Kitas NATO vadovas – Vokietijos gynybos ministras?

Vokietijos gynybos ministrui Thomui de Maiziere pastaruoju metu nelengva, bet jis gali sulaukti antrojo šanso Briuselyje. Savaitraščio „Der Spiegel“ teigimu, būtent šis pareigūnas yra laikomas pagrindiniu kandidatu tapti kitu NATO generaliniu sekretoriumi. Šiame poste Th. de Maiziere pakeistų daną Andersą Foghą Rasmusseną.

Vokietijos gynybos ministras Th. de Maiziere - favoritas pakeisti A. Foghą Rasmusseną NATO generalinio sekretoriaus pareigose.<br>AP
Vokietijos gynybos ministras Th. de Maiziere - favoritas pakeisti A. Foghą Rasmusseną NATO generalinio sekretoriaus pareigose.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-15 11:54, atnaujinta 2018-03-03 01:15

Namuose Th. de Maiziere atsidūręs po padidinamuoju stiklu. Jo vadovaujama ministerija neseniai buvo priversta nutraukti sutartį dėl bepiločių orlaivių įsigijimo – taip buvo iššvaistyta daugiau nei 500 mln. eurų iš mokesčių mokėtojų kišenių.

Be to, esti didelių finansinių ir kokybės problemų su ministerijos pastangomis įsigyti naikintuvų „Eurofighter“. Kiti ministerijos projektai taip pat tiriami vyriausybės finansininkų.

Visgi ministrui, priklausančiam kanclerės Angelos Merkel vadovaujamai Krikščionių demokratų sąjungai (KDS), regis, suspindo šviesa tunelio gale. Manoma, kad Th. de Maiziere yra vienas favoritų pakeisti A. Foghą Rasmusseną NATO generalinio sekretoriaus pareigose. A. Fogho Rasmusseno kadencija baigiasi 2014 metų vasarą.

„Der Spiegel“ šaltiniai Vokietijos gynybos ministerijoje ir NATO būstinėje Briuselyje leido suprasti, kad 59 metų Th. de Maiziere gali iškelti savo kandidatūrą į svarbų postą po šio rudens federalinių rinkimų Vokietijoje.

Tiesa, kitos Aljanso narės taip pat yra išreiškusios susidomėjimą NATO generalinio sekretoriaus postu. Bet geriausiai vertinamos būtent Th. de Maiziere galimybės.

Mat, pavyzdžiui, buvusiu Lenkijos gynybos ir dabartiniu užsienio reikalų ministru Radoslawu Sikorskiu nebūtų patenkintos JAV. O buvęs Italijos diplomatijos vadovas Franco Frattini laikomas pernelyg artimu liūdnai pagarsėjusiam Silvio Berlusconi – be to, jis neužima pareigų dabartiniame ministrų kabinete.

Tarp kitų galimų kandidatų taip pat minimas Belgijos gynybos ministras Pieteris De Cremas. Jį NATO pareigūnai vadina vienu profesionaliausių ir labiausiai patyrusių politikų Europoje.

Tačiau jei P. De Cremui tektų tiesiogiai varžytis su vokiečiu Th. de Maiziere, greičiausiai nugalėtų pastarasis – svarbu tai, kad Vokietija į NATO investuoja daugiausiai po JAV.

Pastarąjį kartą vokietis NATO vadovavo 1988-1994 metais. Tuomet Aljansui dirigavo Manfredas Wörneris – KDS užsienio politikos ekspertas.

Buvęs Danijos premjeras A. Foghas Rasmussenas NATO generaliniu sekretoriumi dirba nuo 2009 metų. Pernai jo kadencija buvo pratęsta metams, nes 60-metis politikas nenori nusikratyti atsakomybės už sklandų NATO pajėgų išvedimą iš Afganistano.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.