Šiaurės ir Pietų Korėjos susitikimas dėl pramonės zonos baigėsi be susitarimo

Pietų Korėjos pareigūnai teigia,

Kesongo pramonės regionas - specialus administracinis rajonas Šiaurės Korėjoje.<br>AP asociatyvi nuotrauka
Kesongo pramonės regionas - specialus administracinis rajonas Šiaurės Korėjoje.<br>AP asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 10, 2013, 6:00 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 4:00 AM

Abi šalys sutarė tik vėl susitikti liepos 15 dieną. Trečiadienį surengus net kelis susitikimus nepavyko išspręsti nesutarimų, bet abi šalys tvirtina, kad pramonės komplekso darbą reikia atnaujinti.

Antradienį nedidelė pietų korėjiečių komanda nuvyko į Šiaurės Korėją patikrinti ryšių ir elektros linijas. Tai buvo pirmas kartas per du mėnesius, kai pietų korėjiečiai įžengė į Kesongo kompleksą. Trečiadienį formaliose derybose dalyvavo apie 100 žmonių iš Pietų Korėjos delegacija, kurią sudarė vyriausybės pareigūnai ir verslininkai bei inžinieriai.

Kesongo pramonės regionas - specialus administracinis rajonas Šiaurės Korėjoje. Regione kartu su Pietų Korėja buvo įkurtas Kesongo pramonės parkas. Kesongo pramonės zona yra laikoma pagrindiniu Pchenjano pajamų šaltiniu. Tačiau balandžio pradžioje Šiaurės Korėja atšaukė iš ten darbininkus, kai šalies santykiai su Pietų Korėja smarkiai pablogėjo po vasario 12 d. įvykdyto branduolinio bandymo.

Nuo tada veikla zonoje, kur daugiau nei 120 Pietų Korėjos gamintojų įdarbino apie 53 tūkst. Šiaurės Korėjos gyventojų, buvo visiškai sustabdyta pirmą kartą per visą dešimtmetį, kai įgyvendinamas šis projektas. Abi šalys dėl veiklos Kesonge sustabdymo kaltina viena kitą. Dabar Pietų Korėja prieš atnaujinant veiklą reikalauja garantijų.

Susitarė rengti derybas dėl šeimų suvienijimo Šiaurės ir Pietų Korėja trečiadienį iš principo susitarė surengti derybas dėl Korėjos karo išardytų šeimų susijungimo programos atnaujinimo, nors atskirai vykstančiose diskusijose dėl bendrai valdomo pramonės komplekso pakartotinio atidarymo pažangos nepasiekta. Šiaurės Korėja taip pat pasiūlė atnaujinti oficialias derybas dėl sustabdytų kelionių per sieną atnaujinimo, ši žinia buvo perduota per pasienio paliaubų zonoje esančią Panmundžomo gyvenvietę, nurodė Korėjos suvienijimo ministerija. Pasak pranešimo, Pchenjanas norėtų surengti derybas dėl kelionių liepos 17 dieną ir siūlo surengti Raudojo Kryžiaus susitikimą dėl karo išblaškytų šeimų suvienijimo liepos 19 dieną. Abi šalys galėtų susitikti Kumgango kalnų kurorte arba Kesongo pramoniniame komplekse. Trečiadienį vykusiame susitikime dėl Kesongo komplekso pakartotinio atidarymo rezultatų nedavė, tačiau abi šalys susitarė kitą pirmadienį rengti dar vieną susitikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.