J. Kerry pasiekė susitarimą atnaujinti Artimųjų Rytų taikos derybas

Izraelio ir palestiniečių

J. Kerry paskelbė sunkiai iškovotą proveržį, siekiant abi stovyklas gražinti prie derybų stalo.<br>AP
J. Kerry paskelbė sunkiai iškovotą proveržį, siekiant abi stovyklas gražinti prie derybų stalo.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 20, 2013, 4:57 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:17 PM

Po visą dieną trukusių dramatiškų diplomatinių pastangų ir vėlyvą popietę surengto skrydžio sraigtasparniu į Palestinos savivaldos būstinę Ramaloje J. Kerry paskelbė sunkiai iškovotą proveržį, siekiant abi stovyklas gražinti prie derybų stalo.

Tiek Izraelio, tiek palestiniečių prezidentūros pasveikino šį pasiekimą, tačiau Gazos Ruožą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ atmetė planuojamą derybų atnaujinimą.

J. Kerry pranešimas buvo paskelbtas po keturias dienas trukusių jo konsultacijų su Izraelio ir Palestinos lyderiais iš savo bazės viename Amano viešbutyje.

„Man malonu paskelbti, kad pasiekėme susitarimą, nustatantį pagrindą palestiniečių ir izraeliečių atnaujintoms deryboms dėl galutinio statuso“, - J. Kerry sakė žurnalistams Amane, likus kelioms minutėms iki jo skrydžio atgal į Jungtines Valstijas.

„Tai reikšmingas ir sveikintinas žingsnis į priekį“, - pridūrė JAV diplomatijos vadovas, kuris atkakliai spaudė abi stovyklas atnaujinti derybas per šešias savo įtemptas keliones į Artimuosius Rytus, surengtas nuo J. Kerry paskyrimo valstybės sekretoriumi šių metų vasarį.

Tačiau ketvirtadienį tos pastangos vos nežlugo, todėl J. Kerry teko ištisas valandas kalbėtis telefonu, o vienas JAV diplomatas perspėjo, kad valstybės sekretorius nebus linkęs atskleisti pasiekto susitarimo detalių.

„Manau, visi žinome, kad atviri privatūs pokalbiai yra pats geriausias būdas užtikrinti laiką ir erdvę pažangai bei supratimui, susiduriant su sunkiais, sudėtingais klausimais, tokiais kaip taika Artimuosiuose Rytuose, - sakė jis. - Susitarimas tebederinamas, todėl mes jokiu būdu dabar nekalbėsime apie jokius jo elementus.“

Vienas JAV valstybės departamento pareigūnas nurodė: „Jie susitarė dėl esminių elementų, kurie leis pradėti tiesiogines derybas“.

Izraelis ir palestiniečiai iki šiol smarkiai nesutaria dėl įvairių būsimos Palestinos valstybės galutinio statuso aspektų, tokių kaip jos sienos, teisė sugrįžti palestiniečiams pabėgėliams ir Jeruzalės ateitis, mat abi pusės nori, kad tas miestas taptų jų sostine.

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas ne kartą ragino įšaldyti Izraelio nausėdijų statybą ir paleisti kalinamus palestiniečius, tačiau tuos reikalavimus žydų valstybė atmetė.

Pasak J. Kerry, palestiniečių vyriausiasis derybininkas Saebas Erakatas ir jo derybų partnerė izraelietė Tzipi Livni susitiks su juo Vašingtone „pradėti pirminių derybų maždaug per ateinančią savaitę“.

Palestiniečių prezidentūra pasveikino penktadienį pasiektą proveržį.

„Per Abbaso susitikimą su Kerry penktadienio vakarą jo būstinėje Ramaloje buvo pasiekta pažanga, mes skatinsime susitarimą dėl derybų atnaujinimo pagrindo“, - sakė prezidento atstovas Nabilas Abu Rudeina.

Tačiau „Hamas“ sakė naujienų agentūrai AFP, jog „laikosi nuomonės, kad Palestinos savivaldos grįžimas prie derybų su okupantais kertasi su nacionaliniu sutarimu“.

Šio judėjimo atstovas Sami Abu Zuhri teigė, kad M. Abbasas neturi teisės derėtis visų palestiniečių vardu.

Tuo tarpu Tz. Livni, kuri taip pat yra Izraelio teisingumo ministrė, padėtį vertino optimistiškai.

„Buvo ilgi mėnesiai skeptiškumo ir cinizmo. Tačiau dabar ketveri politinės stagnacijos metai tuojau turėtų pasibaigti, - sakė ji. - Kad ir kokia būtų galimybė, taip pat žinau, jog nuo pat derybų pradžios jos bus sudėtingos ir nelengvos.“

J. Kerry paskutinės minutės diplomatinio bombardavimo taktika buvo panaudota po to, kai palestiniečių vyriausybė Ramaloje ketvirtadienį atmetė jo pasiūlymus apibrėžti sąlygas taikos derybų atnaujinimui, ragindama pakeisti JAV pasiūlytą planą.

Derybos dėl galutinės taikos sutarties tarp Izraelio ir arabų pasaulio jau kelis dešimtmečius strigdavo, tačiau nuolat būdavo atnaujinamos.

Tačiau jos visiškai žlugo 2010 metų rugsėjį, kai Izraelis nesutiko pratęsti sprendimo įšaldyti nausėdijų statybas palestiniečių teritorijose.

Savo lakoniškuose komentaruose J. Kerry gyrė M. Abbaso ir Izraelio premjero Benjamino Netanyahu ryžtą, taip pat Jordanijos karalių Abdullah II, sudariusį sąlygas jo diplomatinėms pastangoms.

„Niekas netiki, kad seni nesutarimai tarp šalių bus išspręsti per naktį arba tiesiog nubraukti. Žinome, kad šie iššūkiai reikalauja kai kurių labai sunkių sprendimų ateinančiomis dienomis“, - pažymėjo JAV diplomatijos vadovas.

„Dviejų išdidžių tautų atstovai šiandien nusprendė, kad verta eiti sudėtingu keliu į priekį ir kad verta imtis spręsti mums iškilusius bauginamus iššūkius, - pridūrė J.Kerry. - Taigi jie drąsiai pripažino, kad izraeliečiai ir palestiniečiai, norintys taikiai ir saugiai gyventi vieni šalia kitų, privalo pirmiausiai kartu atsisėsti prie stalo per tiesiogines derybas.“

Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadovė Catherine Ashton šiltai pasveikino naująjį susitarimą, pridūrusi, jog labai viliasi, „kad pamatysime pažangą siekiant tikslų, kuriais jie dalijasi su savo draugais ir sąjungininkais visame pasaulyje“.

Tuo tarpu Jungtinių Tautų (JT) vadovas Ban Ki-moonas ragino abi stovyklas „pademonstruoti drąsą ir atsakomybę“ siekiant užtikrinti, kad prasidėjusios derybos išliktų tvarios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.