Ligoninėje 95-ojo gimtadienio sulaukusio N. Mandelos sveikata nuolat gerėja (papildyta)

Nelsono Mandelos sveikata

Už N. Mandelą meldžiasi ne tik PAR gyventojai.<br>AP
Už N. Mandelą meldžiasi ne tik PAR gyventojai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 18, 2013, 8:50 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:00 PM

JAV prezidentas Barackas Obama yra sergančio taikos simbolio sveikintojų priešakyje - žmonėms visame pasaulyje rengiantis pagerbti N. Mandelos palikimą labdaringais darbais.

N. Mandela į ligoninę dėl atsinaujinusios plaučių infekcijos buvo paguldytas birželio 8 dieną.

„Madiba tebėra ligoninėje Pretorijoje, bet jo gydytojai patvirtino, kad jo sveikata nuolat gerėja“, - sakoma vyriausybės pareiškime, kuriame pavartotas N. Mandelos klano vardas.

Prezidentas Jacobas Zuma palinkėjo N. Mandelai „linksmo“ 95-ojo gimtadienio. „Mes, kaip Pietų Afrikos žmonės, didžiuojamės, (galėdami) vadinti šį tarptautinį simbolį savu, ir linkime jam geros sveikatos“, - sakoma jo pareiškime.

Vaikai visos šalies mokyklose šventę turi pradėti sudainuodami „Laimingo gimtadienio“ N. Mandelai, kuris ketvirtadienį mini ir 15-ąsias savo vestuvių su trečiąja žmona Graca Machel metines.

B. Obama, kuris praėjusį mėnesį lankėsi PAR, bet negalėjo pasimatyti su N. Mandela dėl jo ligos, negailėjo liaupsių buvusiam PAR prezidentui, kurį vadino jo klano vardu Madiba.

„Mūsų šeimą labai sujaudino apsilankymas buvusioje Madibos kameroje Robeno saloje mums neseniai lankantis Pietų Afrikoje, ir mes visuomet semsimės stiprybės ir įkvėpimo iš šio nepaprasto moralinės drąsos, gerumo ir kuklumo  pavyzdžio“, - sakoma B. Obamos pareiškime.

JAV prezidentas paragino žmones šį buvusį kalinį pagerbti dalyvaujant Nelsono Mandelos dienos renginiuose ir savanoryste jo vardu.

Baikerių klubai valys gatves, savanoriai dažys mokyklas, o politikai 67 minutes skirs geriems projektams – taip bus pagerbti N. Mandelos 67 tarnavimo visuomenei metai.

„Grąžinkime Madibos aukas ir indėlius savo pačių pastangomis kurdami geresnę visuomenę“, - sakė J. Zuma. Netoli Pretorijos pats J. Zuma bandys N. Mandelos žinią dėl bendruomenių ryšių perteikti skirdamas valstybinius būstus neturtingiems baltiesiems.

Vyriausybė taip pat surengs naujos, modernios N. Mandelos asmens tapatybės kortelės simbolinio perdavimo ceremoniją, kurios metu ją atsiims N. Mandelos jauniausia duktė Zindzi.

Ši ceremonija bus labai simbolinė šalyje, kur apartheidas buvo įgyvendinamas ir leidimo praeiti knygelėmis, kurias juodaodžiai piliečiai turėjo nešiotis ir kurios ribojo judėjimą į tam tikrus rajonus tam tikru metu.

Jungtinės Tautos (JT) 2010-aisiais paskelbė šio Nobelio taikos premijos laureato gimimo dieną Mandelos diena, tačiau šiemet daugeliui ji yra ir skaudi.

N. Mandela pastarąją 41 dieną praleido Pretorijos ligoninėje kritinės, bet stabilios būklės.

Šeima ir draugai sakė, kad dabar jo organizmas reaguoja į gydymą ir kad kvėpuoti jam padeda aparatas. Zindzi trečiadienį sakė, kad jos tėvas ligoninėje daro „nuostabią“ pažangą.

„Jis reaguoja labai gerai, ... akimis, jis linkteli ir kartais pakelia ranką tarsi norėdamas paspausti tavąją“, - sakė ji britų televizijai „Sky News“.

„Buvo metas, kai visi mes itin rūpinomės ir nerimavome, ir buvome pasirengę blogiausiam. Tačiau jis ir toliau kasdien mus stebina“, - sakė Zindzi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.