Aptarinėjami penki galimi JAV bėglio E. Snowdeno maršrutai iš Maskvos

Kol kas nežinoma, kurios valstybės prieglobsčio pasiūlymą priims JAV žvalgybos paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas. Jis Maskvos oro uoste įstrigęs jau beveik tris savaites.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-11 21:08, atnaujinta 2018-03-03 03:07

Dar sudėtingesnis klausimas – kaip amerikietis galėtų nusigauti iki pasirinktos valstybės.

Netgi Bolivijos prezidento Evo Moraleso lėktuvas buvo priverstas netikėtai leistis Austrijos sostinėje Vienoje, kai Prancūzija, Italija, Ispanija ir Portugalija neleido jam skristi per jų oro erdvę dėl įtarimų, kad orlaivyje gali būti E. Snowdenas.

Todėl JAV žvalgybos darbo detales nutekinęs amerikietis greičiausiai vengtų skristi per Vašingtonui draugiškas šalis.

Anot leidinio „Washington Post“, E. Snowdenas gali rinktis vieną iš penkių skrydžių variantų, tačiau visi jie turi pliusų ir minusų. Tad gali būti, jog bėglys iš Maskvos išsikrapštys dar labai negreitai.

Ypač tikėtina, jog amerikietis savo kelionės tikslu pasirinktų Venesuelą.

Pirmas variantas

Šis maršrutas greičiausiai būtų rizikingiausias. E. Snowdenas galėtų Maskvoje įsėsti į komercinių oro linijų lėktuvą, skrendantį į Kubos sostinę Havaną, o iš šios skristi į Venesuelos sostinę Karakasą.

Tokiu atveju E.Snowdenui tektų viltis, kad jis nebus sučiuptas. Manoma, kad pasirinkęs šį variantą, amerikietis į komercinių oro linijų lėktuvą liptų prisidengęs netikru vardu. Taip pat tikėtina, kad jis apskritai sėstų į krovininį lėktuvą.

Šis skrydžio maršrutas greičiausiai driektųsi per JAV ir jos sąjungininkų oro erdvę: Kanadą, Norvegiją ir Švediją.

Pliusai. Šis maršrutas greičiausias, pigus ir paprastas.

Minusai. E. Snowdenui gali nepavykti pasprukti nepastebėtam. Jis ir pats puikiai žino apie JAV žvalgyboje dirbančių asmenų gebėjimus. Jeigu lėktuvui per kelionę kas nors nutiktų ir jis būtų priverstas leistis, E. Snowdenas atsidurtų spąstuose.

Antras variantas

E. Snowdeno skrydžio maršrutas būtų toks pat, kaip ir pirmuoju atveju. Tačiau ameriekietis nesislapstytų ir veiktų atvirai. Keliama versija, kad jis galėtų įsėsti į aukšto rango Venesuelos pareigūno, kad ir prezidento, lėktuvą ir mesti iššūkį Europos valstybėms: sustabdykite, jeigu galite.

Pliusai. Negali būti pričiuptas, jeigu nieko neslepi. O Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro daro drąsaus antiimperialisto, norinčio stoti prieš JAV, įspūdį.

Minusai. Jeigu Bolivijos prezidentas E. Moralesas nemalonioje situacijoje atsidūrė vien dėl įtarimų, kad jo lėktuve slepiasi E. Snowdenas, atvirai skristi su bėgliu gali būti dar rizikingiau.

Trečias variantas

Šis galimas E. Snowdeno maršrutas aptarinėtas jau daugybę kartų. Lėktuvas skristų per Arktį ir Atlanto vandenyną, vengdamas bet kokios kitos šalies, išskyrus Rusijos ir Venesuelos oro erdves. Skirtingais vertinimais, tektų nuskristi 11 000 – 11 143 kilometrus.

Pliusai. Tai būdas išvengti ekstradicijos į JAV, mat nereikėtų skristi per šalių, kurios svarstytų lėktuvo nutupdymo galimybę, oro erdvę. Greičiausiai tektų skristi privačiu lėktuvu.

