S. Berlusconi draugystė su Kazachstano lyderiu kelia įtarimų

Italijos vyriausybės vadovui Enrico Lettai tenka ramstyti braškančią valdančiąją koaliciją. Virtinė bėdų ją kamuoja ne tik dėl prastos ekonominės padėties, bet ir dėl buvusio premjero Silvio Berlusconi ryšių.

S.Berlusconi (kairėje) ir N.Nazarbajevą sieja tvirta draugystė, dėl kurios galėjo nukentėti politiniai disidentai.<br>AP nuotr.
S.Berlusconi (kairėje) ir N.Nazarbajevą sieja tvirta draugystė, dėl kurios galėjo nukentėti politiniai disidentai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 22, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 8:46 PM

Italijoje verda skandalas dėl Kazachstano milijardieriaus Muchtaro Abliazovo žmonos ir jųdviejų šešerių metų dukters deportacijos į gimtinę.

Kalbama, kad tokios motinos ir dukters išsiuntimo iš šalies operacijos, kokia buvo surengta Romoje, labiau būtų galima tikėtis autoritarinėje valstybėje, o ne Italijoje, rašo „Lietuvos rytas“.

Negana to, žiniasklaida skelbia, kad už visos skandalingos istorijos gali stovėti buvęs Italijos premjeras S. Berlusconi, neva palaikantis gerus santykius su Kazachstano lyderiu.

Deportuota disidento žmona

Gegužės 29 dieną maždaug 40 gerai ginkluotų policijos pareigūnų įsiveržė į vieną namą Romoje ir išsivežė iš jo M. Abliazovo žmoną Almą Šalabajevą ir jos dukterį.

Moteris buvo klaidingai apkaltinta falsifikuotų dokumentų laikymu ir privačiu lėktuvu išskraidinta iš šalies.

Teisininkai į šią istoriją net nespėjo įsikišti. Nors paslaptinga motinos ir dukters išsiuntimo iš Italijos operacija įvykdyta gegužę, Italija ir net dalis jos vyriausybės istorija susirūpino tik dabar. Šalyje skamba klausimas: kodėl įvykdyta deportacija?

M. Abliazovas yra vienas pagrindinių Kazachstano, kuriam vadovauja Nursultanas Nazarbajevas, disidentų. O šalies lyderis yra garsiai kritikuojamas dėl žmogaus teisių pažeidimų.

Tad M. Abliazovo šeimos deportacija ir dėl to kilęs skandalas kelia rimtą grėsmę jau ir taip trapiai Italijos centro kairiųjų vyriausybei. Įtariama, kad šalies vidaus reikalų ministras Angelino Alfano, kuris yra artimas S. Berlusconi bendražygis ir jo partijos „Laisvės tauta” narys, moterų išsiuntimą iš šalies organizavo būtent buvusio premjero nurodymu.

„Tai mums padarė gėdą ir mus diskreditavo”, – kalbėdamas apie išsiuntimo operaciją praėjusį penktadienį pripažino premjeras E. Letta.

Ką žinojo ministras?

Vidaus reikalų ministerijai vadovaujantis A. Alfano tikina neturintis nieko bendra ir nieko nežinojęs apie moters ir jos atžalos išsiuntimą į Kazachstaną.

Tačiau pasiteisinimai tik įžiebė kalbas, kad A. Alfano turėtų atsistatydinti.

Esą ministras, nežinantis apie tokias operacijas ir nekontroliuojantis tvarkos palaikymo, yra niekam tikęs.

Bet gali būti ir taip, kad A. Alfano apsimelavo tautai. Po operacijos iš Vidaus reikalų ministerijos atsistatydinęs aukšto rango tarnautojas Giuseppe Procaccini pareiškė, kad A. Alfano jam nurodė ministerijoje priimti Kazachstano ambasadorių sakydamas, jog problema delikati.

Todėl įtariama, kad A. Alfano apie deportaciją ne tiktai žinojo, bet dar ir pats ją organizavo S. Berlusconi nurodymu.

Negana to, teigiama, kad Kazachstano ambasadorius Romoje operacijos metu galėjo turėti milžiniškų galių – esą jis pats prižiūrėjo ir vadovavo A. Šalabajevos ir jos dukters sulaikymui ir išvežimui iš Italijos. O N. Nazarbajevas per skandalingą operaciją esą buvo apsistojęs vieno S. Berlusconi patarėjų finansiniais klausimais namuose Sardinijoje.

Bičiuliavosi ir vakarėliuose

Šioje istorijoje aiškėja ir daugiau spalvingų detalių. Kairiosios pakraipos laikraštis „Il Fatto Quotidiano” paskelbė, jog 2009-aisiais S. Berlusconi buvo pakviestas į N. Nazarbajevo viloje vykusį sekso vakarėlį.

Apie jį S. Berlusconi neva papasakojo buvusiam parlamentarui Claudio Barbaro. Pastarasis teigia, kad N. Nazarbajevo vakarėlyje S. Berlusconi buvo pristatyta dešimtys apsinuoginusių jaunų moterų ir leista išsirinkti.

Tačiau S. Berlusconi šįkart esą buvo kuklus ir atsakė: „Atleisk, Nursultanai, bet mano religijoje poligamija neleidžiama.”

Vis dėlto ir po šios istorijos S. Berlusconi Kazachstano lyderį toliau esą vadino savo „brangiu draugu”. Tuo italams patikėti ne taip jau ir sunku – mat buvęs premjeras spėjo pagarsėti savo draugyste su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ar buvusiu Libijos diktatoriumi Muammaru Gaddafi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.