Rusijoje sudužusio sraigtasparnio pilotas nepaisė saugaus aukščio

Jakutijos Ypatingųjų situacijų ministerijos gelbėtojams ir savanoriams iki šiol nepavyko rasti antradienį kalnuose sudužusio sraigtasparnio Mi-8, kuriuo skrido 28 žmonės. Paieškas apsunkina blogos oro sąlygos. Plaukia viena kitai prieštaraujanti informacija apie sraigtasparnio buvimo vietą ir apie žuvusiųjų skaičių, rašo newsru.com.

Sraigtasparnis Mi-8 gali lengvai pakilti į 4 km aukštį, bet pilotas patingėjo pakilti virš 1 km kalnų.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Sraigtasparnis Mi-8 gali lengvai pakilti į 4 km aukštį, bet pilotas patingėjo pakilti virš 1 km kalnų.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2013, 3:50 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 11:35 PM

Pilotas bendrauja telefonu

Taigoje, kalnuose nėra kelių, vietovę gaubia rūkas, debesuota. Gelbėtojams pavyko rasti vietovę, kurią nurodė gyvas likęs sraigtasparnio pilotas, kuris susisiekė su dispečeriais netrukus po avarijos. Bet katastrofos požymių ten nepavyko rasti. Susisiekęs telefonu pilotas nurodė kitas galimas sudužusio sraigtasparnio koordinates.

„Avariją patyrusio sraigtasparnio Mi-8 vadui naktį pavyko susisiekti palydoviniu telefonu, dėl to buvo patikslintos orlaivio, sudužusio Ust Jansko rajone, koordinatės“, – pranešė Rusijos Tolimųjų Rytų regioninio centro Ypatingųjų situacijų ministerijos atstovas.

Su sraigtasparnio vadu periodiškai pavyksta susisiekti, bet jo telefono akumuliatorius senka.

Nustatyta, kad sraigtasparnis yra maždaug už 36 km nuo Deputatskio kaimo. Anksčiau jo buvo ieškoma už 45 km.

Vaikai grįžo iš atostogų

Skiriasi pranešimai apie žuvusiųjų skaičių. Pradžioje buvo pranešta apie 15 aukų, vėliau apie 23. Trečiadienio rytą Jakutijos valdžios atstovai patvirtino, kad išgyventi pavyko tik trims ekipažo nariams ir moteriai su vaiku.

„Polar Airlines“ sraigtasparniu Mi-8 keleiviai buvo skraidinami iš rajono centro Deputatskio į tolimas, už poliarinio rato esančias Kazačje ir Ust Jansko gyvenvietes. Pagrindiniai keleiviai buvo 11 vietinių vaikų, tarp kurių du buvo visiškai maži, gimę birželį ir netgi dar nespėję gauti vardų.

Dauguma vaikų grįžo iš vasaros poilsio Didžiojoje žemėje, juos lydėjo jų tėvai. Taip pat lėktuve buvo keletas regiono valdininkų, tarp jų – pirmasis Jakutijos Valstybinės asamblėjos pirmininko pavaduotojas ir vietinio „Vieningosios Rusijos“ frakcijos padalinio vadovas Aleksandras Morozkinas ir buvęs prezidento administracijos ir Jakutijos vyriausybės vadovas, UAB „Respublikinė investicinė kompanija“ generalinis direktorius Viktoras Jemifovas. Turimais duomenimis, jie skrido į tolimus kaimus „priešrinkiminiais reikalais“. Rugsėjo 8 d. Jakutijoje bus renkami deputatai į vietos parlamentą, rajonų vadovai.

Pilotas prisiėmė kaltę

Praėjus maždaug pusvalandžiui po pakilimo iš Deputatskio, sraigtasparnio pilotas palydoviniu telefonu susisiekė su dispečeriu ir papasakojo apie avariją. Turimais duomenimis, Mi-8, skrisdamas per kaimą iš šiaurės atitveriančią kalnų juostą, pakliuvo į oro srovę, tapo nevaldomas ir uodegos sraigtu užkliudė kalną, tada krito ant žemės ir užsidegė.

Sraigtasparnį pilotavo patyręs pilotas Michailas Belkovas, Jakutijoje pradirbęs beveik 30 metų. Antrasis pilotas Inokentijus Banderovas ir borto mechanikas Michailas Slepcovas taip pat turėjo solidžią skrydžių patirtį šiaurinėse platumose. Tačiau pilotas, kalbėdamas su dispečeriu, faktiškai prisipažino esąs kaltas dėl katastrofos.

Oro srovės, atsirandančios vėjui aplenkiant kalnų viršūnes, kalnuose ne toks ir retas reiškinys. Atsižvelgiant į šią aplinkybę, Rusijos aviacijos taisyklėse pilotams nurodoma skrendant kalnuota vietove laikytis saugaus aukščio – ne mažiau kaip 600 m virš kliūties. Mi-8, galintis pakilti į 4 km aukštį, galėjo be jokių problemų pakilti virš neaukštų, apie 1 km aukščio Jakutijos kalnų. Bet daugelis šiaurėje dirbančių pilotų neatsižvelgia į šią normą, taupydami degalus ir laiką, ir nepakyla į reikalaujamą aukštį.

Dėl sraigtasparnio avarijos iškelta baudžiamoji byla.

Gelbėtojai tęsia paieškas. Vietiniai savanoriai gelbėtojai apžiūri vietovę dviem visureigiais, kita gelbėtojų ir medikų komanda atvyko sraigtasparniu. Trečiadienio rytą į paieškas įsijungė dar pora gelbėtojų grupių, laukiama atvykstant ir daugiau.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.