Susitikimą temdo šnipinėjimo tema

Garbūs pasaulio šalių delegatai, vakar suskridę į Didžiojo aštuoneto (G8) susitikimą Šiaurės Airijoje, negali jaustis saugūs. Dienos šviesą pasiekė žinia, kad britai nesidrovi savo svečių begėdiškai sekti, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „The Guardian”, „EUObserver.com” ir ELTA informacija.

D. Camerono (kairėje) ir V. Putino susitikimo išvakarėse buvo paviešinta, kad britų žvalgyba klausėsi slaptų pasaulio lyderių pokalbių.<br>AP
D. Camerono (kairėje) ir V. Putino susitikimo išvakarėse buvo paviešinta, kad britų žvalgyba klausėsi slaptų pasaulio lyderių pokalbių.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2013, 8:20 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:30 AM

Skandalingą informaciją renginio išvakarėse paviešino britų leidinys „The Guardian”. Jo šaltinis – amerikietis Edwardas Snowdenas, kuris anksčiau šį mėnesį pasaulį sukrėtė žinia apie tai, kaip JAV užsiima milijonų paprastų žmonių šnipinėjimu.

Buvęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) techninis asistentas leidiniui perdavė keletą dokumentų, pažymėtų grifu „visiškai slaptai”. Iš jų paaiškėjo, kad elektroninę žvalgybą vykdantis britų Vyriausybės ryšių štabas (GCHQ) 2009 metais buvo parengęs tikrus spąstus Londone viešėjusiems aukštiems užsienio pareigūnams.

Sekimas realiu laiku

Tuomet į Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimus balandžio ir rugsėjo mėnesiais atvykę pasaulio lyderiai buvo kviečiami lankytis specialiai įrengtose interneto kavinėse.

Jas įrengė britų žvalgybos tarnybos, gavusios tuometės Gordono Browno leiboristų vyriausybės palaiminimą.

Tokioje kavinėje prisijungęs prie savo elektroninio pašto jo šeimininkas britų šnipams atskleisdavo savo prisijungimo duomenis.

Žmogaus laiškai būdavo perskaitomi tuo pačiu metu, kai tai darydavo jis ar net anksčiau, tačiau jis to nepastebėdavo.

Ataskaitoje nurodoma, kad pavogti elektroninio pašto adresų prisijungimo duomenys leis laiškus skaityti ir po G20 suvažiavimo.

Suvažiavimo metu britai taip pat sėkmingai skverbėsi į išmaniuosius telefonus „BlackBerry”, kuriuos yra pamėgusi pasaulio politikos grietinėlė.

Negana to, jų pokalbiai ir susirašinėjimas per „BlackBerry” buvo sekamas beveik realiu laiku. Visa ši informacija pasirodydavo ant 15 kvadratinių metrų dydžio ekrano GCHQ operacijų centre. Tą patį vaizdą savo monitoriuose matydavo ir paromis be pertraukų dirbantys 45 analitikai.

Pranašumas derybose

„Tai pirmas kartas, kai analitikai galėjo matyti gyvą vaizdą, kas su kuo kalbasi. Ši informacija nuolat ir automatiškai atsinaujindavo”, – apibūdinta operacijos sėkmė nutekintuose dokumentuose.

Juose taip pat pažymima, kad analitikai apie išgirstus pokalbius tuojau pat informuodavo britų atstovus G20 susitikimuose. Žinodami tikrąją kolegų iš užsienio poziciją, jie per derybas įgaudavo pranašumą.

„Kai žvalgybos duomenys gaunami realiu laiku, juos pritaikyti galima jau po minutės ar valandos”, – apibūdinama naujovė.

Skandalo užkluptas Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas pirmadienį atsisakė komentuoti nutekintus dokumentus.

Pinklėse – ir D. Medvedevas

Minėtas ataskaitas studijavę „The Guardian” žurnalistai taip pat pranešė, kad per G20 susitikimą Jungtinėje Karalystėje dirbantys JAV žvalgybos agentai klausėsi Londone viešėjusio Rusijos prezidento pokalbio su Maskva.

Kiek vėliau JAV Nacionalinė saugumo agentūra parengė pranešimą apie D. Medvedevo pokalbius ir jį išplatino savo svarbiausių sąjungininkų – britų, australų, kanadiečių, naujazelandiečių žvalgyboms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.