Skaudus Ankaros kirtis protestuotojams

Gegužę Turkijoje įsiplieskę masiniai protestai išsikvėpė. Vieni demonstrantai pavargo, kiti išsigando valdžios taikomo atsako nepaklusniesiems. Ne vienas jų atsidūrė kalėjime ar toli nuo namų, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Der Spiegel“ informacija.

Turkijoje išmušė keršto valanda valdžios kritikams. Aktyvistai ir demonstrantai bauginami, suiminėjami, jiems viena po kitos keliamos keistos bylos.<br>„Reuters”
Turkijoje išmušė keršto valanda valdžios kritikams. Aktyvistai ir demonstrantai bauginami, suiminėjami, jiems viena po kitos keliamos keistos bylos.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-25 09:15, atnaujinta 2018-03-02 15:22

Turkijoje – keršto valanda valdžios kritikams. Aktyvistai ir demonstrantai bauginami, jiems iškeltos bylos. Žurnalistai atleidžiami iš darbo, o nepaklusnūs valstybės tarnautojai įdarbinami toli nuo namų.

Vienas jų – 32 metų urbanistas Tayfunas Kahramanas, dirbantis Turkijos kultūros ministerijoje. Iki šiol jaunas vyras dirbo ir gyveno Stambule. Čia jis buvo ir vienas protestų, įsiplieskusių dėl valdžios planų Gezio parke iškirsti medžius ir virtusių masinėmis demonstracijomis visoje šalyje, lyderių. Dabar turkui teks pamiršti savąjį miestą ir jame likusius brangius žmones.

Specialisto prireikė kitur?

T.Kahramanas Stambule vadovavo grupės „Taksimo solidarumas” konferencijoms, rašė pranešimus spaudai ir buvo vienas demonstrantų, birželį pakviestų pasikalbėti su Turkijos premjeru Recepu Tayyipu Erdoganu.

Turkas taip pat dirbo prie pranešimo, kuriuo remdamasis prieš tris savaites Stambulo teismas nutarė, kad statybų projektas Gezio parke yra neteisėtas.

Bet dabar T.Kahramanas nebegyvena Stambule. Jam buvo pranešta, kad darbuotojų trūksta provincijoje – Turkijos pietryčiuose, netoli sienos su Sirija.

Baimindamasis netekti darbo vyras sutiko persikelti gyventi kitur, nors yra įsitikinęs, kad tiesiog buvo nubaustas valdžios.

„Stambule mano draugai areštuojami ir vaikomi po siauras gatves ašarinėmis dujomis. Aš esu įstrigęs čia”, – situaciją apibūdino T.Kahramanas. Jis sako sulaukiantis ir grasinimų mirtimi, kuriuos, vyro manymu, rašo R.T.Erdogano šalininkai. „Norime matyti tave pakartą Taksimo aikštėje”, – teigiama viename vyrui atsiųstame elektroniniame laiške.

Kiek suimtųjų – neaišku

Nemalonumai užgriuvo ir kitus asmenis, vienaip ar kitaip susijusius su Turkijoje įsiplieskusiais protestais. Į tikrą bėdą pateko grupės „Taksimo solidarumas” aktyvistai, futbolo klubo „Besiktas” sirgaliai, opozicinių partijų nariai.

Šalies parlamentas iš Architektų ir inžinierių rūmų atėmė balso teisę miesto planavimo projektuose. Švietimo ministerija nurodė mokykloms pateikti mokytojų, dalyvavusių protestuose, vardus.

Praėjusią savaitę šalies saugumo pajėgos surengė reidus universitetų bendrabučiuose ir suėmė dešimtis studentų.

Turkijos žmogaus teisių organizacijos teigia, kad policija šalyje suėmė mažiausiai 3 tūkst. žmonių, tarp jų vaikų. Kai kurie asmenys buvo paleisti, tačiau niekas nežino, kiek jų tebėra laikoma už grotų.

„R.T.Erdoganas surengė keršto kampaniją savo kritikams”, – tiesiai šviesiai sako opozicijos politikas Ayse’as Danisoglu.

Pirmas kartas nesėkmingas

Tačiau už grotų Turkijoje pateko ir tokių žmonių, kurie protestuose dalyvavo minimaliai. Vienas jų – verslo studentas Umutas Akgulas.

Jis pareigūnų rankose atsidūrė, kai iš Šiaurės Vakarų Turkijos miesto Eskišechiro grįžo aplankyti tėvų į Stambulą. Liepos 6-ąją jaunuolis pirmą kartą su šeima nuvyko į taikų protestą.

Policijai panaudojus vandens patrankas ir ašarines dujas, U.Akgulas nubėgo pasislėpti į vieną pastatą, o jo tėvai rado prieglobstį kavinėje. Iš jos tėvai matė, kaip pareigūnai sulaiko ir nusiveda jų sūnų. Į tėvo bandymus perkalbėti pareigūnus nebuvo reaguojama.

U.Akgulas dabar laikomas kalėjime vienoje patalpoje su žagintojais ir žudikais. „Niekas šioje šalyje nebėra saugus”, – sielojosi vaikino motina.

Ji su vyru mano, kad blogiausiu atveju sūnus gali būti apkaltintas pagal Turkijos kovos su terorizmu įstatymą, kaip tai nutiko kai kuriems kitiems Gezio parko demonstrantams.

Tokiu atveju U.Akgului grėstų kalėjimo iki gyvos galvos bausmė. („Der Spiegel”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.