškė, kad nutekintuose dokumentuose yra dar daug sensacingų duomenų.

„Per kelias artimiausias savaites ir mėnesius išgirsime gerokai daugiau svarbių faktų, kurie dar nėra atskleisti”, – teigė G. Greenwaldas.

Žurnalisto teigimu, „The Guardian” vadovybė dar sprendžia, kada paskelbti naujus rašinius apie E. Snowdeno dienraščiui nutekintų dokumentų turinį.

„Jo perduotuose dokumentuose slypi dešimtys istorijų, o mes ruošiamės išanalizuoti kiekvieną jų”, – pabrėžė G. Greenwaldas.

Žurnalistas, „The Guardian” rašantis iš Brazilijos, yra trijų knygų autorius. Jose G. Greenwaldas rašo, kad JAV vyriausybė trypia piliečių teisę į privatumą dėl nacionalinio saugumo.

Vis dėlto nei E. Snowdenui, nei G. Greenwaldui nepalankus faktas, kad dauguma amerikiečių palaiko JAV vyriausybės programas, pagal kurias renkami duomenys apie pokalbius telefonu, siekiant užkirsti kelią galimiems teroro išpuoliams.

„The Washington Post” ir sociologinių tyrimų agentūros „Pew Research Center” užsakymu atlikta apklausa parodė, kad 56 proc. amerikiečių priimtini NSA veiksmai. Programa nepriimtina 41 proc. respondentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.