Europos Sąjungoje teroristams parodyta jų vieta

Už terorizmą Europos Sąjungos teritorijoje kiekvienas sulauks atsako. Tokią žinią judėjimui „Hezbollah” pasiuntė Bendrijos užsienio reikalų ministrai, nutarę jį įtraukti į teroristinių organizacijų sąrašus, rašo „Lietuvos rytas”.

Atskirti „Hezbollah” karinį sparną nuo politinio judėjimo narių bus nelengva.<br>AP
Atskirti „Hezbollah” karinį sparną nuo politinio judėjimo narių bus nelengva.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Jul 23, 2013, 8:06 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 7:57 PM

Dar vakar populiarios internetinės bibliotekos skelbė, kad „Hezbollah” organizacija į juoduosius sąrašus įtraukta tik Kanadoje, Australijoje, JAV. Tačiau informaciją reikės papildyti, mat karinį šio islamistų judėjimo sparną teroristais įvardijo ir Europos Sąjunga.

28 ES užsienio reikalų ministrai, reaguodami į su „Hezbollah” nariais siejamą teroristinę veiklą Bulgarijoje ir Kipre, sprendimą priėmė sutartinai.

Su šiuo Libano islamistų judėjimu siejamas 2012 m. Bulgarijoje įvykdytas išpuolis prieš žydų turistus. Per sprogimą tada žuvo penki Izraelio turistai ir juos vežusio autobuso vairuotojas.

„Pasiektas racionalus sprendimas įvardijant, kas faktiškai vyksta, ir užkertant kelią precedentui, kad ES teritorijoje galima vykdyti teroro aktus ir dėl to nesulaukti jokių padarinių. Taip neturi būti ir tai turi būti pasakyta”, – pareiškė posėdžiui pirmininkavęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Libanui pagalbos nenutrauks

Žengti šį žingsnį Europą jau kuris laikas spaudė JAV ir Izraelis. Pačioje ES ypač aktyviai už „Hezbollah” karinio sparno įtraukimą į juoduosius sąrašus pasisakė Londonas, palaikomas Vokietijos ir Prancūzijos.

„Manome, kad teroristiniam išpuoliui įvykus ES teritorijoje ES turi duoti aiškų ir griežtą atsaką”, – tikino Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague’as.

Bet iki praėjusio pirmadienio Bendrija laikėsi atsargiai, baimindamasi, kad griežtas sprendimas gali pakenkti santykiams su Libanu, mat „Hezbollah” šioje šalyje įtakinga politinė jėga.

Įtraukti į juoduosius teroristinių organizacijų sąrašus organizaciją ar asmenį galima tik sutikus visoms 28 šalims. Iki šiol tokį žingsnį skeptiškai vertino Malta, Airija, Austrija, Čekija.

Kompromisą pavyko pasiekti, o galimą įtampą su Libanu sumažinti padės du įsipareigojimai – tęsti dialogą su kitomis Libano politinėmis grupuotėmis ir finansinių įsipareigojimų vykdymas.

„Aiškiai pasakyta, kad turime atskirti požiūrį į „Hezbollah” karinę organizaciją ir įsipareigojimus teikti humanitarinę paramą. Situacija Libane yra katastrofiška – apie milijoną jo gyventojų yra pabėgėliai. Jiems reikia ES pagalbos ir ji neturi sustoti”, – teigė L.Linkevičius.

Kam taikys sankcijas?

Dėl konkrečių šiai organizacijai taikomų sankcijų šalys narės dar turės susitarti. Neabejojama, kad bus įšaldyti ES teritorijoje laikomi karinio „Hezbollah” sparno pinigai.

Be to, jo nariams nebus leidžiama įvažiuoti į ES teritoriją. Tačiau diplomatiniai šaltiniai teigia, kad šią sankciją įgyvendinti bus nelengva, mat tos pačios nuostatos nebus taikomos politinės grupuotės nariams. O identifikuoti teroristine įvardijamos atšakos narius gali būti sunku.

Tad dabar lieka stebėti, kaip ilgai karinis „Hezbollah” sparnas išsilaikys šiame juodajame sąraše, kurį persvarstyti Bendrijoje įprasta kas pusę metų.

Dar viena ES klaida?

Nyderlanduose, kaip ir JAV, visa ši islamistų grupuotė traktuojama kaip teroristinis darinys, motyvuojant tuo, kad tiek politinis, tiek karinis jos sparnas turi tuos pačius tikslus, bendrus narius ir finansavimą, tad vienaip ar kitaip susiję su smurtiniais veiksmais.

Seniau itin įtakinga Libane „Hezbollah” organizacija šiuo metu parlamente turi nedaug narių. Bet praėjusią savaitę šalis oficialiai paprašė ES nežengti šio žingsnio, motyvuodama tuo, kad „Hezbollah” judėjimas yra „viena esminių Libano visuomenės sudedamųjų dalių”.

Europos Parlamento (EP) delegacijos į Libaną narė iš Portugalijos Marisa Matias prieš kiek laiko taip pat pareiškė, kad „Hezbollah” įtraukimas į juoduosius sąrašus būtų dar viena didelė ES klaida santykiuose su Artimaisiais Rytais.

EP narės teigimu, tokiu atveju ES praras savo pozicijas šiame regione ir pakenks stabilumui Libane.

Tačiau L.Linkevičius laikosi kitokios nuomonės: „ES įtaka gali susilpnėti, jei nepasakysime savo nuomonės.”

Griežtai ES pozicijai įtakos galėjo turėti ir vis didesnis „Hezbollah” vaidmuo Sirijos pilietiniame kare. Manoma, kad organizacijos parama prezidentui Basharui al-Assadui leidžia jam išsilaikyti valdžioje. Oficialiai ES sprendimas su Sirija nesiejamas.

Kas yra judėjimas „Hezbollah”?

Šiitų judėjimas „Hezbollah” (kitaip – „Hizbollah”) pažodžiui reiškia „Alacho partija”.

Ši karinė ir politinė grupuotė, kuriai nuo 1992-ųjų vadovauja H.Nasrallah, įsikūrusi Libane ir turi daug įtakos šios šalies politiniam, visuomeniniam ir kariniam gyvenimui.

„Hezbollah” karinis sparnas daugelyje musulmonų šalių pripažįstamas kaip kovotojų už laisvę judėjimas. Manoma, kad jis yra galingesnis nei visa Libano armija.

„Hezbollah” kariniam sparnui priklauso tūkstančiai gerai parengtų kovotojų, tačiau šią karinę grupuotę iki šio pirmadienio kaip teroristinę organizaciją pripažino tik JAV, Nyderlandai, Prancūzija, Australija, Kanada ir Izraelis. Nuo šiol „Hezbollah” karinis sparnas teroristine grupuote laikomas visoje ES, tad ir Lietuvoje.

„Hezbollah” sukurta praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje po Izraelio invazijos į Libaną kaip organizacija, kurios siekis – priešintis Izraelio okupacijai.

„Hezbollah” oficialiai skiria savo antiizraelietišką poziciją nuo antisemitinės, bet ir politinė, ir karinė „Hezbollah” valdžia pasisako už Izraelio, kaip valstybės, sunaikinimą.

Nuo pat įkūrimo „Hezbollah” vykdė aktyvią karinę, politinę ir propagandinę kovą su Izraeliu. 2006 metais izraeliečiai kariavo karą su „Hezbollah” – buvo sunaikinta šimtai kovotojų, tačiau Izraelis taip pat patyrė nemažai nuostolių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.