Iš Graikijos vis plūsta protų upė

Alexia Papaioannou – geriausia Graikijos abiturientė. Nors jos išskėstomis rankomis ir laukė prestižiniai šalies universitetai, mergina pasirinko studijas Vokietijoje. Tokių netekčių Atėnuose – daugybė.

Mokyklas baigę jauni graikai vis dažniau renkasi studijas ne gimtinės, o užsienio šalių universitetuose.
Mokyklas baigę jauni graikai vis dažniau renkasi studijas ne gimtinės, o užsienio šalių universitetuose.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 4, 2013, 9:23 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 11:04 PM

Kiekvienų metų liepą tūkstančiai jaunų ambicingų graikų prakaituoja pildydami stojimo į universitetus formas. Daugeliui jų svajonė studijuoti teisę ar mediciną taip ir liks svajonė.

17-metė A. Papaioannou – ne iš tokių. Mokyklą tobulai baigusiai merginai iš Atėnų atviros prestižiškiausios Graikijos akademinės institucijos, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „Der Spiegel” ir AP.

Tačiau gabioji graikė turi kitokių planų. Ji siekia studijuoti teisę Heidelberge arba Miunchene ir jau užsitikrino stipendiją iš Vokietijos akademinių mainų tarnybos.

Šalis pasirinkimo nesmerkia

Graikijos žiniasklaida gal ir ne pašėlo, bet tikrai sukruto. Esą Alexios sprendimas Graikiją iškeisti į Vokietiją liudija, kad sunkiai serganti šalies ekonomika nesugeba išlaikyti šviesiausių tautos protų.

Druskos ant žaizdos dar užbėrė ir faktas, kad Alexia keliaus mokytis į Vokietiją – valstybę, kurią graikai kaltina dėl pastaraisiais metais primestų skausmingų taupymo priemonių.

„Geriausia mokinė emigruoja! – rėkė antraštė konservatyvios pakraipos dienraštyje „Kathimerini”. – Toks Alexios sprendimas labai nemalonus.”

Į diskusiją netrukus įsitraukė ir skaitytojai. Daugelis jų Alexios dėl tokio žingsnio nekaltino, tik vienas internautas neišlaikė: „Kas toliau? Darbas Tarptautiniame valiutos fonde?”

Vis dėlto kita komentatorė užstojo jaunąjį talentą: „Ji pasirinko teisingai. Nėra jokios priežasties likti paskutinėje Europos bananų respublikoje.”

Apsispręsti padėjo nedarbas

Alexia puikiai žinojo, kad Graikijos visuomenė yra tiesiog pašėlusi dėl stojamųjų egzaminų į universitetus. Kad geriausi mokiniai dažnai tampa kone popžvaigždėmis.

Tačiau mergina tikrai nesitikėjo kone kasdien matyti savo veido pirmuosiuose dienraščių puslapiuose. Ji taip pat nuolat kviečiama pasirodyti televizijos laidose.

„Atvirai kalbant, buvau visiškai priblokšta dėl tokio žiniasklaidos susidomėjimo”, – A. Papaioannou prisipažino vokiečių savaitraščiui „Der Spiegel”.

Alexia teigia jau pavargusi aiškinti, kad studijuoti į Vokietiją persikrausto daugiausia dėl asmeninių priežasčių.

„Juk aš jau kalbu vokiškai – lankiau privačią vokišką mokyklą Atėnuose. Myliu Vokietiją, ten turiu daug draugų, be to, noriu patirti, ką reiškia gyventi ir mokytis svetur”, – teigia mergina.

Tiesa, ji netrukus pripažįsta, kad apsispręsti jai padėjo ir ekonominė krizė Graikijoje, taip pat didžiulis jaunimo nedarbas: „Dar pernai maniau, kad liksiu Graikijoje, bet mano nuomonė pasikeitė.”

Į Vokietiją plūsta tūkstančiai

Kartu su Alexia nuomonę anksčiau pakeitė ir tūkstančiai kitų graikų, kurie jau studijuoja užsienyje. Kaip skelbia Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija, šiuo metu kitų šalių universitetuose užsiregistravę daugiau negu 50 tūkst. studentų iš Graikijos.

7 tūkst. jų kremta mokslus būtent Vokietijoje. Į šią Europos milžinę pernai emigravo apie 34 tūkst. graikų, todėl nenuostabu, kad vokiečių kalbos kursai Graikijoje šiuo metu ypač paklausūs.

Prieš krizę graikai studijuoti į užsienį vykdavo tik neįstoję į vieną pagrindinių universitetų Graikijoje.

Bet dabar tarptautinis išsilavinimas jau yra tapęs bilietu į geresnį gyvenimą – tėvai studentus net ragina po studijų likti užsienyje.

Tiesa, Alexios tokia perspektyva nevilioja.

„Tikrai noriu vieną dieną grįžti į Graikiją. Negaliu pasakyti kada, bet noriu grįžti ir padėti savo šaliai”, – sakė gabi mergina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.