Policija nutraukė Bulgarijos parlamento blokadą, evakavo deputatus

Policija anksti trečiadienį

Bulgarijoje ne vieną mėnesį tęsiasi politiniai neramumai.<br>„Reuters“
Bulgarijoje ne vieną mėnesį tęsiasi politiniai neramumai.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 24, 2013, 9:14 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:06 PM

Policininkai su skydais maždaug 3 val. (ir Lietuvos laiku) atstūmė protestuotojus prieš vyriausybę ir suformavo glaudų kordoną, pro kurį niekas negalėjo prisiartinti prie įspūdingo pastato Sofijos centre, pranešė reporteriai.

Korespondentai, kurie buvo įstrigę parlamente, patvirtino, kad trys ministrai - ekonomikos, finansų ir darbo, taip pat - parlamentarai iš valdančiosios Socialistų partijos ir jų koalicijos partnerio, turkų mažumos judėjimo MRF, buvo išlydėti pirmiausia.

5 val. pastatas jau buvo visiškai tuščias, sunkioji statybinė technika ėmė griauti protestuotojų barikadas iš parko suoliukų, šiukšlių konteinerių ir grindinio akmenų.

Ankstesnis, antradienio vakaro, bandymas išvaduoti kai kuriuos apsiaustus parlamentarus baigėsi 2 tūkst. protestuotojų ir policijos susirėmimais, per kuriuos buvo sužeisti mažiausiai aštuoni protestuotojai ir du policijos pareigūnai, sakė šaltiniai ligoninėje.

Tai buvo pirmas smurtas per 40 dienų, kai šioje neturtingiausioje Europos Sąjungos (ES) valstybėje vyksta masiniai mitingai, kurių dalyviai reikalauja naujos technokratų vyriausybės, pradėjusios dirbti gegužę po aiškaus nugalėtojo neiškėlusių rinkimų, atsistatydinimo.

Parlamento pirmininkas Michailas Mikovas paragino atšaukti trečiadienio sesiją ir pasmerkė smurtą.

„Tvarka turi būti užtikrinta. Parlamentarų negalima paversti taikiniais, jų gyvybei ir sveikatai negalima sukelti pavojaus“, - pasipiktinęs sakė jis valstybinei televizijai BNT.

„Yra nesunkiai sužeistų (civilių) žmonių ir policininkų, buvo areštų ... Jokie parlamentarai nenukentėjo“, - sakė vidaus reikalų ministras Cvetlinas Jovčevas, kuris atsisakė pateikti daugiau detalių.

Trečiadienį ryte įtampa atslūgo, minia sumažėjo iki kelių šimtų žmonių, o policininkai, kurių dabar yra daugiau nei demonstrantų, per megafonus ragino juos išsiskirstyti ir nebetrukdyti eismui gatvėse.

Nuo birželio 14-osios, kai visuomenės nepasitenkinimą sukėlė žiniasklaidos magnato paskyrimas vadovauti įtakingai saugumo agentūrai, į Sofijos gatves kasdien išeidavo iki 10 tūkst. žmonių.

Vėliau mitingai virto platesnio masto pasipiktinimu apskritai vyriausybe ir politikais, kuriuos daugelis laiko korumpuotais ir pernelyg pasiduodančiais galingų „oligarchų“ įtakai.

Tačiau anksčiau protestai buvo taikūs, žmonės Sofijos gatvėmis eidavo su šeimomis, draugais, vaikais, šunimis ir dviračiais.

„Pirmą kartą nuo protestų pradžios šiandien matėme įtampą ir bandymus provokuoti. Raginu susilaikyti nuo bet kokių veiksmų, kurie veda prie šios įtampos eskalavimo ir viešosios tvarkos pažeidimų“, - sakoma antradienį vakare paskelbtame prezidento Roseno Plevnelijevo pareiškime.

Ir protestuotojus, ir policiją jis paragino susilaikyti nuo smurto ir dėti visas pastangas, kad protestai būtų taikūs.

Per masinius protestus šių metų pradžioje save padegė aštuoni žmonės, kurių šeši mirė. Tai prisidėjo prie ankstesnės premjero Boiko Borisovo konservatorių vyriausybės atsistatydinimo vasario pabaigoje.

„Reikalauju, kad vyriausybė nedelsdama atsistatydintų. Tai vienintelis būdas nuraminti žmones“, - vėlai antradienį sakė B. Borisovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.