Minusai. Brangu ir nesaugu. Nedaug lėktuvų gali nuskristi tokį didelį atstumą nenusileisdami pasipildyti degalų.

Be to, kompanijos, turinčios verslo reikalų su JAV, gali nenorėti E. Snowdeno rėmėjams nuomoti tokių lėktuvų dėl galimų nemalonumų.

Pabrėžiama, jog skrydžiai tarptautinėje oro erdvėje griežtai reguliuojami. Taip pat rasti įgulą, norinčią rizikuoti tokiu skrydžiu, gali būti sunku. O jeigu tektų dėl kokios nors priežasties pakeisti maršrutą arba skristi lėčiau dėl priešpriešinio vėjo, lėktuvas gali atsidurti JAV oro erdvėje.

Net jeigu skrydis ir būtų sėkmingas, orlaivio pilotams tektų laviruoti aplink kelias Karibų jūros salas, priklausančias JAV arba Jungtinės Karalystės teritorijoms.

Ketvirtas variantas

E. Snowdenas galėtų nusigauti į Rusijos miestą Kamčiatkos Petropavlovską, esantį Tolimuosiuose Rytuose. Iš šio miesto oro uosto į Lotynų Ameriką lėktuvai neskraido. Tačiau čia yra pakankamai ilgas pakilimo takas, tinkamas dideliems lėktuvams.

Bėglys sėstų į specialiai užsakytą lėktuvą, be nusileidimo skrendantį itin didelius atstumus. Per Ramųjį vandenyną būtų galima nuskristi į Nikaragvą, kuri yra arčiausiai Kamčiatkos Petropavlovsko.

Jeigu lėktuvas skristų per JAV oro erdvę, reikėtų įveikti 10 548 kilometrus. O jeigu JAV oro erdvės būtų vengiama, gali tekti įveikti daugiau nei 11 200 kilometrus.

Pliusai. Galima išvengti E. Snowdenui neparankių šalių oro erdvės.

Minusai. Šis skrydis būtų labai ilgas, reikėtų specialaus skrydžio ir specialaus lėktuvo. Tai kainuotų daug pinigų bei, kaip ir trečiuoju atveju, reikėtų rasti įgulą, norinčią rizikuoti.

Penktas variantas

E. Snowdenas galėtų aplenkti Europos šalis iš Maskvos skrisdamas į Irano sostinę Teheraną, o iš čia keliauti į Kiprą, smarkiai priklausomą nuo Rusijos. Iš Kipro netoli pasiekti Sudaną, o iš šios šalies būtų įmanoma nusigauti į Vakarų Afriką ir galiausiai į Lotynų Ameriką.

Pliusai. Nereikia leistis į brangią ir pavojingą kelionę per vandenynus. Didžiąją kelionės dalį, o gal ir visą kelionę, galima naudotis komerciniais skrydžiais.

Maršrutas driekiasi per Artimųjų ir Vidurio Rytų bei Afrikos šalis, kurios yra priešiškos JAV ir palaiko artimus santykius su Rusija. O Vakarų Afrikos šalyse vyrauja pernelyg didelė korupcija, kad E. Snowdenas būtų sulaikytas.

Minusai. Reikėtų skristi per Egiptą. Nors šioje šalyje aštrėja antiamerikietiškos nuotaikos, armija yra priklausoma nuo JAV pagalbos. Amerikiečiai šiuo metu ragina Baracko Obamos administraciją sustabdyti pagalbos tiekimą, todėl metas itin jautrus. Dėl to Kairas gali neleisti E. Snowdenui skristi per šalies oro erdvę.

Iš Vakarų Afrikos į Venesuelą nėra tiesioginių skrydžių. Tai reiškia, kad bėgliui reikėtų specialiai užsakyti reisą. Kitu atveju, jam tektų skristi per kitą Lotynų Amerikos šalį ir kirsti kelių šalių oro erdvę. Dalis jų gali pasiduoti įtikinėjimams nutupdyti lėktuvą su E. Snowdenu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?