Pareigūnai patys muša, patys rėkia

Ar galima rimtai vertinti pareigūnų pasiteisinimus, kad juos nuovadoje sumušė du vyrai nežinia kaip staiga sulaužytomis kojomis? Lenkijoje tai, pasirodo, įmanoma, rašo „Lietuvos rytas”.

Pareigūnų girtavimas ir smurtas prieš sulaikytuosius – vis rimtesnė problema Lenkijoje.
Pareigūnų girtavimas ir smurtas prieš sulaikytuosius – vis rimtesnė problema Lenkijoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jul 24, 2013, 8:16 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:06 PM

Varšuvos teismo nuosprendis, kad Lenkijos sostinės policininkų sulaikyti tėvas ir sūnus Wieslawas bei Dominikas Nowalskiai patys areštinėje susilaužė kojas, neregėtai papiktino visuomenę.

Žmogaus teisių organizacijų protestus lydi karštos diskusijos apie policijos brutalumą ir prokuratūros bei teisėjų nuolaidžiavimą kolegoms teisėsaugininkams.

Bylą vilkino 5 metus

Helsinkio žmogaus teisių organizacija sukritikavo tokią teismo nutartį ir priminė ankstesnį savo raportą, kuriame konstatuota, jog policininkų piktnaudžiavimo atvejų šalyje daugėja, o prokuratūra jų prasižengimus dažnai traktuoja lengvabūdiškai.

O tai didina teisėsaugininkų aroganciją ir mažina visuomenės saugumo jausmą.

Žiniasklaida konstatavo, kad policininkai ir prokuratūros darbuotojai dažniausiai gerai pažįsta vieni kitus ir savo veikloje vadovaujasi vadinamuoju teisėsaugininkų solidarumo principu – pro pirštus žiūri į saviškių prasižengimus.

Pastaroji byla esą tapo akivaizdžiu nemoralaus teisėsaugininkų solidarumo pavyzdžiu.

Incidentas Varšuvos Mokotovo rajono policijoje įvyko prieš 5 metus, bet prokuratūra iš pradžių atsisakė kelti bylą policininkams, o po to ją kiek galėdami vilkino, taip esą siekdami priversti Nowalskius liautis bylinėtis.

Prokuratūra sugebėjo skirti Nowalskiams pinigines bausmes už tariamą policininkų įžeidinėjimą, išsakytą areštavimo metu, tačiau dėl kojų sulaužymo kaltų rasti nesugebėjo.

Namo grįžo sugipsuoti

Nowalskiai buvo areštuoti Naujųjų metų naktį, kai šventė giminaičių vestuves. Jos vyko mokyklos valgykloje, esančioje vos du šimtai metrų nuo Nowalskių namų. Per vestuves sūnus Dominikas padaugino alkoholio ir su sužadėtine parėjęs namo išsikvietė greitąją.

Su atvykusiais medikais vyriškis susibarė, o iškoneveikti gydytojai pasiskundė policininkams. Jų Dominikas neįsileido į namus, tad policininkai iškvietė specialųjį padalinį, kuris jėga įsiveržė į butą ir vien glaudėmis vilkintį vyriškį išvilko į kiemą.

Kaip tik tuo metu į namus grįžo Dominiko gimdytojai – jie puolė aiškintis su policininkais. Jie nustūmė motiną, o tėvą irgi įgrūdo į policijos mašiną ir nuvežė į areštinę. Kitą dieną tėvas ir sūnus namo sugrįžo sugipsuotomis kojomis ir kreipėsi į prokuratūrą.

Sužinoję apie skundą policininkai padavė į teismą Nowalskius teigdami, kad jie iškoneveikė teisėsaugininkus ir jiems jėga priešinosi.

Teismas patikėjo policininkų kaltinimais ir skyrė sūnui bei tėvui atitinkamai 1500 ir 800 zlotų (1227 ir 654 litų) baudas.

Kojas susilaužė patys?

Kaltinimus dėl policijoje sulaužytų kojų prokuratūra atmetė teigdama, kad jas tėvas ir sūnus susilaužė vestuvėse arba grįždami namo. Teisėja ignoravo sulaikymo protokolus, kuriuose nebuvo įrašyti jokie kūno sužalojimai prieš vyriškiams patenkant į areštinę.

Be to, teisėja ignoravo ir tai, jog iš policijos išėję vyrai nuvyko pas medikus ir jie nustatė įvairius kūno sumušimus.

Teismo nuosprendis papiktino net garsų sovietmečio opozicionierių Seweryną Blumsztainą. Jis apkaltino policiją naudojant senosios milicijos metodus – sumušusi areštuotus asmenis pati juos apkaltina brutalumu, taip iš agresorių tampama aukomis.

S.Blumsztainas ragino vidaus reikalų ministrą Bartlomiejų Sienkiewiczių netikėti tvirtinimu, kad tėvas ir sūnus Nowalskiai vienu metu patys susilaužė kojas ir net puolė mušti nekaltų policininkų.

Kas buvo girtesni?

Neaišku liko ir tai, kas tą naktį buvo girtesni. Konfliktą mačiusi nukentėjusiųjų motina ir žmona teigia, jog policininkai atrodė išgėrę, bet medikai tikrino tiktai Nowalskius, ir sūnaus kraujyje rado 2,15, o tėvo – 1,7 promilės alkoholio.

Kasmet dėl girtavimo iš darbo išmetama du šimtai, o gydytis nuo alkoholizmo pasiunčiama 300 policininkų.

Manoma, kad nuo alkoholizmo kenčia 15 procentų policininkų, o girtų tarnyboje sulaikoma net penkis kartus daugiau, bet šie faktai į teisėsaugos statistiką nepatenka.

Lenkai teisybės ieško Strasbūre

Lenkijos piliečiai vis dažniau skundžia neobjektyvų konflikto su policininkais tyrimą tarptautiniam teismui Strasbūre ir vis dažniau tokias bylas laimi.

Neseniai Strasbūras nusprendė, jog Lenkijos policija privalo išmokėti 10 tūkst. eurų kompensaciją Pawelo Lewandowskio tėvams. Vaikinas nusižudė po to, kai Legionovo policijos areštinėje patyrė teisėsaugininkų mušimą ir pažeminimą, o nuosprendį apskundus teismui policininkai patys iškėlė bylą neva juos užsipuolusiam vaikinui.

Strasbūro teismo išvados buvo negailestingos – prokuratūra rėmėsi vien policininkų teiginiais, o vaikino ieškinį ignoravo.

Strasbūre teisybės ieško ir Varšuvoje policininko nušauto nigeriečio Maxo Itoyos žmona. Niekuo dėtą M.Itoyą policininkai nušovė dieną, o incidentą visuomenei pateikė melagingai.

Policija teigė, kad stadione prekiavę nigeriečiai pradėjo riaušes prieš policininkus, ir akmenimis apmėtomi teisėsaugininkai juos tramdė šaudydami į viršų, o M.Itoya žuvo nuo atsitiktinio rikošeto.

Žiniasklaida atskleidė, kad riaušes afrikiečiai sukėlė protestuodami dėl nušauto M.Itoyos, kuris žuvo vien todėl, jog bandė tarpininkauti vertėjaudamas per policininkų ir nelegalių prekeivių ginčą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.