Lenkijos ūkininkai galvijus šėrė antibiotikais, kurie sukelia vėžį

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Kai kurie fermeriai prisipažino duodantys galvijams antibiotiką metronidazol, kuris žmonėms sukelia vėžį.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Kai kurie fermeriai prisipažino duodantys galvijams antibiotiką metronidazol, kuris žmonėms sukelia vėžį.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jun 20, 2013, 7:17 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:01 AM

Sparčiai mažėjančiam lenkiškos mėsos eksportui suduotas dar vienas demaskuojantis smūgis. Televizija „TVN“ apkaltino vietos fermerius, jog auginamus galvijus bei paukščius masiškai šeria draudžiamais ar net žmonių sveikatai kenkiančiais antibiotikais.

Slapta kamera nufilmuotus faktus, jog ūkininkų veiklą privalantys kontroliuoti veterinarai patys pelnosi iš nelegalios antibiotikų prekybos „TVN“ įvardijo, kaip mėsos pramonėje veikiančios mafijos įrodymą.

Apie tokios mafijos egzistavimą televizija „TVN“ sukūrė triejų dalių reportažą, kurio jau pirmoji dalis, parodyta trečiadienio vakaro programoje „Dėmesio“, sukėlė didžiulį skandalą visuomenėje.

Pirmoje reportažo dalyje žurnalistė Edyta Krzeniak prisipažino kelis mėnesius tyrusi redakciją pasiekusius gandus apie antibiotikų prekybos klestėjimą fermose.

Ūkininke bei vaistininke apsimetusi žurnalistė apsilankė pas 25 fermerius, iš kurių tik vienas atsisakė pirkti siūlomų antibiotikų.

Minėtas fermeris pareiškė, jog savo mėsą parduoda ES rinkai, ir visus vaistus duoda tik raštiškai rekomendavus veterinoriui, pas kurį moterį ir pasiuntė.

Taip privalėję pasielgti kiti ūkininkai E. Krzeniak priekaištavo, jog ši antibiotikus siūlo pirkti kilogramais, o ne maišais, ir nereikalavo jokių vaistų legalumo dokumentų. Žurnalistė slapta nufilamavo ir pokalbius su veterinarais, kurie pelnosi iš prekybos antibiotikais, šiuos siūlydami šerti sveikiems gyvūliams kaip augimo stimuliatorius.

Tokiam tikslui antibiotikus galvijams ir paukščiams duoti Lenkijoje, įgyvendinant ES direktyvas, yra uždrausta nuo 2006 metų. Žurnalistė demaskavo, jog kai kurie veterinorių bei ūkininkų vardijami antibiotikai yra net neregistruoti ES, nes nelegaliai tiekiami iš Kinijos.

Kai kurie fermeriai prisipažino duodantys galvijams antibiotiką metronidazol, kuris žmonėms sukelia vėžį.

E. Krzeniak kalbinti ūkininkai teigė, jog tik vienas kitas veterinorius nepaperkamai gilinasi ar mėsoje nėra antibiotikų, o kiti yra „sutariami“ ir net patys siūlo nelegalių vaistų.

Žurnalistė tokią situaciją įvardino mafijine, nes esą iš to pelnosi tiek ūkininkai, tiek kontrolieriai, ir niekas nėra suinteresuotas užbaigti sukčiavimus.

Lenkijos žiniasklaidoje pasisakę ekspertai priminė, jog pirmieji masiškai antibiotikus gyvuliams ėmė duoti JAV fermeriai, nustatę, jog tai didina pelną, nes apsaugo gyvulius nuo ligų ir tuo pačiu greitina jų augimą. Primenama ir tai, jog daugumoje Lenkijos fermų galvijai ir paukščiai auginami labai ankštose patalpose, susispaudę, o tai skatina įvairių ligų plitimą.

Primenamas ir naujausias Jungtinės Karalystės medikų mokslininkų pareiškimas, jog gyvuliams reiktų iš vis uždrausti duoti antibiotikus. Mat per maistą į žmonių organizmą patekę antibiotikai padeda vystytis šiems vaistams atspariomss bakterijoms. Savo siūlymą mokslininkai paskelbė po to, kai išsiaiškino, jog karvės piene esantys antibiotikai žmones daro atsparius meticilinui.

Jungtinėje Karalystėje labai sparčiai daugėja atvejų, kai žmonių organizmo nebeveikia jokie antibiotikai. Dar prieš šešis metus tokių atvejų pasitaikydavo per metus vos penki, o pernai jau buvo virš tūkstančio.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, per metus ES dėl to, jog į organizmą patenka bakterijų, atsparių antibiotikams, miršta 25 tūkst. žmonių.

Komentuodami televizijos „TVN“ reportažą Lenkijos internautai mafijine vadina ir Žemės ūkio ministerijos valdininkus, kurie esą nesugeba kontroliuoti nei ūkininkų, nei veterinorių. Maisto eksporto didinimu suinteresuoti valdininkai esą pataikauja ūkininkams bei gamintojams, ir slopina kylančius skandalus dėl prastos kokybės.

Todėl buvo numarinta ir nepasimokyta iš techninės druskos dėjimo į gaminius, kiaušinių miltų gamybos iš supuvusių kiaušinių, dvėselienos perdirbimo į dešras, arklienos maišymą į jautieną bei kitų skandalų. Įpykę komentatoriai net siūlo atgaivinti sovietmečiu buvusią kontrolės sistemą, kuri esą žymiai griežčiau prižiūrėjo gyvulių augintojus

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.