Italijoje – vėl nauja muilo opera

Nors Silvio Berlusconi yra buvęs Italijos premjeras, jo įtaka šaliai vis dar didžiulė. Teismui žengus politikui nepalankų žingsnį, ne tik sustojo parlamento darbas – ant plauko pakibo visa vyriausybė. Remdamasis AP, „Reuters” apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

76 metų S. Berlusconi dėl amžiaus į kalėjimą nesėstų, bet jam iškeltos bylos drebina netvirtus valdžios pamatus.<br>AP
76 metų S. Berlusconi dėl amžiaus į kalėjimą nesėstų, bet jam iškeltos bylos drebina netvirtus valdžios pamatus.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 12, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 3:00 AM

Ši savaitė Italijoje ir vėl nerami. Šalyje aistras kelia augantys nuogąstavimai dėl klibančios Enrico Lettos vyriausybės, trečiadienį blokuoto parlamento darbo ir kalbų apie būtinus pirmalaikius rinkimus.

Ir taip netvirtą valdančiąją koaliciją visiškai iš vėžių gali išmušti buvusio šalies premjero S. Berlusconi byla.

Teismas nutarė paskubėti

S. Berlusconi ir jo „Laisvės tautos” partija rodo nepasitenkinimą Aukščiausiojo teismo sprendimu.

Teismas nutarė S. Berlusconi apeliaciją dėl nuosprendžio mokestinio sukčiavimo byloje svarstyti gerokai anksčiau negu tikėtasi – liepos 30-ąją.

Paprastai Italijos teismai dirba lėtai, todėl 76 metų ekspremjero advokatai tikėjosi, kad sprendimas bus priimtas tik po kelių mėnesių.

Tačiau Aukščiausiasis teismas pareiškė, kad iki to laiko vienam byloje iškeltų kaltinimų sueitų senaties terminas.

Teismas spręs, ar palikti galioti 4 metų kalėjimo bausmę ir draudimą S. Berlusconi 5 metus užimti valstybės postus už bendrininkavimą sukčiaujant dėl mokesčių televizijos imperijoje „Mediaset”. Pastarosios savininkas yra S. Berlusconi.

Žiniasklaidos magnatas kaltinamas tuo, kad naudodamasis savo kontroliuojamomis lengvatinių mokesčių kompanijomis išpūtė už televizijos teises sumokėtą kainą ir dalį pinigų skyrė neteisėtiems fondams įkurti.

S. Berlusconi dėl savo amžiaus nesėstų į kalėjimą.

Tačiau jei Aukščiausiojo teismo sprendimas būtų nepalankus, jis gali netekti valstybės posto – šiuo atveju parlamentaro mandato.

Sutriko valdžios darbas

S. Berlusconi nėra vyriausybės narys, tačiau jo vadovaujamos centro dešiniųjų „Laisvės tautos” partijos parama būtina vos tris mėnesius dirbančiam E. Lettos ministrų kabinetui.

Mat premjero centro kairiųjų Demokratinė partija neturi pakankamai paramos parlamente, kad kontroliuotų ir žemuosius, ir aukštuosius įstatymų leidėjų rūmus.

„Laisvės tautos” partijos svarba E. Lettai išryškėjo trečiadienį. Aukščiausiajam teismui gerokai paankstinus S. Berlusconi bylos svarstymo datą, buvusio ministro pirmininko sąjungininkai iškart susirinko aptarti tokio sprendimo.

O be jų valdančiosios koalicijos lyderiai negalėjo susitikti aptarti nepopuliaraus būsto mokesčio, teko sustabdyti ir abejų parlamento rūmų darbą.

Teismo sprendimas padidino įtampą vidaus rietenų draskomoje koalicijoje, kuri jau ir taip kritikuojama dėl nerangiai vykdomų reformų, reikalingų atsigavimui po recesijos skatinti.

Reikalauja pirmalaikių rinkimų

Dėl S. Berlusconi bylos sutrikdytu valdžios atstovų darbu itin piktinasi opozicijoje esantis „Penkių žvaigždžių judėjimas” ir jo lyderis Beppe Grillo.

B. Grillo tikina, kad Italija yra kaip greitpuodis, netrukus galintis sprogti. Jis paragino prezidentą Giorgio Napolitano kuo greičiau sušaukti rinkimus.

Jeigu S.Berlusconi nuosprendis mokestinio sukčiavimo byloje būtų paliktas galioti, pirmalaikių rinkimų norėtų ir kai kurie „Laisvės tautos” nariai. Tačiau E.Letta tikina, kad spartesniu žingsniu judantis teismas jo vyriausybei nepakenks.

Premjeras vilioja „Laisvės tautos” partiją pažadu, jog panaikins būsto mokestį, kuriam S. Berlusconi ir jo bendražygiai nepritaria.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.