Saudo Arabijos princesė iš tarnaitės atėmė pasą ir vertė ją vergauti

Ne visos princesės yra geros ir švelnios. Kartais jos labiau vertos piktos raganos vardo. Būtent tokia savo tarnaitei turėjo atrodyti Saudo Arabijos princesė Meshael Alayban. Trečiadienį Pietų Kalifornijos prokurorai 42 metų moteriai pateikė kaltinimus dėl prekybos žmonėmis. Kilmingoji arabė kaltinama gegužės mėnesį atsivežusi moterį iš Kenijos į JAV, atėmusi jos pasą ir vertusi ją tarnauti už 220 JAV dolerių mėnesinę algą.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Jul 11, 2013, 5:15 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 3:16 AM

Tarnaitė, kurios vardas nenurodomas, dirbo M. Alayban namuose Ervaine, Kalifornijos valstijoje. Ji plaudavo kambarius ir indus, gamindavo valgį, skalbdavo ir lygindavo drabužius be jokių laisvadienių.

Vienintelis atvejis, kai kenietė galėjo išeiti iš namų, buvo Alayban šeimos iškyla. Tąsyk ji turėjo nešti visus jų krepšius. Ji taip pat lydėdavo savo ponus pas bičiulius, kurie gyveno tame pačiame rajone.

„Tai ne ginčas dėl darbo sutarties. Kalba eina apie žmogų, kažkur laikomą prieš savo valią“, - sakė Orindžo apygardos prokuroras Tony Rackauckas. 70-metis teisininkas yra emigrantų iš Lietuvos anūkas.

Kol kas kaltinimai pateikti tik princesei M. Alayban, kuri yra Saudo Arabijos princo Abdulrahmano bin Nassero bin Abdulazizo al Saudo žmona. Kitų namiškių vaidmuo nusikaltime dar tiriamas.

Pranešama, kad karališkosios šeimos tarnaite afrikietė įsidarbino 2012 metų kovą Saudo Arabijoje, Alayban šeimos rūmuose. Bet vėliau iš jos buvo atimtas pasas ir ji versta dirbti po 16 valandų per parą.

Moteris iš Kenijos tikėjosi visai ko kito – pagal dvejų metų kontraktą su įdarbinimo agentūra ji turėjo gauti 1,6 tūkst. JAV dolerių per mėnesį atlyginimą ir dirbti po 8 val. per parą, penkias dienas per savaitę.

Pareigūnų susidomėjimo princesė sulaukė, kai neapsikentusi tarnaitė pasiskundė JAV tarnyboms dėl blogų darbo sąlygų – ilgų plušėjimo valandų ir mažo atlyginimo.

Amerikiečių pareigūnai sakė tuose pačiuose namuose radę dar 4 filipinietes, kurių pasus taip pat galimai pasisavino Alayban šeima.

Trečiadienį princesė stojo prieš Orindžo apygardos teismą ir teisėjas nurodė, kad ji galės būti paleista už 5 mln. JAV dolerių užstatą. Iki tol ji turės leisti dienas moterų kalėjime.

Pareigūnai baiminasi, kad paleista M. Alayban gali pabėgti, todėl teismas nurodė, jog paleista už užstatą moteris privalės dėvėti prietaisą su palydovinės navigacijos sistema ir neišvykti iš Orindžo.

Jeigu princesė bus pripažinta kalta, jai grės iki 12 metų kalėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.