Ispanų lyderis – kyšininkas?

Ispanijos premjerui Mariano Rajoy matyt nepavyks išlipti sausam iš korupcijos skandalo. Jo partijos iždininku dirbęs Luisas Barcenasas prisipažino savo ranka pildęs juodosios buhalterijos knygą, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Reuters”, BBC,  informacija.

Ispanijos premjerui M. Rajoy teks teisintis dėl juodosios buhalterijos.<br>AP
Ispanijos premjerui M. Rajoy teks teisintis dėl juodosios buhalterijos.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 10, 2013, 8:14 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 4:40 AM

Apie konservatyvios Liaudies partijos galimai turimą slaptą fondą ispanai sužinojo dar sausio pabaigoje. Tuomet kairiųjų pažiūrų dienraštis „El Pais” paskelbė ranka surašytų sąskaitų kopijas.

Pagal jas įvairios statybos kompanijos kas 3–6 mėnesius Liaudies partijos valdininkams vis atseikėdavo tam tikrą sumą pinigų. Per metus išmokos siekdavo 25 tūkst. eurų. O tarp esą pasipelniusių buvo ir pats M. Rajoy.

Sužlugdė politinę karjerą?

Spėliota, kad pats L. Barcenasas buvo suinteresuotas, kad ši informacija pasiektų žiniasklaidą. Mat sausio viduryje jam buvo pateikti kaltinimai dėl neteisėtai Šveicarijos banke laikomų 22 mln. eurų.

Tuomet liaudininkai bandė aiškinti, kad asmeninės L. Barcenaso sąskaitos nėra susijusios su partijos veikla. Ir už šį atsiribojimą galimai sulaukė keršto.

Spaudoje pasirodžius informacijai apie slaptuosius mokėjimus, kuriuos vykdė būtent L. Barcenasas, buvęs iždininkas vadintas „žmogumi, kuris sužlugdė M. Rajoy politinę karjerą”.

Nedeklaravo stambios sumos

O vakar L. Barcenasas buvusiam bendražygiui sudavė dar vieną smūgį. Liberalių pažiūrų dienraštis „El Mundo” vėl išspausdino ištraukas iš juodosios buhalterijos knygos ir pranešė, kad originalius įrašus dar pirmadienį perdavė šalies Aukščiausiajam teismui.

Juose nurodoma, kad M. Rajoy nelegalią algą gavo 1997, 1998 ir 1999 metais, kai ėjo ministro pareigas Jose Marios Anzaro vyriausybėje. 1998-aisiais M. Rajoy kišenę esą papildė 2,1 mln. pesetų – 12 tūkst. 600 eurų. Šie pinigai buvo nedeklaruoti ir neapmokestinti.

Valdančioji Liaudies partija vakar toliau tvirtino, kad nė vienas jos narys negavo atlyginimų vokeliuose.

„El Mundo” nepranešė, kaip šie dokumentai atsirado jų rankose. Tai esą galėjo padaryti ir L. Barcenasas.

Paneigimų atsisakė

Sekmadienį dienraštis „El Mundo” paskelbė interviu su buvusiu Liaudies partijos iždininku.

Šis pokalbis įvyko dar praėjusį mėnesį, likus kelioms dienoms iki kardomojo įkalinimo pritaikymo L. Barcenasui. Jo korupcijos bylą tiriantys pareigūnai manė, kad būdamas laisvėje vyras gali daryti įtaką liudininkams, sunaikinti įrodymus arba pabėgti.

Buvęs valdininkas tiriamas ir dėl nelegalių sandėrių su verslininkais, kurie finansuodavo Liaudies partijos rinkimų kampanijas mainais į politikų duoklę.

L.Barcenasas kaltinamas ne tik korupcija, bet ir pinigų plovimu, mokestiniu sukčiavimu ir papirkinėjimu.   Anksčiau apsukrusis partijos buhalteris neigė, kad sausio mėnesį „El Pais” išplatinti įrašai yra jo. Tačiau interviu „El Mundo” iždininkas prisipažino melavęs.

Jis patikslino, kad tai buvo ištraukos iš jo pildytų dokumentų, kuriuose kaupta detali informacija apie nelegalų partijos finansavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.