Rusija leido E. Snowdenui likti šalyje, jei liausis viešinęs informaciją

Organizacijos "Human Rights Watch" atstovė Tatjana Lokšina teigė, kad jis ketina Rusijoje likti, kol pavyks išvykti į Lotynų Ameriką.

E. Snowdenas penktadienį Maskvos oro uoste susitiko su aktyvistų grupe.<br>„Reuters“
E. Snowdenas penktadienį Maskvos oro uoste susitiko su aktyvistų grupe.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2013-07-12 18:49, atnaujinta 2018-03-03 02:24

Organizacijos "Human Rights Watch" atstovė Tatjana Lokšina teigė, kad jis ketina Rusijoje likti, kol pavyks išvykti į Lotynų Ameriką.

E. Snowdenas negali išeiti iš oro uosto tranzito zonos be prieglobsčio dokumentų, galiojančio paso arba Rusijos vizos, ir pranešama, kad jis neturi nė vieno iš šių dokumentų. JAV išdavė E. Snowdeno arešto orderį ir paskelbė negaliojančiu jo pasą. Jis kaltinamas valstybinės nuosavybės vagyste ir šnipinėjimu. Bolivija, Nikaragva ir Venesuela pasiūlė E. Snowdenui prieglobstį.

Į susitikimą buvo pakviesti "Transparency International", "Human Rights Watch" (HRW) bei Jungtinių Tautų (JT) atstovai. Jame dalyvavo ir Rusijos vyriausybės įgaliotinis žmogaus teisių klausimais Vladimiras Lukinas.

Pats E. Snowdenas teigė, kad gavo prieblobsčio pasiūlymus iš 5 šalių.

„Ponas Snowdenas hipotetiškai galėtų likti Rusijoje, jeigu jis, pirma, visiškai atsisakytų veiklos, kenkiančios mūsų partneriams amerikiečiams ir JAV bei Rusijos santykiams, ir, antra, jei to paprašytų pats“, - sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas, kurį citavo Rusijos naujienų agentūros.

Jis priminė, kad E. Snowdenas „anksčiau jau buvo pranešęs apie pageidavimą likti Rusijoje“.

„Bet jis atsisakė nuo ketinimo, kai sužinojo sąlygas, pagarsintas Rusijos prezidento“, - pridūrė V. Peskovas.

„Kiek mums žinoma, jis laikė ir tebelaiko save kovotoju už žmogaus teises ir teisės ir demokratijos viršenybės gynėju, ir atsisakyti nuo šios veiklos jis – bent jau iki šiol - neketino“, - pažymėjo V. Peskovas.

Tuo tarpu kaip sakė advokatas Genris Reznikas, kuris dalyvavo tame susitikime su E. Snowdenu Maskvos oro uoste ir vėliau pasikalbėjo su reporteriais, bėglys „pažadėjo, kad nekenks Jungtinėms Valstijoms“.

Prašė perduoti žinią

Jungtinių Valstijų ambasada Rusijoje per vieną teisių gynimo aktyvistę perdavė žinią E. Snowdenui, kad jis turėtų būti patrauktas atsakomybėn, penktadienį sakė aktyvistė, kuri buvo susitikusi su garsiuoju bėgliu.

Tania Lokšina, kuri yra aukšto rango tyrėja „Human Rights Watch“ biure Maskvoje, po susitikimo su E. Snowdenu Maskvos Šeremetjevo oro uosto tranzitinėje zonoje žurnalistams sakė, kad prieš tą susitikimą sulaukė skambučio.

„Jie pasakė: ar galėtumėte perduoti JAV ambasadoriaus Michaelo McFaulo vardu, jog JAV valdžios pozicija yra ta, ... kad jis nėra teisių aktyvistas, nėra demaskuotojas, ... (o ta), kad jis pažeidė įstatymą ir todėl turi būti patrauktas atsakomybėn“, - sakė T. Lokšina.

Ji pridūrė, kad perdavė žinią E. Snowdenui per penktadienį įvykusį jo susitikimą su ja ir tuzinu kitų Rusijos teisių gynimo aktyvistų.

„Jis sakė suprantantis, kad būtent taip JAV valdžia mato situaciją. Jis kategoriškai nesutinka su šia prieiga“, - nurodė aktyvistė.

Tai, kad Jungtinės Valstijos taip susisiekė su T. Lokšina, „dar labiau įrodo, kad Jungtinių Valstijų vyriausybė persekioja p. Snowdeną ir todėl reiktų paremti jo teisę siekti prieglobsčio ir su juo sutikti“, sakoma slaptus dokumentus skelbiančios grupės „WikiLeaks“ pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.