Indijos jogas kritikuoja Lenkijos bažnyčią

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Katalikų kunigas indas prašo Lenkijos bažnyčios nedrausti tikintiesiems užsiiminėti joga.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Katalikų kunigas indas prašo Lenkijos bažnyčios nedrausti tikintiesiems užsiiminėti joga.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jul 25, 2013, 2:15 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:04 PM

Mumbajaus mieste dirbantis ir penkiasdešimt metų jogą praktikuojantis katalikų kunigas indas Josephas Pereira parašė laišką Lenkijos bažnytinei vadovybei, prašydamas nedrausti tikintiesiems užsiiminėti joga.

Šį laišką kunigas J. Pereira parašė sužinojęs apie neseną labai kritišką Lenkijos vyskupų pareiškimą ir prieš mėnesį čia įvykusio egzorcistų suvažiavimo gąsdinimus jogos mylėtojams.

Į Jasna Guros vienuolyną Čenstakavos mieste suvažiavę trys šimtai egzorcistų bei šiaip kunigų ir tikybos mokytojų penkias dienas diskutavo apie vis gudresnius šetono veiklos metodus, iš kurių ypatingai buvo išskirtos populiarėjančios jogos mokyklos.

Didelį jogos pavojingą akcentavo ir Lenkijos vyskupai, tautiečiams skirtame pareiškime bauginančiu pavadinimu „Grėsmės mūsų tikėjimui“. Vyskupai kaltino, jog tariamai sportą bei sveikatingumą propaguojančios rytietiškų kovos metodų bei jogos mokyklos tikrumoje skleidžia sektantišką ideologiją ir žaloja katalikų sąmonę.

Šį pareiškimą sukritikavo net Varšuvos žiniasklaida, teigdama, jog jis prieštarauja bažnyčios teiginiui, jog ši gerbia visus tikėjimus. Faktą, jog vyskupų pareiškimą pasirašė arkivyskupas, vadovaujantis bažnyčios įkurtam komitetui „Dialogas su nekrikščioniškomis religijomis“, radias „TOK FM“ įvardijo dviveidiškumo išraiška ir viduramžiškos raganų medžioklės gaivinimu.

Apžvalgininkus papiktino ir tai, jog vyskupų pareiškime sektomis buvo įvardintos net tokios populiarios pasaulyje religijos, kaip hinduizmas bei budizmas, o katalikai buvo raginami vengti ne tik horoskopų skaitymo, bet ir užsienio kalbos kursų.

Mumbajaus kunigas J. Pereira paragino Lenkijos vyskupus liautis platinti melagingus mitus apie jogą ir pasisiūlė atvykti skaityti paskaitų šia tema tiek kunigams tiek plačiąjai auditorijai. J.Pereira priminė, jog Indijoje daugybė kunigų praktikuoja jogą, ir katalikiško tikėjimo bei jogos išmintis puikiai sąveikauja.

J.Pereira spėja, jog Lenkijos ir kitų Europos šalių kunigų neigiamą požiūrį į jogą įtakoja baimė prieš meditacinę maldą. Šią baimę esą išaukė pati bažnyčia, nuo reformacijos laikų ėmusi neigiamai žiūrėti į privatų religingumą ir skatindama kolektyvinį.

Dar kritiškiau bažnyčios nusistatymą prieš jogą įvertino internautai. Kai kurie Lenkijos vyskupų veiksmus prilygino verslo lobistams, nesąžiningu būdu siekiantiems monopolizuoti rinką savam produktui. Dalis internautų stebėjosi, jog vyskupai giria misionierių vykimą bei katlikybės skleidimą svetur, o kitų religijų propagavimą Lenkijoje vadina šėtono kėslais. Dar kiti klausė kodėl vyskupai šėtono pėdsakų neįžiūri tame, jog Vatikano bankas dalyvavo finansinėse machinacijose ir net plovė mafijos pinigus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.